goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #146

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Kabinet zet zich (eindelijk) in voor Urgenda-doel

klimaatneutraal

Na de uitspraken in de Urgenda-zaak is het kabinet genoodzaakt om zich meer in te zetten voor de klimaatdoelstellingen. Lange tijd is hier weerstand tegen geweest, maar het halen van de klimaatdoelen is nu opgelegd en er zijn geen excuses meer over. Deze week meldde minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dat het kabinet 2 miljard euro aan subsidies naar voren haalt om aan de klimaatdoelen te gaan voldoen. Er wordt gehoopt dat met het verschuiven van het geld veel uitstoot kan worden bespaard door onder andere zonne-energieprojecten te stimuleren. Het zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om de klimaatdoelen te halen, maar het is een stap in de goede richting.

Duurzame medailles bij de Olympische Spelen

olympische spelen

Het is tof om te zien dat steeds meer grote evenementen duurzaamheid meenemen in hun organisatie. Zo ontdekte ik deze week dat de medailles die worden uitgereikt tijdens de Olympische Spelen van dit jaar in Tokyo zullen worden gemaakt van gerecyclede materialen van oude elektronica. Het is een kleine stap, maar het geeft een belangrijke boodschap af.

Met een buddy naar de abortuskliniek

feminisme

Alhoewel onze feministische voorgangers zich volop hebben ingezet voor het baas in eigen buik zijn, lijken deze rechten net zo snel weer afgebroken te kunnen worden. In diverse landen lijkt het recht op abortus flink onder vuur te liggen en ook in Nederland is er steeds meer discussie over en is er veel verzet tegen. Tot zover dat mensen die een bezoek brengen aan een abortuskliniek zelfs worden lastiggevallen. Dit is natuurlijk schandalig: iedereen zou zich veilig moeten kunnen oriënteren op de opties rondom zwangerschappen en zelf mogen beslissen wat ze doen met hun lichaam. Gelukkig zijn er ook een heleboel mensen die zich hard maken voor dit recht. Het feministisch platform De Bovengrondse is daarom gestart met abortusbuddy’s. Dit zijn mensen die vrouwen begeleiden naar de abortuskliniek en ze zo af te schermen voor de actievoerders bij de klinieken. Vanaf deze week zijn de abortusbuddy’s op afroep beschikbaar in Rotterdam en Den Haag.

De Vegetarische Restaurantweek

restaurant

Van 9 tot en met 15 maart vindt de Vegetarische Restaurantweek 2020 plaats. De Vegetarische Restaurantweek is onderdeel van de Nationale Week Zonder Vlees. Tijdens deze week wordt vegetarisch eten bij een breed publiek onder de aandacht gebracht. Diverse restaurants door het hele land nemen deel aan de Vegetarische Restaurantweek en hebben hun menu voor de gelegenheid aangepast of hanteren speciale tarieven. Zo kunnen klanten op laagdrempelige manier kennismaken met de veelzijdigheid en de smaken van vegetarisch eten. Op de website van de Vegetarische Restaurantweek vind je meer informatie en een overzicht van de deelnemende restaurants.There are no comments

Add yours