social media

5 tips om te minimaliseren op social media

Social media is één van de beste uitvindingen van de laatste decennia. Hoe bijzonder is het dat je vanuit je eigen huis in contact staat met mensen van over de hele wereld? Dat je vanuit je luie stoel alle belangrijke informatie over wereldpolitiek, de laatste trends en de leukste kattenfilmpjes tot je kunt nemen? En dat je op laagdrempelige manier in contact kunt blijven met iedereen die belangrijk voor je is? Social media heeft op heel veel manieren onze levens verrijkt, maar tegelijkertijd is het ook een bron van conflict. Nog nooit spendeerden we zoveel tijd op onze mobiele telefoons en hadden we een continu gevoel van FOMO (Fear of Missing Out). We leggen onze eigen levens langs de meetlat en vergelijken onze slechtste dagen met de beste dagen van een willekeurig ander iemand en verbazen ons er dan nog over dat we niet aan het perfecte plaatje voldoen. En we laten ons massaal in de luren leggen door fake news, gephotoshopte plaatjes en andere online leugens. Social media is zeker niet perfect, maar het is ook niet 100% slecht. We zullen alleen ons online gedrag zelf moeten reguleren en social media moeten gebruiken op een manier die past bij ons en ons positief beïnvloedt. En ons niet laten foppen door die perfecte plaatjes, laten verleiden tot urenlang mindless scrollen door feeds van totale onbekenden en onze samenleving niet laten polariseren door fake news en extremisten. Hoe je jouw eigen social mediagebruik kunt minimaliseren zodat het past bij jouw wensen? Daar geef ik in dit artikel 5 handige tips voor!

#1 Kies je platform

social media

Alhoewel Facebook, WhatsApp, Twitter en Instagram verreweg de meest bekende social mediaplatformen zijn die gebruikt worden, is er nog veel meer te beleven in social medialand. Wat dacht je van TikTok, Pinterest, Tumblr, Snapchat, LinkedIn en Reddit? Er komen steeds weer nieuwe platformen bij en alhoewel sommige platformen ook weer verdwijnen, is het vaker zo dat we gewoonweg meer platformen in gebruik nemen. Maar is het echt nodig om overal op aanwezig te zijn? Ik kies mijn social media heel zorgvuldig en voel niet langer meer de behoefte om vertegenwoordigd te zijn op elk platform. Ik gebruik Facebook en Pinterest voor mijn blog, Twitter om op de hoogte te blijven van actueel nieuws en Instagram voor de mooie plaatjes. Door het aantal social mediaplatformen dat ik gebruik te beperken, spaar ik tijd en moeite uit die ik aan andere dingen kan besteden. Kies jouw favoriete platform(en) en doe afstand van de platformen waar jij je niet comfortabel bij voelt of die geen toegevoegde waarde hebben.

#2 Beperk de tijd online

smartphone

Of je nu staat te wachten op de trein of op de bank zit: je telefoon is altijd binnen handbereik en ideaal om een paar minuten hier en daar op te vullen door te scrollen op social media. Maar voor je het weet ben je door het algoritme zo in de app gezogen dat je de tijd helemaal vergeet. Veel mensen spenderen dagelijks uren op social media zonder dat ze het doorhebben. Hoe zit dat bij jou? Installeer een app op je telefoon of controleer dagelijks jouw schermtijd op je smartphone. Schrik niet, je zult waarschijnlijk veel meer uren op je telefoon hebben gekeken dat je verwacht. Je bewust worden van je social mediagebruik is stap één. Na deze schok is het belangrijk om de tijd die je op social media doorbrengt te beperken. Dit kun je doen door een app te installeren om schermtijd te beperken, bijvoorbeeld Freedom, Space of Anti-Social, of door je telefoon niet langer meer binnen handbereik te houden. Word je bewust van je gewoontes en probeer ze zo te doorbreken.

#3 Minimaliseer wie je volgt

telefoon

Op social media is het zo eenvoudig om iemand te volgen dat je haast vergeet dat er ook een unfollow knop is. Scroll eens door jouw feed en sta versteld van de mensen die je eigenlijk allemaal volgt en de updates die je dagelijks krijgt die je eigenlijk helemaal niet interessant vindt. Wil je echt weten hoe de kerstboom van die vriendin van de basisschool eruit ziet? En wat jouw achteroom vanmorgen heeft gegeten? En vind je het prettig om dagelijks geconfronteerd te worden met je eigen onhaalbare doelen door alle #fitgirls die je volgt? Of door allerlei influencers de nieuwste afslankpillen aangesmeerd te krijgen? Wees eens eerlijk tegen jezelf: waar word je blij van en welke accounts zijn alleen maar afleiders en ergernissen? Als iemand die je volgt je, op welke manier dan ook, een rotgevoel geeft, ontvolg ze dan. Net als die verre neef die je nooit echt hebt ontmoet, die vervelende meiden van de middelbare school waar je nooit echt een band mee had en ieder ander account waar je gewoon niets mee hebt. Het is niet persoonlijk, het is maar social media.

#4 Minimaliseer je feed

instagram

Je kunt op social media eenvoudig minimaliseren in aantal volgende accounts en volgers, maar wist je dat je ook allerlei mogelijkheden hebt om jouw feed aan te passen aan jouw persoonlijke wensen? Op Facebook kun je aangeven dat je mensen niet langer meer wilt volgen. Je blijft wel bevriend, maar je krijgt hun berichten niet langer meer te zien in je feed. Ideaal om dagelijks bevrijd te worden van de seksistische opmerkingen van die oom en de vreemde updates van oma die Facebook niet snapt. Dit werkt trouwens ook voor Facebookpagina’s. Op Instagram kun je eenvoudig bij elk account aangeven of je wel of niet hun foto’s en hun verhalen wilt zien. Zo creëer je een overzicht waar je écht gelukkig mee bent.

#5 Zet notificaties uit

social media

Als je even niet oplet, geeft je smartphone de hele dag door signalen door. Je krijgt een e-mail binnen, je ontvangt een voicebericht, iemand deelt een story op Instagram en op Twitter heeft iemand jouw tweet geliket. De hele dag door ontvang je triggers om je telefoon op te pakken. Nu kun je natuurlijk je telefoon wegleggen of op stil zetten, maar het is nog effectiever om al die meldingen in de toekomst te voorkomen. Elke app heeft de mogelijkheid om de meldingen in te stellen. Zet simpelweg alle meldingen op stil en controleer jouw social media feeds wanneer het jou uitkomt en niet wanneer jouw smartphone om aandacht zeurt.

7 gedachten over “5 tips om te minimaliseren op social media”

  1. Ongeveer een half jaar geleden heb ik social media verwijderd. Ik werd er niet blij meer van, het gaf me alleen maar stress. Tot op vandaag heb ik nog steeds geen spijt van die beslissing, ik heb social media nog geen seconde gemist. Veel mensen vinden dit wellicht raar, want we leven immers in 2020?! Maar voor mij geeft het veel meer rust. Ik geniet nu ook veel meer van mijn offline leven dan vroeger.

  2. Ik ga binnenkort nog eens een Facebook purge doen, denk ik. Op Instagram heb ik mezelf de regel opgelegd dat ik niet meer dan tweehonderd accounts mag volgen en dat geeft me zo veel rust.

  3. Handig lijstje! Het kan absoluut geen kwaad om zo af en toe door je vriendenlijst te scrollen en wat mensen te verwijderen. Gelukkig ben ik zelf ook niet op ieder social media kanaal te vinden, dan zou je geen real life leven meer over houden volgens mij. Ik heb vrijwel altijd mijn telefoon op slaapstand staan zodat ik zelf bepaal wanneer ik kijk naar mijn telefoon en niet steeds gestoord wordt door onbelangrijke berichtjes of emails. Alleen de echt belangrijke mensen in mijn omgeving komen erdoor heen en dat zijn er maar een stuk of 8.

  4. Ik merk dat ik hier ook veel nood aan heb. Instagram ben ik stilaan aan het uitkuisen tot ik niet meer dan 400 mensen volg. En dan overweeg ik om de app van mijn telefoon te gooien en enkel nog af en toe via de laptop te kijken. Dat vraagt net iets meer moeite en dan kan ik het bewuster doen. Bedankt voor de tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *