huiskamer

5 DIY schoonmaakmiddelen voor de huiskamer

Natuurlijk kun je voor elke klus in huis een passend schoonmaakproduct in de supermarkt vinden, maar heb jij je wel eens verdiept in deze producten? Veel van de reguliere schoonmaakproducten bevatten allerlei schadelijke chemicaliën voor een zo goed mogelijke reiniging. De parfums en conserveringsmiddelen in schoonmaakmiddelen kunnen mogelijk huidirritatie en luchtwegproblemen opleveren en van diverse veelgebruikte oplosmiddelen en oppervlakte actieve stoffen en parfums is zelfs bekend dat ze verminderde vruchtbaarheid als gevolg hebben. Niet iets waar je dagelijks mee in aanraking wilt komen, toch? Daarbij verontreinigen al deze middelen het milieu via het water dat we na het schoonmaken door het toilet kieperen. Hoog tijd dus dat we hier bewustere keuzes gaan maken. Gelukkig zijn er steeds meer milde en ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar die uitstekend schoonmaken met duurzamere en veiligere ingrediënten. Maar heb je eigenlijk wel eens overwogen om gewoon je eigen schoonmaakmiddelen te maken? Van een paar eenvoudige ingrediënten, die je vaak al gewoon in huis hebt, maak je in een handomdraai je eigen schoonmaakproducten. In dit artikel deel ik 5 recepten voor DIY schoonmaakmiddelen voor de huiskamer.

Allesreiniger

Een goede allesreiniger is in de huiskamer onmisbaar. Er zijn allerlei manieren om zelf een eenvoudige allesreiniger te maken en op Going Zero Waste vind je twee van deze eenvoudige recepten die je kunt maken met ingrediënten die je gewoon al thuis hebt.

Vloerreiniger

Als je laminaat of zeil in huis hebt, is een goede vloerreiniger onmisbaar. Met dit recept van Live Simply maak je eenvoudig je eigen vloerreiniger.

Glasreiniger

Het streeploos reinigen van ramen en glazen tafels is een drama, maar met deze glasreiniger van Live Simply (die ook geschikt is voor roestvrij staal) heb je voortaan geen problemen meer met het reiniger van glas en spiegels.

Meubelreiniger

Vaak heb je voor meubels van hout een aparte reiniger nodig. Met dit recept van Root and Revel kun je houten meubels en de rest van de huiskamer zonder problemen schoonmaken.

Roomspray

Voor een heerlijk geurende huiskamer is een roomspray een uitkomst. Deze kun je vaak kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is nog makkelijker. Je vindt een fijn recept op Gina Michele.

Voor nog meer handige DIY recepten voor het huishouden kan ik onderstaande boeken warm aanbevelen:

Wil je graag meer recepten voor DIY schoonmaakmiddelen? Check dan ook zeker deze artikelen:

2 gedachten over “5 DIY schoonmaakmiddelen voor de huiskamer”

  1. Johmar de Groot

    Buiten dat ik al vooral schoonmaak met schoonmaakazijn en baking soda, ben ik ook een grote fan van mijn stoomreiniger.

    1. Oh ja, ideaal! Wij hebben ook een stoomreiniger en het is ideaal voor het reinigen van bedden, de bank, het kleed, de vloer… you name it. Vooral met kleine kinderen (en ongelukjes) onmisbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *