zwerfafval

Speel jij mee tegen zwerfafval?

Heb jij je ook voorgenomen om in het nieuwe jaar je meer in te zetten voor het milieu? Welkom bij de club! Er zijn natuurlijk allerlei manieren om een positieve impact te hebben, maar één manier om veel impact te hebben, is door je aan te sluiten bij de strijd tegen zwerfafval. Het afval op straat is namelijk een groot probleem en veel mensen een doorn in het oog. En helaas trekt afval ook weer afval aan, waardoor er geen einde lijkt te komen aan de rommel. Gelukkig kan een individu hier al een grote impact maken. Door je in te zetten tegen zwerfafval en op regelmatige basis rommel op te ruimen, werk je direct aan een fijner straatbeeld, geef je een belangrijke boodschap af, inspireer je anderen tot duurzaam gedrag én ga je vervuiling tegen. En het kost je nauwelijks tijd en moeite! Er zijn allerlei manieren om zwerfafval tegen te gaan en op te ruimen. Natuurlijk kun je dagelijks een stuk afval oppakken en weggooien, maar er zijn ook talloze leuke spellen bedacht waarmee mensen extra worden uitgedaagd om zich in te zetten tegen zwerfafval. Ik zet de leukste zwerfafval uitdagingen voor jullie op een rij.

Het probleem van zwerfafval

zwerfafval

Zwerfafval is natuurlijk geen gezicht. Ik erger me rot als ik door de stad loop en overal blikjes, flesjes, papiertjes en andere rommel zie liggen. Het geeft de stad een verloederd uiterlijk en het is een groot probleem voor mens, dier én milieu. Wist je namelijk dat er jaarlijks zo’n 4.000 koeien dood gaan door zwerfafval? En dat het al zover is dat er minuscule stukjes plastic in ons voedsel en ons drinkwater wordt gevonden? En dat terwijl de oplossing zo eenvoudig is. Als wij als mensen verantwoordelijker omgaan met ons afval, kunnen we een groot deel van deze ellende voorkomen. Dat betekent natuurlijk in de eerste plaats dat we ons afval netjes recyclen en veilig weggooien en dat we de straten niet vervuilen door afval op de grond (of in overvolle prullenbakken) te gooien. Maar daarnaast kunnen we het huidige zwerfafval eenvoudig bestrijden door de krachten te bundelen en ons hiervoor actief in te zetten.

Zwerfafval uitdagingen

zwerfafval

Er zijn allerlei manieren om je in te zetten tegen zwerfafval. Met het oprapen van één stuk afval per dag komen we al een heel eind. Maar als jij jezelf echt wilt uitdagen, zijn deze ludieke challenges zeker het proberen waard. En deel ze ook vooral op social media met de bijbehorende hashtags om andere mensen weer te inspireren.

Zwerfiebingo

zwerfafval

De Zwerfiebingo van Stichting Klean biedt een unieke bingokaart met daarop diverse veel gevonden stukken zwerfafval. Maak er een uitdaging van met vrienden of familie en ga op pad om deze zwerfies te vinden. Wie het eerst alle zwerfies van de bingokaart heeft gevonden, heeft gewonnen. Deel vooral ook jouw overwinning op social media met #zwerfie en #zwerfiebingo.

Zwerfiekwartet

zwerfafval

Zwerfiekwartet is ook een uitdaging van Stichting Klean. Maak een foto van een zwerfie en daag drie volgers op social media uit om een stuk zwerfafval uit diezelfde categorie te vinden. Als je vier items bij elkaar hebt, heb je een kwartet. Deel jouw kwartet op social media met #zwerfie en #zwerfiekwartet.

Take 3 for the sea

zee

De challenge ‘Take 3 for the sea‘ daagt mensen uit om 3 stuks afval op te ruimen wanneer ze bij de zee, een rivier of eigenlijk waar dan ook zijn. De initiators willen laten zien dat dit al het verschil kan maken voor een gezonde en schone oceaan. Deel jouw actie op social media met #take3forthesea.

Zwerfie estafette

zwerfafval

Raap een stuk zwerfafval op en Twitter hierover of deel het op een ander social mediakanaal. Daag vervolgens iemand uit om een stuk zwerfafval te vinden die begint met de laatste letter van jouw zwerfie. Zo geef je de challenge door en spoor je andere mensen aan om zich ook in te zetten tegen zwerfafval. Deel jouw challenge natuurlijk met #zwerfie en #zwerfieestafette.

Trashtag

zwerfafval

Wil je direct zien wat de impact is van jouw opruimactie? Doe dan mee aan de trashtag challenge. Maak een foto van hoe de plek er eerst uitzag met afval. Ga daarna aan de slag en maak een foto nadat alles is opgeruimd. Deel deze voor- en nafoto’s op social media met #trashtag. Het resultaat is vaak indrukwekkend, zoek de hashtag maar eens op!

4 gedachten over “Speel jij mee tegen zwerfafval?”

  1. Leuke ideeën. Ik gebruik Litterati, niet echt een spelletje, maar zij verzamelen ook data over de zwerfies. Je maakt een foto, registreert wat het is door er tags aan te hangen en slaat het op. Er zijn wel challenges waar je aan mee kunt doen, en er is een ranglijst.

  2. Wat een goede ideeën! Zo simpel kan het zijn om je steentje bij te dragen aan een schoner milieu. Leuk bedacht die spelletjes, ik speel zeker mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *