zonnepanelen

De 6 beste tips voor duurzaam wonen

Duurzaam wonen is soms een ingewikkeld en technisch verhaal. Je kan de weg kwijtraken tussen alle opties om het huis te verduurzamen en daarom beginnen sommige mensen überhaupt niet. Dat is natuurlijk ontzettend zonde, want met duurzaam wonen kan je veel energie besparen. Daarom hebben wij het uitzoekwerk alvast voor je gedaan en gezocht naar de grootste impact om jouw CO2 voetafdruk te verkleinen en geld te besparen in jouw eigen huis. Deze cijfers zijn gebaseerd op al bestaand onderzoek, bijvoorbeeld van Milieu Centraal. Natuurlijk kunnen de cijfers verschillen per huishouden, maar ze geven een goed inzicht in waar je kunt beginnen met het verduurzamen van jouw huis. Dit zijn de 6 beste tips voor duurzaam wonen.

#1 Isoleer jouw huis

dak

De absolute nummer 1 in CO2 besparing is isolatie. Met goede isolatie van de vloer, de muren, het dak en de ramen van een gemiddelde gezinswoning kun je 4500 kilo CO2 besparen. Bovendien hebben andere verduurzamingsmaatregelen zonder goede isolatie in huis weinig zin, dus begin je verduurzaming met isolatie. Bovendien verdien je deze investering meestal binnen een paar jaar terug. In feite levert investeren in isolatie zelfs geld op: spouwmuurisolatie levert in een gemiddelde woning 10% rente op voor het bedrag gelijk aan je investering. Dakisolatie en vloerisolatie 7%. Met isolatie krijgt je huis een hoger energielabel. Daarmee wordt je huis direct meer waard. Sinds eind 2019 is er bovendien een subsidie waarmee de overheid tot € 10.000 euro van je kosten vergoedt. Er is dus eigenlijk geen reden meer waarom 3 van de 4 huizen in Nederland nog altijd slecht geïsoleerd zijn. Lees je nu in over alle mogelijkheden voor het huis isoleren.  

#2 Stap over op echte groene energie

windmolen

Veel Nederlanders denken dat ze groene stroom hebben, maar minder dan 10% heeft het daadwerkelijk. Nederland is daarmee een van de landen met de laagste hoeveelheid duurzame energie in Europa. Jij kan bijdragen door wél voor echte groene stroom te kiezen. Volgens energievergelijker WISE kun je door over te stappen zo’n 4000 kilo CO2 besparen. Als je wilt overstappen, vergelijk groene energie dan goed. Veel leveranciers zeggen dat ze ‘groen’ zijn, maar pas op voor greenwashing. Er is nog steeds veel sprake van sjoemelstroom en sommige aanbieders van groene stroom leveren nog steeds stroom van fossiele brandstoffen. Goede vergelijkers zijn WISE en De Consumentenbond.

#3 Beperk het woon-werkverkeer

fiets

Nederland is een relatief klein land en afstanden tussen twee plaatsen zijn makkelijk overbrugbaar. Maar dat we eenvoudig heen en weer kunnen pendelen, betekent niet dat we dit ook zouden moeten doen. Al dit verkeer draagt namelijk enorm bij aan onze persoonlijke impact. Probeer dus, waar mogelijk, in de buurt van jouw werk te wonen en kies vaker voor duurzamere vormen van vervoer. Zeker in de Randstad is reizen met het openbaar vervoer en de (OV) fiets tegenwoordig vaak sneller en makkelijker dan reizen met de auto. Een voorbeeld: Geen auto gebruiken als je vijf dagen per week naar Utrecht moet voor je werk scheelt volgens Milieu Centraal 4000 kilo CO2.

#4 Energie besparen in jouw huishouden

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Door beter op je energieverbruik te letten in huis kun je veel CO2 besparen. Denk hierbij aan het energieverbruik van wassen, verwarming en douchen. Een besparing hier kan oplopen tot wel 3000 kilo CO2 per jaar en bovendien een besparing van enkele honderden euro’s opleveren. De meeste besparing en de beste verhouding tussen kosten en baten haal je met een waterbesparende douchekop en een slimme thermostaat, maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen om in huis energie te besparen.

#5 Plaats zonnepanelen

zonnepanelen

Ik heb het op Awkward Duckling al vaak gehad over zonnepanelen. Een gemiddeld huishouden bespaart met zonnepanelen op het dak rond de € 460 euro kosten en 1600 kilo CO2 per jaar. Bovendien heb je binnen enkele jaren de zonnepanelen terugverdiend en met een gemiddelde rente tussen de 7% en 9% is dit een goede investering. Er zijn tegenwoordig geen subsidies meer voor zonnepanelen, maar de btw kan worden teruggevraagd bij de btw-aangifte.

#6 Ga van het gas af

gasfornuis

Na het isoleren van de woning en het plaatsen van zonnepanelen is van het gas af gaan een goede volgende stap in de verduurzaming van de woning. Met een warmtepomp, in een al geïsoleerd huis, kun je rond de 600 kilo CO2 per jaar besparen. En voor de warmtepomp kun je bovendien een subsidie aanvragen die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Geld terugverdienen met een warmtepomp is lastiger dan met isolatie of zonnepanelen, maar jouw bijdrage aan een duurzamere wereld is deze investering dubbel en dwars waard.

CO2 impact

Met dit inzicht in besparingen, duidelijk gesorteerd, hopen we je een beter beeld van duurzaam wonen te geven. Meer weten over de beste acties voor jouw huis? Kijk dan op kennisduurzaamwonen.nl voor meer informatie over duurzaam wonen en om duurzame producten en leveranciers met elkaar te vergelijken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kennis Duurzaam Wonen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *