repareren

De vele voordelen van reparatie

De samenleving waarin we nu leven is het beste te omschrijven als een wegwerpmaatschappij. We kopen met regelmaat nieuwe producten die, als ze niet meer aan onze wensen voldoen, zonder pardon weer met net zoveel gemak op de afvalhoop belanden. Alles lijkt inwisselbaar te zijn en ook steeds meer producten worden geproduceerd met deze mentaliteit. Waar men vroeger een paar schoenen naar de schoenmaker bracht of een kapotte televisie repareerde, kiest men nu tegenwoordig liever voor een nieuw exemplaar. Zo zonde eigenlijk, want het is vele malen duurzamer om veel minder te consumeren en vaker te kiezen voor reparatie. Ik vertel je graag meer over de vele voordelen van reparatie.

Onze afvalhoop

afval verminderen

In Nederland produceren we zo’n 490 kilo afval per persoon per jaar. Dit omvat al ons gft-afval, papier, plastic en glas, maar ook ons textielafval en alle spullen die we niet langer meer willen gebruiken. Om je een indruk te geven: we gooien jaarlijks 15 kilo textiel en maar liefst 18 kilo elektronica per persoon weg. Hoewel we steeds beter worden in het recyclen van ons gft-afval (60%), papierafval (78%), blik (95%), plastic (59%) en glas (73%), laten we volop kansen liggen wat betreft ons overige afval. We leveren namelijk slechts 31% van ons textielafval en 49% van ons elektronisch afval gescheiden in.

De voordelen van reparatie

Repareer.com

Uit bovenstaande cijfers wordt pijnlijk duidelijk dat we met z’n allen enorm veel afval produceren en dat dit afval ook nog eens lang niet altijd wordt hergebruikt. Het is tijd voor een mentaliteitsverandering, vind je niet? Voor een duurzamere wereld zullen we minder afval moeten creëren en meer moeten hergebruiken. Reparatie van onze producten is hierbij een fantastisch startpunt. Reparatie heeft namelijk enorm veel voordelen voor mens én milieu.

#1 Bespaar energie

repareren

De productie van onze spullen heeft op diverse manieren een impact op de aarde. De meeste impact van onze spullen zit in de giftige stoffen die worden gebruikt tussen de productie, de gebruikte grondstoffen voor het product én in de verbruikte energie tijdens de productie. In ‘De verborgen impact‘ toont Babette Porcelijn, aan de hand van de beschrijving van de levensloop van een laptop, aan waar de meest impact zit. Slecht een fractie van de impact is afkomstig van het gebruik van het product. De meeste opwarming van de aarde, giftige stoffen, fijnstof en aantasting van de biodiversiteit wordt veroorzaakt tijdens de productie en het transport. Hierbij is de mijnbouw verreweg de grootste boosdoener. Natuurlijk is het belangrijk om ook aan energieverbruik thuis te denken. Maar door reparatie in plaats van een nieuwe aankoop is jouw impact op het energieverbruik van dat ene item vele malen groter.

#2 Bespaar grondstoffen

repareren

Alle producten die we gebruiken vereisen bepaalde grondstoffen voor productie. Vooral de productie van elektrische apparaten gaat gepaard met het gebruik van veel energie en veel zeldzame grondstoffen, zoals goud, koper, zilver en kobalt. Het is daarom niet alleen ontzettend zonde, maar ook nog eens heel verspillend om producten als smartphones en computer zomaar te vervangen. Door deze producten te repareren, maak je langer gebruik van het product dat met zoveel zorg en moeite is geproduceerd. En reparatie is vaak vrij eenvoudig. Losse onderdelen, die niet meer goed functioneren, zijn vaak vrij makkelijk te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe batterij, een nieuwe pomp, een nieuwe motor of een andere geheugenkaart. En mocht het product toch echt toe blijken te zijn aan vervanging? Zorg er dan altijd voor dat je de producten op de juiste manier recycled. Dit maakt het hergebruik van kostbare grondstoffen mogelijk.

#3 Verklein de afvalhoop

elektronica

Zoals je eerder in dit artikel al kon lezen, creëren we met z’n allen behoorlijk wat afval per jaar. Alhoewel een groot deel van dit afval al wordt hergebruikt, blijft er een aanzienlijk deel over dat ‘gewoon’ verbrand wordt. Deze grondstoffen gaan verloren en kunnen niet meer in de oorspronkelijke vorm gebruikt worden. Door vaker te kiezen voor reparatie en minder nieuwe spullen te kopen, verkleinen we onze eigen bijdrage aan de groeiende afvalberg aanzienlijk.

#4 Ondersteun lokale ondernemers

reparatie

In ons straatbeeld zie je steeds meer grote ketens. Kleine zelfstandigen hebben het moeilijk in dit economische klimaat. Steeds meer ondernemers moeten de deuren van hun zaak sluiten. Door minder aankopen te doen bij grote ketens en door bewust te kiezen voor de reparatiediensten van bijvoorbeeld de lokale schoenmaker of de elektronicaspecialist in de stad, steun je de lokale economie en de kleine zelfstandigen.

#5 Bespaar geld

reparatie

Door vaker te kiezen voor reparatie in plaats van vervanging, bespaar je bovendien ook nog eens een heleboel geld. Het repareren van items is meestal veel voordeliger dan het kopen van een nieuw item. Bovendien kun je heel veel reparaties, met wat hulp van Google en YouTube, helemaal zelf uitvoeren of de reparaties gratis laten doen bij een lokaal Repair Café.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ReplaceDirect. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “De vele voordelen van reparatie”

  1. Maar het word de consument steeds moeilijker gemaakt! Voorheen kon je het lampje van de koplamp van een auto zelf vervangen, tegenwoordig met de modernere auto, moet je vaker hele delen onder de motorkamp uitbouwen, om het lampje te vervangen. Contactpunten heb je niet meer, vervangen door elektronica! Van laptops kon je nog niet zo lang geleden de accu vervangen, nu zitten ze ingebouwd, moet je op een specialistische manier alles demonteren! Ik ben opgeleid als elektromonteur, heb twee rechter handen, Bij een gewone fiets kon ikzelf de binnen en buitenband vervangen, tegenwoordig met de elektrische fiets kan je hooguit de band plakken.

    1. Dat is zeker waar. Daarom is het ook zo belangrijk om al bij de aankoop te letten of het artikel eenvoudig te repareren is. Gelukkig zijn er steeds meer mooie bedrijven die juist inzetten op het repareren van hun items.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *