lente

5 tips voor een duurzame lente

De donkere maanden van het jaar zijn weer achter de rug. De dagen worden langer, er komen knoppen aan de bomen en de vogeltjes beginnen weer te fluiten. Het is lente! Alhoewel we hier en daar nog wel een regen- en hagelbui zullen meekrijgen en we nog lang niet zonder jas naar buiten kunnen, is de lente absoluut mijn favoriete seizoen. De wereld om ons heen bruist van het leven en ik krijg zoveel energie van alle vooruitzichten voor het jaar. En de lente is ook een fantastisch seizoen om duurzame voornemens om te zetten in daden. Daarom deel ik in dit artikel 5 tips voor een duurzame lente (en waar je de rest van het jaar ook nog profijt van hebt).

#1 zet de verwarming lager

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Alhoewel het zonnetje zich weer vaker laat zien, kan het nog best fris zijn in de lente. Maar die thermostaat kan zeker wel weer naar beneden worden bijgesteld, de jaga radiatoren kunnen worden dichtgedraaid en de kachel hoeft eigenlijk ook niet meer aan. Heb je het fris? Trek dan een vest of een warme trui aan. Door nu de verwarming lager te zetten, bespaar je flink wat energie en dat is goed voor het milieu én voor jouw energierekening.

#2 Eet met het seizoen mee

rabarber

Een belangrijke stap die je kunt zetten richting een duurzame lifestyle is door jouw eetpatroon te veranderen. Bijvoorbeeld door vaker te kiezen voor biologisch, lokaal en in het seizoen. In de lente is er een overvloed aan heerlijke groente uit eigen land. We hebben asperges, rabarber, spinazie, prei en andijvie waar we de meest heerlijke maaltijden mee kunnen maken.

#3 De voorjaarsschoonmaak

schoonmaak

In het voorjaar krijgen veel mensen de schoonmaakkriebels. Alles in huis wordt ondersteboven gehaald en schoongepoetst. Van de achterkant van de brugman radiatoren tot het plafond in de keuken. De ramen worden wijd open gezet en oude spullen worden in dozen vol naar de kringloop gebracht. Een grote schoonmaak in huis biedt ruimte en rust en ik vind het heerlijk. Om deze schoonmaak duurzamer te maken, kun je kiezen voor ecologische schoonmaakmiddelen. De meeste schoonmaakmiddelen bevatten namelijk diverse ingrediënten die irriterend kunnen zijn voor onze huid of luchtwegen of zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Kies daarom voor een ecologische reiniger of maak je eigen schoonmaakmiddelen van azijn, Marseillezeep, citroen en baking soda.

#4 Laat de auto staan

auto

Nu het weer aanzienlijk beter is, is het ook zeker geen straf om de auto eens iets vaker voor de deur te laten staan. Kies in plaats daarvan voor de fiets of ga eens lopend naar de winkel, werk of school. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens heel gezond!

#5 Een groene oase

moestuin

We zijn in Nederland gek op tegeltuinen als ik zo om me heen kijk in de straten. Natuurlijk vergt een tuin vol met tegels weinig onderhoud, maar er is ook helemaal niets te beleven om je heen. Een groene tuin is daarentegen een lust voor het oog én een stimulans voor de lokale biodiversiteit. Voor een weelderige tuin later in het jaar, is het belangrijk om in de lente al te beginnen. Trek die tegels eruit en zet de planten erin. Begin met het zaaien van jouw favoriete bloemen, kruiden en planten en geniet daarna van jouw prachtige duurzame tuin.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Mulcotherm. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours

CommentLuv badge