goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #138

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Vuurwerkverbod in Rotterdam

vuurwerk

Deze week werd bekend dat Rotterdam vanaf aankomende jaarwisseling volledig vuurwerkvrij zal worden. Rotterdam volgt hiermee het voorbeeld van Apeldoorn dat al eerder bekend maakte geen vuurwerk meer toe te staan vanaf dit jaar. In steeds meer steden klinkt het geluid om vuurwerk te verbieden en nu een beslissing vanuit de landelijke politiek nog op zich laat wachten, is elk initiatief vanuit gemeentes een mooie stap voorwaarts.

Anti-bont documentaire van Famke Louise

Deze week kwam de Nederlandse vlogger en zangeres Famke Louise volop in het nieuws. Eerst vanwege het plaatsen van een foto op Instagram waarbij ze een bezoek bracht aan een bontmarkt. De foto werd snel verwijderd, maar de speculaties waren niet mis. Gelukkig bleek al gauw dat Famke Louise zelf niet op zoek was naar een nieuw bontje, maar dat de foto onderdeel was van een stunt om de nieuwe Videoland documentaire ‘Bont Girl’ te promoten. Slim of niet, er was direct volop aandacht voor het onderwerp. Enkele jaren geleden ontving Famke Louise nog een nominatie voor ‘Dom Bontje’: een prijs voor BN’ers die bont dragen. Nu heeft ze door de documentaire inzicht gekregen in deze afschuwelijke markt en zegt ze nooit meer bont te dragen. Hopelijk heeft de documentaire hetzelfde effect op de kijkers!

De groene tramhalte in Amsterdam

Na Utrecht heeft ook Amsterdam gekozen voor een groene abri. Op het Marnixplein en op het Weteringcircuit is sinds kort een groene tramhalte te bewonderen. De haltes zijn behangen met groene planten en hebben een eigen irrigatiesysteem. Bovendien hebben ze een groen dak. Zo wordt de biodiversiteit in de stad gestimuleerd en kan regenwater worden opgevangen en opnieuw worden gebruikt. Een mooie stap voorwaarts en hopelijk een mooi begin van nog veel meer groene haltes!

Meghan Markle en prins Harry doen een stap terug

Groot-Brittannië

De Amerikaanse actrice Meghan Markle en de Britse prins Harry zijn de laatste jaren non-stop in het Britse nieuws geweest. Of het nu ging om de zwangerschap van Meghan Markle, haar opvallende ‘politiek correcte’ uitspraken of zinloze praatjes van ex-vriendjes: elke steen werd omgedraaid en elk nieuwtje was voer voor de roddelpers. Waarom het stel zo in de belangstelling staat, daar valt over te speculeren. Sommige mensen stellen dat racisme en misogynie hier een grote rol in spelen. De Britse roddelpers heeft echter al decennialang een slechte reputatie. Het is door dezelfde pers dat prins Harry op jonge leeftijd zijn moeder verloor. Dat de prins het niet nog eens zover wil laten komen, werd deze week duidelijk toen het stel aankondigde een stap terug te doen in het Britse koningshuis. Ze zijn van plan om hun tijd te verdelen tussen Noord-Amerika en Groot-Brittannië en minder aanwezig te zijn bij publieke verplichtingen. Daarnaast willen ze financieel onafhankelijk zijn van het Britse koningshuis en zich vooral richten op hun gezin en hun liefdadigheidswerk. Ik vind deze stap enorm dapper en een duidelijk signaal van beiden dat ze niet met zich laten sollen en dat ze niet gediend zijn van racisme en seksisme. Ik vind het een prachtig voorbeeld en ik hoop dat meer prominenten zich zo duidelijk durven uit te spreken tegen zulk onrecht.

2 gedachten over “Dat is pas goed nieuws! #138”

  1. Ik heb net effe vluchtig door de trailer geklikt. Nee, ik ga de documentaire niet kijken omdat ik echt niet tegen zulke beelden kan. Ik draag dan ook geen bont. Natuurlijk wel goed dat er aandacht voor is. Hopelijk heeft ze invloed op om te beginnen haar fanbasis, maar liefst ook op het grote publiek.

    1. Ik denk dat ik de documentaire ook te heftig ga vinden. Heb al veel te veel van dat soort beelden gezien. Maar ik vindt het vooral heel goed dat hiermee een heel nieuw publiek wordt aangesproken dat toevallig ook de grootste groep bontdragers van het moment is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *