gezond huis

20 leuke dingen om thuis te doen

Door COVID-19, oftewel het corona virus, ligt wereldwijd het leven praktisch stil. Mensen blijven zoveel mogelijk thuis, scholen zijn gesloten, horecagelegenheden zijn dicht, sporten bij sportclubs is tijdelijk niet mogelijk en het sociale leven van veel mensen staat even op pauze. Dat is natuurlijk ook wel nodig om de rappe verspreiding van het virus een halt toe te roepen en ons zorgsysteem te ontlasten. Iedereen zal zijn of haar beste beentje voor moeten zetten en een bijdrage moeten leveren in deze tijden van crisis. Thuis blijven om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het minste dat wij kunnen doen.

Nu ben ik een introvert en doe ik niets liever dan thuis blijven en een beetje werken en aanrommelen. Ik ben heel erg goed in mezelf vermaken en voor mij persoonlijk verandert er op dit moment vrij weinig, behalve dan dat al mijn gezinsleden nu thuis bij mij zijn. Sommige mensen zijn nog hard aan het werk terwijl andere mensen, gewild of ongewild, thuis zitten. De zorgverleners, pedagogisch medewerkers, supermarktmedewerkers, buschauffeurs, schoonmakers en wetenschappers houden het land draaiende en alle mensen die niet perse buiten de deur hoeven te werken, zijn op afstand aan het werk of zitten thuis. Nu is thuis zijn natuurlijk heerlijk, maar verplichte ‘sociale isolatie’ voor 3 weken of meer kan voor sommige mensen best een uitdaging zijn. Daarom deel ik in dit artikel 20 leuke dingen die je thuis kunt doen.

Films en series kijken

netflix

Er is niets fijner dan op een meh dag op de bank te hangen en een leuke film of serie te kijken. Gelukkig zijn er diensten als Netflix, Videoland, Amazone Prime en Disney+ waar je zonder het huis uit te gaan allerlei toffe films en series kunt streamen. In deze lastige tijd komen de meeste streamingdiensten hun gebruikers tegemoet. Sowieso bieden de meeste streamingdiensten een gratis proefperiode aan waar je naar hartenlust gebruik van kunt maken.

Bijleren

laptop

Nu je onverwacht een aantal weken thuis bent, kun je van de gelegenheid gebruik maken om eens iets nieuws te leren. Er zijn online talloze mooie platformen waar je werkelijk waar van alles kunt leren. Van mythologie tot astronomie en van wereldgeschiedenis tot wiskunde: voor elk onderwerp kun je wel een online les of cursus vinden. Mijn favoriete educatieve platformen zijn Universiteit van Nederland, The School of Life, Crash Course en TED.

Nieuwe taal leren

smartphone

Heb je altijd al een nieuwe taal willen leren? Maak dan van de gelegenheid gebruik om daar nú mee te beginnen. Er zijn allerlei handige apps en platformen beschikbaar om je een nieuwe taal eigen te maken. Mijn favoriete app is DuoLingo, waar ik al bijna 2 jaar Italiaans leer, maar Memrise en Babbel staan ook bekend als goede apps.

Tuinieren

Nu de lente in de lucht hangt, is het moment aangebroken om de handen weer in de aarde te stoppen en de tuin klaar te maken voor een nieuw moestuinseizoen. Ga dus aan de slag om jouw tuin lenteklaar te maken en plant de eerste bollen en zaden. Ik vind de zaden én de informatie van De Bolster vrij onmisbaar voor mijn moestuin. Tuinieren werkt bovendien heel ontspannend en dat hebben we nu juist nodig in deze tijd. En als je toch bezig bent, installeer dan gelijk je eigen hangmat, of gebruik een hangmatstandaard, ergens in de tuin. Dan kun je optimaal genieten van jouw mooie tuin.

Lezen

boek lezen

Maak van de gelegenheid gebruik om eindelijk eens al die boeken te lezen waar je normaliter niet aan toe komt. Lezen is bovendien een fantastische manier om even helemaal in een andere wereld te vertoeven en je problemen te vergeten. Ben je niet zo’n lezer? Dan kun je via Storytel of via Luisterbieb een heleboel luisterboeken vinden. Bij Storytel kun je gebruik maken van een gratis proefperiode en in de app van Luisterbieb vind je bovendien heel veel gratis titels.

(Begin met) bloggen

laptop

Of je nu een blog hebt of niet: nu is het perfecte moment of aan de slag te gaan met bloggen. Het is de perfecte manier om actief bezig te zijn met iets anders dan de huidige situatie én je bereikt er veel andere mensen mee.

Verzorg je planten

kamerplanten

Als je, net als ik, een huis vol met planten hebt, is nu het moment bij uitstek om ze eens goed te verzorgen. Plant ze over, geef ze extra aarde en water en stof ze eens goed af. Misschien kun je een aantal planten zelfs stekken? Daar heb je de komende maanden dan weer veel plezier van.

Sporten

yoga

Alhoewel de sportclubs zijn gesloten, is sporten in deze tijd nog steeds een goed idee. Regelmatig bewegen is namelijk goed voor de gezondheid én werkt ook nog eens stressverlagend. Je kunt natuurlijk regelmatig een rondje gaan hardlopen of fietsen, maar ook binnenshuis kun je genoeg aan sport doen. Online vind je talloze leuke lessen en er zijn diverse handige apps beschikbaar om je te begeleiden tijdens het bewegen. Ik vind zelf Yoga with Adriene en Blogilates erg fijn, maar voor elke sport zijn er wel leuke lessen online te vinden.

Fotoboeken maken

laptop

Foto’s uitzoeken en inplakken of het maken van een fotoboek is iets waar je normaliter nauwelijks aan toe komt. Maak gebruik van de tijd thuis en begin met het maken van een fotoboek. Daar heb je nog jaren plezier van.

Koken en bakken

koken

Nu je veel tijd thuis bent, kun je van de gelegenheid gebruik maken om eindelijk eens al die recepten op de grote stapel uit te proberen. Door te koken verzet je even je gedachten en je werkt nog aan het maken van een (gezonde) maaltijd ook. Mijn favoriete kookblogs van dit moment zijn Halfbaked Harvest, Green Kitchen Stories, Lazy Cat Kitchen en Minimalist Baker.

Mediteren

zen

In stressvolle tijden is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en vooral rustig te blijven. Door regelmatig te mediteren, werk je actief aan stressverlaging en kun je zaken beter relativeren. Een paar van mijn favoriete apps voor meditatie en mindfulness zijn Calm, Headspace en Buddhify. De makers van Calm bieden bovendien via hun website op dit moment een breed aanbod aan ontspannende meditaties, verhalen, muziek en masterclasses gratis aan! Dit om mensen te ondersteunen in deze lastige periode.

Ga handwerken

breien

Breien, haken en borduren zijn allang niet meer stoffig. Deze creatieve hobby’s werken ontspannend en je maakt er de leukste dingen mee. Op mijn Pinterest pagina deel ik allerlei leuke ideetjes, maar zoek vooral ook zelf online naar leuke voorbeelden en patronen. Of breng een bezoek aan de webshop van Iris Borduurt voor leuke borduurpakketten en andere benodigdheden.

Spelletjes

spel

Nu is het moment om met z’n allen rond de tafel te zitten en de leukste spelletjes samen te spelen. Dat kunnen leuke bordspellen zijn, zoals Catan, Monopoly of Risk, maar tegenwoordig zijn er ook ontzettend leuke Room Escape games en kaartspellen verkrijgbaar. Ontdek wat jullie leuk vinden en let the games begin!

Puzzelen

puzzel

Puzzelen is hier in huis sinds enkele jaren een grote hit. En dan niet alleen voor de kinderen. Wij zijn groot fan van het samen werken aan puzzels van 1000 stukjes of meer. En geloof me, daar ben je wel even zoet mee.

Muziek maken

gitaar

Muziek heeft de fantastische eigenschappen om mensen samen te brengen, te vermaken en te ontspannen. Speel je dus een instrument of heb je dat altijd al willen doen? Dan is nu het moment om daarmee aan de slag te gaan. Leer hoe je gitaar moet spelen, stof de piano af of speel een melodie op de saxofoon.

Knutselen

hobbyspullen stof

Staan jouw Pinterestborden ook vol met allerlei leuke projectjes waar je ooit nog eens aan wilt beginnen? Dan is nu het moment! Maak dat groeipapier, brei die lange sjaal, schilder dat kunstwerk en maak die vilten paashazen. Heb je geen inspiratie, maar wil je wel creatief aan de slag? Laat je dan inspireren door mijn Pinterestbord Hobby & Knutselen.

Kaarten sturen

kaart

Nu we vrij afgezonderd van elkaar leven en even niet op bezoek kunnen gaan bij onze ouders, grootouders, vrienden en andere familieleden, is het belangrijk om op andere manieren met elkaar in contact te blijven. Nu hebben we talloze mogelijkheden om via de telefoon en internet contact te zoeken, maar hoe leuk is het om gewoon via de post een kaartje of een brief te sturen? Vooral samen met kinderen is het leuk om een poststuk te maken voor de mensen die je op dat moment even mist. En wil je graag een eenzame oudere op dit moment een hart onder de riem steken? Stuur dan een leuk kaartje via Omapost.

Badderen

badkamer

Ben je gezegend met een bad in huis? Maak er dan optimaal gebruik van en verwen jezelf met een uitgebreide baddersessie, inclusief kaarsen, bruisbal en ontspannende muziek. Dat heb je wel verdiend!

Lenteschoonmaak

huiskamer

Okee, echt leuk is het misschien niet, maar hoe fijn is het als je huis helemaal van top tot teen schoon is? En de lente is daarvoor het perfecte moment! Nu je toch lekker thuis bent, kun je de grote lenteschoonmaak opdelen in kleine klusjes en iedereen in huis laten meehelpen. Zo heb je in een mum van tijd het hele huis schoon en hoef jij je de komende tijd (of laten we eerlijk zijn, de rest van het jaar) niet meer druk te maken over kruimels achter de koelkast, vetvlekken op het plafond en stofnesten achter de kasten.

Niksen

lui

Vergeet ook niet dat even helemaal niks doen ook gewoon mag. Niksen is een absolute must in tijden van stress om even goed te ontspannen en het hoofd leeg te maken. Geniet van het niks moeten en neem even pas op de plaats. Tijdens rust en verveling ontstaan bovendien de mooiste ideeën.

Dit artikel bevat een gesponsorde link van De Hangmat. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 2 comments

Add yours
  1. Valinda

    Ach ja, dat niksen zou ik vaker moeten doen. “Helaas’ is de kleine nu thuis en is het niet echt rustig in huis. Gelukkig hebben we een ruime tuin die nu gelukkig een hoop liefde krijgt.

    Dankjewel voor de inspiratie!


Post a new comment