thee

5 tips voor duurzame theemerken

Duurzamer leven kan op allerlei manieren. Elke keuze die je op een dag maakt, is een mogelijkheid om te kiezen voor een eerlijke en duurzame wereld. Dat varieert van het ontbijt dat je eet tot de lakens waar je onder slaapt en van de kleding die je draagt tot de thee die je drinkt. Ja inderdaad, zelfs op het gebied van thee zijn er bewustere keuzes te maken. Nederlanders drinken behoorlijk wat thee, gemiddeld wel zo’n 3 koppen thee per dag. Hier een duurzame keuze maken heeft dus behoorlijk wat effect. Daarom deel ik graag 5 eerlijke en duurzame theemerken die je zeker eens moet proberen.

De productie van thee

thee

De schappen in de supermarkten staan vol met allerlei soorten thee, maar lang niet al deze thee is even verantwoord geproduceerd. Het telen van thee is een bijzonder intensieve arbeid. Theeplanten groeien het liefst in warme klimaten en dat betekent dat de meeste thee van ver moet komen. In de meeste gevallen komt de thee die wij drinken uit landen als China, Sri Lanka, India en Indonesië. Alleen al deze reis heeft een flinke impact. Maar vooral de teelt van thee is een bijzonder proces. De bladeren van de theeplant worden geplukt in de velden, vervoerd naar de fabrieken, gedroogd en verwerkt tot de theesoorten die we kennen en uiteindelijk verpakt om gedistribueerd te worden over de hele wereld. De thee die we drinken, of dit nu groene thee, zwarte thee of oolong is, komt allemaal van dezelfde plant. Alleen het productieproces is net even anders. Kruidenthee is trouwens weer een heel ander verhaal, dit is namelijk officieel geen thee. Ben je fan van kruidenthee, dan zijn er natuurlijk ook bewustere keuzes te maken. Zo brengt bijvoorbeeld Ptthee kruidenthee op de markt van kruiden van eigen bodem.

Duurzame theemerken

Clipper Thee

thee

Clipper Thee is een merk dat de laatste jaren enorm populair is geworden en daardoor zelfs in reguliere supermarkten verkrijgbaar is. Thee van Clipper is fairtrade en biologisch. De thee is per zakje verpakt, maar de zakjes bevatten geen plastic en kunnen dus bij het gft-afval worden gedaan of je kunt ze hergebruiken op één van deze creatieve manieren.

Simon Lévelt

10x wat te doen met gebruikte theezakjes

Simon Lévelt heeft koffie- en theezaken door het hele land en een enorm uitgebreid assortiment waar je uit kunt kiezen. In dit assortiment vind je ook veel verschillende soorten biologische thee. De thee is los te koop en dus ook eenvoudig met eigen zakjes te halen. Zo bespaar je ook nog eens op verpakkingen.

Fair Trade Original Thee

thee

De thee van Fair Trade Original heeft misschien niet allerlei hippe smaakjes en opvallende verpakkingen, maar de thee scoort wel goed wat betreft duurzame handel en milieu impact. De verschillende theesoorten in het assortiment zijn daarbij ook nog eens biologisch.

Numi

10x wat te doen met gebruikte theezakjes

Numi is een relatief klein bedrijf uit Nederland dat biologische en fairtrade thee op de markt brengt. Het assortiment is verrassend uitgebreid en omvat ook diverse kruidentheesoorten. De thee wordt verkocht in theezakjes, maar deze bevatten geen plastic en zijn dus biologisch afbreekbaar.

Mr. Jones

thee

Het relatief nieuwe theemerk Mr. Jones verkoopt diverse soorten thee in zowel zakjes als losse thee. In het assortiment vind je veel biologische theesoorten en veel producten zijn fairtrade. Verantwoorde producten zijn belangrijk en bij elke stap van het productie- en verkoopproces wordt rekening gehouden met mens en milieu.

Staat jouw favoriete theemerk er niet bij, maar wil je graag weten hoe deze scoort op duurzaamheid en eerlijke handel? Neem dan een kijkje bij Rank a Brand en check de verpakking van jouw merk op het Europees Keurmerk voor Biologische Voeding, het EKO keurmerk, UTZ certified het Fairtrade logo of het Rainforest Alliance logo.There are 4 comments

Add yours
 1. Diana

  Koffie en thee kopen wij bij een kleine koffiebrander in Gent. Kwaliteit is in deze winkel veel beter dan bij de Simon Levelt winkel die er ook is in Gent.
  Deze brander deed eerst de koffie in vacuumzakken maar is nu overgestapt naar speciale blikken, daar betaal je de eerste keer 4,95 voor maar na 10 keer gebruiken (onderop zit een stempeletiket) krijg je dit bedrag terug. Ook over het feit dat ik met losse blikken aankom om de thee in te doen, wordt daar niet moeilijk gedaan.
  De thee die ik koop is voor een groot gedeelte ook kruidenthee, rozenbottels, munt etc kunnen ook hier geteeld worden en lijken me daarom beter. Paar jaar terug ben ik ook bezig geweest om te kijken wat ik voor planten in de (kleine) tuin kon planten om thee van te maken (er zijn bepaalde theeplanten te koop die je ook hier kunt laten groeien! er zijn speciale soorten die groeien in het VK – jammer dat ik er nog niet achter ben waar je evt. van die thee kant en klaar kan kopen). Door het krijgen van een kind is dit alles iets verder weg op mijn “groene” verlanglijstje komen te staan maar het is iets wat ik over een tijdje weer wil gaan uitpuzzelen.

  • awkwardduckling

   Wat tof dat je een kleine koffiebrander in de buurt hebt. Ideaal! Wij hadden in Deventer ook een speciaalzaak waar we kwamen en daar hadden ze ook zulke blikken met statiegeld. Fijn dat een winkel zo meedenkt, he? Ik ben wel heel benieuwd naar die theesoorten die je hier ook kunt planten. Klinkt interessant!

 2. Jessica J.

  Numi en Mr. Jones kende ik nog niet, die ga ik eens opzoeken. Verder vind ik Pukka en Celestial Seasonings erg fijne merken, maar ik zie dat die laatste een E krijgt?! Daar schrik ik eerlijk gezegd van. Pukka heeft nog geen rating, hopelijk komt die er snel.

 3. Hermien - KouweKleren

  Lekker! Ik koop het liefst biologische, losse thee. Maar ik heb al in geen jaren thee gekocht, omdat ik zoveel had dat ik dat eerst wilde opmaken. Binnenkort ‘mag’ ik weer! Ik las vandaag toevallig ook weer wat over Ptthee en dat lijkt me heel leuk om eens te proberen, omdat zij zo bezig zijn met biodiversiteit.


Post a new comment