koffie

5 tips voor duurzame koffiemerken

Duurzamer leven kan op allerlei manieren. Elke keuze die je op een dag maakt, is een mogelijkheid om te kiezen voor een eerlijke en duurzame wereld. Dat varieert van het ontbijt dat je eet tot de lakens waar je onder slaapt en van de kleding die je draagt tot de koffie die je drinkt. Ja inderdaad, zelfs op het gebied van koffie zijn er bewustere keuzes te maken. Nederlanders drinken behoorlijk wat koffie, gemiddeld wel zo’n 2,4 koppen koffie per dag. Hier een duurzame keuze maken heeft dus behoorlijk wat effect. Daarom deel ik graag 5 eerlijke en duurzame koffiemerken die je zeker eens moet proberen.

De productie van koffie

koffie

Alhoewel koffie één van de meest favoriete dranken wereldwijd is, is het allesbehalve duurzaam te noemen. Koffie gedijt het beste in tropische klimaten met veel warmte, veel regen en op vruchtbare grond. Dat betekent dus dat koffie alles behalve lokaal is en wordt geïmporteerd van ver voor ons dagelijkse bakje. De meeste koffie is afkomstig uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië en daarmee heeft koffie dus al behoorlijk wat impact voordat het uberhaupt in de schappen van onze winkels ligt. Daarbij wordt voor de teelt van koffie veel gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor de bodem, het grondwater en de gezondheid van de telers. En we weten ondertussen allemaal wel over de misstanden bij de koffieteelt, toch? De meeste boeren krijgen nog steeds geen eerlijke prijs voor hun harde werk en de werkomstandigheden op dit soort plantages zijn ook vaak negatief in het nieuws. Dit alles maakt dat de koffieteelt behoorlijk wat impact heeft en de keuze voor ons dagelijkse kopje koffie zoveel meer omvattend is dan wij denken. Gelukkig zijn er duurzamere koffiekeuzes die je kunt maken op dit gebied, bijvoorbeeld door te kiezen voor koffie die op eerlijke wijze is geteeld op een manier die minder negatieve impact heeft op mens, dier en milieu. En natuurlijk door de koffiecups en pads links te laten liggen en te kiezen voor bonen of gemalen koffie. En het koffiedik gebruik je daarna natuurlijk nog op allerlei handige manieren in en rond het huis.

Duurzame koffiemerken

Peeze

koffie

Uit het onderzoek van Rank a Brand komt Peeze als meest duurzame koffiemerk naar voren. Het koffiemerk biedt een divers aanbod aan koffie (en thee) voor thuis, op kantoor en in de horeca. Peeze is al 140 jaar actief in de branche en zet zich in voor duurzaam ondernemen in allerlei opzichten. Ze hebben het Fairtrade keurmerk, het BIO-keurmerk, het Rainforest Alliance keurmerk en ze leveren klimaatneutrale koffie. Via hun eigen Peeze Foundation ondersteunen ze bovendien projecten door de hele keten.

Moyee Coffee

koffiedik

De koffie van Moyee Coffee is de allereerste fairchain koffie. Dit houdt in dat ze verder gaan dan fairtrade in het nastreven van eerlijke handel en een eerlijke verdeling van de opbrengst. Naast de teelt vindt ook het branden en verpakken van de koffie plaats op locatie plaats en zo wordt er gewerkt aan meer opbrengst voor de lokale bevolking. Ze hebben verschillende soorten koffie in het assortiment. De koffie is verkrijgbaar via hun website in de vorm van enkele verpakkingen, koffiecups of een abonnement.

Fairtrade Original Koffie

koffie

De koffie van Fair Trade Original scoort goed wat betreft duurzame handel en milieu impact. Fair Trade Original heeft veel verschillende producten in het assortiment en biedt diverse soorten koffie in capsules, als bonen en als snelfiltermaling. De producten zijn allemaal fair en daarbij zijn sommige koffieproducten ook biologisch.

Hesselink

koffie

Voor bedrijven en horecagelegenheden komt Hesselink erg positief uit de bus. Hesselink heeft het Fairtrade keurmerk, het BIO-keurmerk en het Rainforest Alliance keurmerk. Doordat Hesselink de CO2 uitstoot compenseert, mogen ze bovendien zichzelf klimaatneutraal noemen. Ze hebben zelfs de Hesselink Koffie Foundation in het leven geroepen om verschillende duurzaamheidsprojecten te ondersteunen. Ze hebben een uitgebreid aanbod aan koffie, zowel koffiebonen als snelfiltermalingen en koffiecups. En een leuk weetje: Hesselink is hofleverancier!

Puro

lijstje

De koffie van Puro is fairtrade gecertificeerd. Met de opbrengst van de koffie kopen en beschermen ze stukken regenwoud in de landen waar onze koffie geteeld wordt. Zo hopen ze bij te dragen aan het behoud van het regenwoud. Daarnaast compenseren ze hun CO2-uitstoot waardoor Pure klimaatneutraal genoemd mag worden. In het assortiment vind je verschillende soorten koffie, waaronder een biologische optie, als snelfiltermaling, bonen koffiecups en pads.

Staat jouw favoriete koffiemerk er niet bij, maar wil je graag weten hoe deze scoort op duurzaamheid en eerlijke handel? Neem dan een kijkje bij Rank a Brand en check de verpakking van jouw merk op het Europees Keurmerk voor Biologische Voeding, het EKO keurmerk, het Fairtrade logo, UTZ certified of het Rainforest Alliance logo.

2 gedachten over “5 tips voor duurzame koffiemerken”

  1. Fairtrade Original kende ik. Ik vind de producten erg lekker en ze zien er nog leuk uit ook! Het oog wil ook wat. 😉 De andere zijn nieuw voor me. Altijd fijn om mijn horizonten te verruimen, bedankt daarvoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *