valentijnsdag

5 tips voor een duurzame Valentijnsdag

Of je Valentijnsdag nu de meest romantische dag van het jaar of het maar commerciële nonsens vindt, je kunt tegenwoordig niet meer om 14 februari heen. Al wekenlang wordt je doodgegooid met advertenties, de etalages staan vol met parfumverpakkingen, winkels bieden de meest verrassende chocoladecreaties aan en elke winkel heeft wel een rek vol met kleurrijke wenskaarten staan. Zelf vier ik al jaren geen Valentijnsdag meer, maar ik kan het begrijpen dat mensen graag een mooi gebaar willen maken voor hun geliefde op deze dag. Daarom geef ik graag handige tips om Valentijnsdag een duurzame dag te maken.

#1 Kies een duurzame kaart

kaart

Met Valentijnsdag worden er vooral veel kaartjes gekocht en verzonden. Een mooi gebaar, maar helaas belanden al deze kaartjes binnen de kortste keren in het papierafval. Dat kan duurzamer! Gelukkig zijn er steeds meer groeikaarten beschikbaar. Deze kaartjes zijn biologisch afbreekbaar en bevatten planten- en bloemenzaadjes. Na ontvangst kan de kaart in de aarde worden gezet en dan groeit er iets moois uit. Dat is pas een cadeau van waarde waar je lang plezier van hebt!

#2 Kies voor duurzame chocola

chocola

Naast wenskaarten is het geven van chocola enorm populair op Valentijnsdag. Ook hier zijn gelukkig heel veel duurzamere keuzes in te maken. Kies bij voorkeur voor een merk chocolade dat zo eerlijk en duurzaam mogelijk wordt geproduceerd. Keurmerken die je helpen bij het maken van een keuze zijn bijvoorbeeld het Fairtrade keurmerk, het Rainforest Alliance keurmerk, het UTZ keurmerk, het Europees Keurmerk van Biologische Voeding en het EKO keurmerk. Populaire merken van duurzame chocolade zijn onder andere Tony’s Chocolonely, Fairtrade Original en Chocolatemakers.

#3 Geef een ervaring cadeau

diner

Natuurlijk is een cadeau op Valentijnsdag leuk om te geven en om te krijgen, maar dit hoeft niet per definitie een materiaal cadeau te zijn. Minder consumeren is sowieso goed voor de planeet én een ervaring betekent vaak zoveel meer dan het zoveelste cadeautje. Door samen iets leuks te ondernemen, geef je iemand anders ook nog eens het meest waardevolle cadeau dat je kunt geven: quality time. Of je nu samen uit eten gaat, een romantische wandeling maakt of gaat karten, maak er iets moois van.

#4 Kies voor een duurzame bos bloemen

bloemen

Bloemen maken, net als een romantische kaart en chocola, onderdeel van het klassieke repertoire op Valentijnsdag. Er is ook niets mis met een prachtige bos bloemen, maar kies dan bij voorkeur wel voor een duurzame bos bloemen. De meeste bloemen komen namelijk uit de kas of worden geïmporteerd van ver. Er worden bij de teelt veel bestrijdingsmiddelen gebruikt én veel water. Kies dus bij voorkeur voor een lokale bos bloemen uit het seizoen.

Skip de versiering

ballon

Natuurlijk wil je jouw partner met Valentijnsdag goed verrassen, maar sla alsjeblieft die ballonnen, confetti en andere versiering over. Deze zijn namelijk alles behalve feestelijk en toch vooral heel vervuilend. Gebruik in plaats daarvan herbruikbare slingers, biologisch afbreekbare confetti of hergebruikte materialen. De opties zijn eindeloos, zoals je kunt zien op mijn Pinterestboard vol DIY ideetjes voor Valentijnsdag.

2 gedachten over “5 tips voor een duurzame Valentijnsdag”

  1. Liefde draait niet om materialisme, dus een cadeau geven op Valentijnsdag ben ik zelf totaal geen fan van. Samen nieuwe herinneringen maken vind ik een stuk belangrijker. Zo ging ik altijd met vriendinnen uiteten op Valentijnsdag (totdat iedereen een partner kreeg haha)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *