schoonmaakmiddel

5 DIY schoonmaakmiddelen voor de keuken

Natuurlijk kun je voor elke klus in huis een passend schoonmaakproduct in de supermarkt vinden, maar heb jij je wel eens verdiept in deze producten? Veel van de reguliere schoonmaakproducten bevatten allerlei schadelijke chemicaliën voor een zo goed mogelijke reiniging. De parfums en conserveringsmiddelen in schoonmaakmiddelen kunnen mogelijk huidirritatie en luchtwegproblemen opleveren en van diverse veelgebruikte oplosmiddelen en oppervlakte actieve stoffen en parfums is zelfs bekend dat ze verminderde vruchtbaarheid als gevolg hebben. Niet iets waar je dagelijks mee in aanraking wilt komen, toch? Daarbij verontreinigen al deze middelen het milieu via het water dat we na het schoonmaken door het toilet kieperen. Hoog tijd dus dat we hier bewustere keuzes gaan maken. Gelukkig zijn er steeds meer milde en ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar die uitstekend schoonmaken met duurzamere en veiligere ingrediënten. Maar heb je eigenlijk wel eens overwogen om gewoon je eigen schoonmaakmiddelen te maken? Van een paar eenvoudige ingrediënten, die je vaak al gewoon in huis hebt, maak je in een handomdraai je eigen schoonmaakproducten. In dit artikel deel ik 5 recepten voor DIY schoonmaakmiddelen voor de keuken.

Zelfgemaakt afwasmiddel

Afwasmiddel is ontzettend makkelijk zelf te maken met slechts een paar simpele ingrediënten. Dit recept van One Good Thing kun je maken met producten die je waarschijnlijk al gewoon in huis hebt.

Zelfgemaakt vaatwaspoeder

Met dit recept van Mommypotamus maak je een flinke voorraad vaatwaspoeder met slechts 3 ingrediënten! Je vindt het recept hier.

Desinfecterende keukenspray

Voor een schoon werkoppervlak in de keuken is het belangrijk om een effectieve reiniger te hebben. Deze spray van Live Simply is eenvoudig te maken en zeer effectief. Gebruik in plaats van de genoemde essentiële oliën blend, die we hier niet hebben, een andere anti-bacteriële essentiële olie, zoals tea tree olie.

Natuurlijke krachtige keukenreiniger

Dit recept van Life-n-Reflection biedt een flink effectieve keukenreinigingsspray voor wanneer je echt grof geschut in moet zetten tegen vet en bacteriën. Je vindt het recept hier.

Desinfecterende keukendoekjes

Keukendoekjes zijn ontzettend handig voor het snelle schoonmaakwerk, maar weinig duurzaam. Gelukkig kun je ook eenvoudig zelf die desinfecterende doekjes maken, maar dan een stuk duurzamer. Met dit recept van A Life Adjecent maak je heel eenvoudig je eigen desinfecterende doekjes voor in de keuken.

Voor nog meer handige DIY recepten voor het huishouden kan ik onderstaande boeken warm aanbevelen:

Wil je graag meer recepten voor DIY schoonmaakmiddelen? Check dan ook zeker deze artikelen:

4 gedachten over “5 DIY schoonmaakmiddelen voor de keuken”

  1. Ik had er echt nooit bij stilgestaan dat je zelf desinfecterende keukendoekjes kan maken! Die pot ziet er trouwens ook erg leuk uit. Ik ga het eens bekijken, bedankt voor de tip! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *