LENA

Deeleconomie in beeld: LENA Fashion Library

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over LENA

LENA

LENA Fashion Library is de meeste populaire en bekende kledingbibliotheek in ons land. Je kunt hier kleding lenen in plaats van kopen. Zo heb je een unieke garderobe tot jouw beschikking zonder geld uit te hoeven geven aan allerlei nieuwe items en je hebt de mogelijkheid om kledingitems te dragen die wellicht anders niet binnen jouw budget zouden passen. LENA is opgericht door Angela, Diana, Elisa en Suzanne. Drie van de vier dames hadden al flink wat ervaring in de wereld van fashion door het oprichten van Doortje Vintage. Met LENA wilden ze de fashion industrie een duurzame impuls in ons land geven. De kledingbibliotheek kwam in 2014 tot stand met een winkel in de Jordaan in Amsterdam. Omdat natuurlijk ook mensen buiten de hoofdstad gebruik willen maken van deze diensten, werd LENA ook online actief.

Hoe werkt het?

LENA

Bij LENA kun je kleding lenen, maar ook kopen, uit een uitgebreide collectie van duurzame merken, vintage kleding en opkomende designers. Je vindt hier items van bijvoorbeeld Filippa K, Afriek, King Louie, MUD jeans, Kuyichi, Rhumaa, Studio JUX en Victor & Rolf. Maar in het assortiment vind je ook pre-loved items van Marieke Eyskoot en Thekla Reuten. De collectie is verdeeld in drie stijlen: Elegant Chic, Mix & Match en Casual Street. De collectie is beschikbaar in hun fysieke winkel, maar ook online.

Om kleding te lenen zul je een account aan moeten maken bij LENA. Dit kost € 10,- en is eenmalig. Het account is nodig om jouw punten bij te houden. Deze punten zijn gekoppeld aan items. Ieder item heeft een bepaalde waarde en vervolgens betaal je voor de waarde van het item en de duur van het lenen. Een simpele top is bijvoorbeeld te leen voor 25 punten ( € 0,25) per dag en een feestelijke jurk is 100 punten (€ 1,-) per dag. Aan het einde van de maand wordt de verrekening gedaan van de door jou geleende items. In het aanbod op de website kun je zoeken naar jouw ultieme outfit. Het aanbod is ruim en je kunt het selecteren op soort item, stijl, merk, maat of aantal punten.

Online kun je een bestelling plaatsen en vervolgens krijg je de items thuisgestuurd. Na de leenperiode stuur je de producten eenvoudig weer terug. Het is de bedoeling dat je de items weer gewassen en in originele staat retourneert. Zie je dit niet zitten? Dan kun je voor € 10,- per maand alle ongewassen terug brengen zodat ze dit bij LENA regelen. En mocht je een klein ongelukje hebben gehad of zit er een draad los? Dan neemt LENA dit voor hun rekening.

Deelnemen?

LENA

Wil je meer weten over deze online kledingbibliotheek of direct lid worden? Breng dan een bezoek aan de website van LENA. Je kunt natuurlijk ook altijd een bezoek brengen aan de fysieke locatie van LENA aan de Westerstraat 174-H in Amsterdam.

Bron foto 1 en 3: Bo van Veen voor LENA
Bron foto 2: Zoteye voor LENA
Bron foto 4: Sofie van Esch voor LENA

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *