fiets

Deeleconomie in beeld: Swapfiets

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Swapfiets

fietsen

Nederland is een echt fietsland. De meest mensen verplaatsen zich van A naar B per fiets en overal op straat zie je fietsen geparkeerd. Dat is een goed teken, want fietsen is goed voor de gezondheid, goed voor de bereikbaarheid en goed voor het milieu. Oplettende mensen hebben ze vast al gezien in de stad: de stadsfietsen met de blauwe voorband. Deze fietsen zijn afkomstig van Swapfiets: een Nederlands initiatief dat huurfietsen verschaft tegen een laag maandbedrag.

Swapfiets is begonnen in Delft en opgezet door een groep vrienden. Het concept bleek al snel een succes te zijn en breidde zich in razend tempo uit over ons land. Nu is de Swapfiets door heel Nederland te huur, van Haarlem tot Hengelo en van Leeuwarden tot Tilburg, en zijn ze ook actief in diverse steden in Duitsland, Denemarken en België. Swapfiets wil door fietsen laagdrempelig te maken en overal beschikbaar te hebben en bijdrage leveren aan een beter milieu. Hoe meer mensen de fiets pakken, hoe duurzamer het is. Daarnaast het Swapfiets sociaal ondernemen hoog in het vaandel. Voor de fietsen wordt in elke stad samengewerkt met lokale sociale werkplekken.

Hoe werkt het?

fiets

Een fiets huren bij Swapfiets is heel eenvoudig. Via de website bestel je snel een fiets online. Je geeft aan in welke stad je de fiets wilt huren, kiest een model en volgt alle andere stappen van het aanmeldproces. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt om de fiets bij je af te leveren of je kunt langsgaan bij het depot om zelf een fiets op te halen. Je krijgt de fiets rijklaar aangeleverd. De fiets wordt gratis bezorgd én daarbij heb je ook geen omkijken meer naar het onderhoud. Is de band lek, doet de bel het niet meer of staat het stuur scheef? Neem contact op met Swapfiets en zij maken het voor je. Binnen een dag heb je weer een werkende fiets terug, of dat nu je eigen fiets of een andere fiets is. Er zijn verschillende modellen fietsen beschikbaar bij Swapfiets. De meest eenvoudige fiets is een robuuste omafiets, maar je kunt ook een luxe fiets of een luxe e-bike huren bij Swapfiets.

Deelnemen?

fiets

Wil je graag gebruik maken van de diensten van Swapfiets? Kijk dan op de website van Swapfiets voor meer informatie en de steden waar je gebruik kunt maken van hun fietsen. Swapfiets heeft ook een handige app waarmee je schade kunt melden en de dichtstbijzijnde Swap Store kunt vinden. Swapfiets is sinds kort ook zakelijk beschikbaar. Dit houdt in dat je als bedrijf een abonnement kunt nemen voor fietsen voor het personeel. Dat is nog eens een duurzaam wagenpark!

5 gedachten over “Deeleconomie in beeld: Swapfiets”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *