breien

Deeleconomie in beeld: Etsy

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Etsy

bloemen

Je verwacht het wellicht niet, maar ook een platform als Etsy valt onder de deeleconomie. Etsy biedt namelijk makers uit alle windstreken en binnen allerlei domeinen de mogelijkheid om op laagdrempelige manier hun producten aan te bieden. Zonder tussenkomst van een winkel, een eigen website of een leverancier, maar alles gecentreerd op één online marktplaats. Het draait hier niet zozeer om het ruilen of delen van goederen en diensten, maar het platform werkt wel actief mee aan het emanciperen van makers wereldwijd. Etsy is namelijk een online marktplaats voor handgemaakte en vintage items. Door via Etsy iets te kopen, steun je lokale en zelfstandige makers. Op het platform vind je meer dan 60 miljoen unieke items van 2,3 miljoen actieve verkopers wereldwijd. Etsy werd in 2005 opgericht door Robert Kalin, Chris Maguire en Haim Schoppik. Sindsdien is het platform enorm gegroeid en wereldwijd actief.

Hoe werkt het?

sieraden

Winkelen op Etsy kan nogal overweldigend zijn omdat het aanbod enorm is. Je vindt er producten binnen categorieën als sieraden & accessoires, kleding & schoenen, huis & wonen, speelgoed & entertainment en kunst & verzamelobjecten. Via de hoofdpagina krijg je bovendien ook nog talloze suggesties voor verkopen en categorieën die jou mogelijk aanspreken. Je kunt heel gericht op zoek gaan naar een item via de categorieën of via een zoekopdracht. Elk product is volop voorzien van mooie foto’s, informatie, beoordelingen van eerdere klanten en details over het product. Vind je iets dat je mooi vindt? Dan kun je het direct in jouw winkelwagentje stoppen, maar je kunt zowel het product als de winkel ook toevoegen aan jouw favorieten. Zo bouw je al snel een netwerk van favoriete makers op binnen het platform.

Wil je zelf iets gaan verkopen op Etsy? Dan is dat ook enorm eenvoudig. Via de website maak je met jouw e-mailadres je eigen Etsy shop aan. Je kunt ook inloggen via Google of Facebook. Vervolgens vul je jouw winkel met jouw zelfgemaakte of vintage items. Voorzie elk product van mooie foto’s en goede informatie. Via jouw shop kunnen mensen eenvoudig een bestelling plaatsen, een comment achterlaten of een vraag stellen. Mensen die iets bij jou hebben aangeschaft, kunnen bovendien een beoordeling geven. Zo bouw je aan jouw betrouwbaarheid op het platform. Voor de items die je online plaatst betaal je € 0,18 listingkosten en daarnaast betaal je een percentage commissiekosten en transactiekosten.

Deelnemen?

tarot

Wil je zelf gaan winkelen op Etsy of een eigen winkeltje beginnen? Breng dan een bezoek aan de website van Etsy. Alhoewel het een internationaal platform is, bestaat er gewoon een Nederlandstalige pagina. Je kunt ook gratis de Etsy app downloaden in de App Store of via Google Play.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *