boerenmarkt

Boodschappen doen bij de boer

Hoe doe jij je dagelijkse boodschappen? Ga je dagelijks naar de supermarkt, breng je regelmatig een bezoek aan de markt of koop je liever producten bij speciaalzaken? Verreweg de meeste mensen kopen hun dagelijkse boodschappen in de supermarkt waar het vaak een raadsel is waar het product vandaan komt. De supermarkt heeft meerdere leveranciers uit binnen- en buitenland en de producten zijn vaak het hele jaar door voorradig. Niet zo gek dus dat we nog maar vrij weinig weten of de afkomst van onze boodschappen en eten met het seizoen mee. Een supermarkt is ontzettend handig om te hebben, maar het is geen goed teken dat we zo vervreemden van wat we eten en drinken. Ik verdiep me graag in waar mijn producten vandaan komen en probeer op die manier ook zo duurzaam mogelijk te eten. Ik verkies lokaal en in het seizoen, haal veel boodschappen standaard biologisch en ik vind het fijn om te weten dat de keten kort is en ik weet waar mijn eten vandaan komt. De beste manier om zo duurzaam en bewust mogelijk te eten, is door boodschappen te doen bij de boer. Dat kun je natuurlijk doen door regelmatig een bezoek te brengen aan de boerderijwinkel in de buurt, maar er zijn tegenwoordig allerlei manieren om jouw verse en lokale boodschappen met gemak te doen. Ik zet een aantal tips om een rij.

Boerderijwinkel

groente

In plaats van een dagelijks uitstapje naar de supermarkt, kun je natuurlijk ook eens vaker naar een lokale boerderijwinkel, molen, pluktuin, boomgaard of boer gaan. Door het hele land vind je producenten van allerlei lekkers, van meel tot lokale groente en van verse kruiden tot seizoensfruit. Vaak vind je een aanbieder dichterbij dan je denkt en wat is er nu leuker dan direct contact met de producenten van jouw boodschappen en zien waar jouw producten vandaan komen? Wil je een overzicht van alle lokale aanbieders? Neem dan een kijkje op LokaLoka.

Voedselcoöperatie

fruit

Een voedselcoöperatie is een alternatieve vorm van landbouw en voedseldistributie. Consumenten werken samen met de producenten aan de jaarlijkse oogst. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een oogstabonnement waarbij de leden jaarlijks een bedrag inleggen en daarvan naar eigen wens kunnen meewerken en kunnen oogsten bij de lokale boer. Voorbeelden hiervan zijn Wij Telen Groente in Haarlem, Het Zoete Land in Leiden en Lekkernassûh in Den Haag. Er zijn eigen ook andere vormen van Community Supported Agriculture waarbij je een bepaalde vorm van afnamezekerheid kunt bieden als klanten en tegenwoordig zie je steeds meer Herenboeren ontstaan. Dit zijn landbouwinitiatieven die zijn opgezet door consumenten die een boer in dienst nemen om te voorzien in de productbehoeften. Een andere vorm is een VoKo. Dit is een collectief waarbij een groep mensen samen verantwoordelijk zijn voor de inkoop van eerlijke en lokale boodschappen bij lokale boeren en groothandels. Zo wordt de afstand tussen producent en consument verkleint en de zeggenschap van consumenten vergroot. Voorbeelden van een VoKo in Nederland zijn het Voedselcollectief Amersfoort en VoKo Utrecht.

Coöperatieve winkel

groente

Naast bovenstaande voedselcoöperaties zijn er ook een aantal coöperatieve winkels opgezet in het land. Dit zijn winkels waar de klanten onderdeel zijn van de coöperatie en zo kunnen meebeslissen over de producten in de winkel, de samenwerkingen met boeren, de ontwikkeling van de winkel en de winstinvesteringen. Zo kun je als consument actief bijdragen aan een duurzamer voedsellandschap in de buurt. Voorbeelden van zulke coöperatieve winkels zijn De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort en De Gedeelde Weelde in Maastricht.

Boerschappen

groente

Bij het online platform Boerschappen kun je terecht voor foodboxen vol met lekkers van lokale aanbieders. Deze boxen kunnen vervolgens op diverse plekken in Noord-Brabant worden opgehaald of worden afgeleverd door heel Nederland. Er zijn diverse boxen beschikbaar met verse groente, fruit, kaas en zuivel (en voor de liefhebbers vlees en vis) van lokale oorsprong. Online zie je precies met welke boeren er wordt samengewerkt door Boerschappen.

Boeren & Buren

brood

Boeren & Buren is een online platform dat het mogelijk maakt om direct bestellingen te doen bij lokale producenten. Door alle bestellingen die mensen plaatsen, wordt er collectief ingekocht bij producenten uit de buurt. Eens per week kunnen mensen deze verse boodschappen ophalen bij een lokale Buurderij. Hier ontmoet je de producenten en ontvang je jouw boodschappen. Er zijn momenteel Buurderijen waar jij je bij kunt aansluiten in onder andere Den Bosch, Alkmaar, Haarlem en Amsterdam.

De Streekboer

fruit

De Streekboer is een online platform waar diverse producenten van versproducten uit regio Groningen en Friesland zich hebben verzameld. Je kunt hier online winkelen in hun aanbod en op een afgesproken moment de boodschappen afhalen bij een afhaalpunt in Groningen of Friesland. Je kunt lid worden van de Streekboer familie en zo korting krijgen op jouw boodschappen en het initiatief blijven steunen.

Hofweb

boerenmarkten

Op het online platform Hofweb, dat sinds 2004 al actief is, worden consumenten op laagdrempelige manier samengebracht met biologische boeren uit de regio. Hofweb heeft een netwerk van zo’n 50 boeren, telers en tuinders waar de verse boodschappen van afkomstig zijn. Deze producten bieden ze online aan en klanten kunnen deze producten eenvoudig in één keer bestellen. Na de bestellingen worden de producten geoogst. Twee keer per week kunnen de boodschappen worden afgehaald of worden deze bezorgd op diverse plekken in Nederland.

Rechtstreex

keuken

Rechtstreex heeft al een flinke reputatie opgebouwd in en rond Rotterdam. Deze organisatie biedt abonnementen en losse boodschappen aan van boeren en telers uit de regio. Je plaatst eenvoudig online een bestelling en deze wordt thuisbezorgd of is af te halen bij één van de afhaalpunten in de regio. Zo wordt de lokale voedselketen transparanter en socialer en kunnen verse seizoensproducten binnen een dag van boer naar bord gaan.

Dit is natuurlijk slechts een greep uit het aanbod. Er zijn echt ontzettend veel mooie initiatieven, zowel online als offline, om duurzaam en lokaal winkelen te stimuleren. Heb jij nog een mooie tip? Laat deze dan zeker achter in de comments.

2 gedachten over “Boodschappen doen bij de boer”

  1. Wij bestellen bij De grote verleiding. Dit is een boer uit Kruiningen die een soort webwinkel heeft met alle seizoensproducten van biologische boeren uit de buurt en dit wordt aangevuld met andere biologische producten zodat het aanbod doet denken aan dat van een supermarkt 🙂
    Bestellen moet in ons geval voor maandagochtend 10 uur en levering met een bus gebeurt voor onze regio op donderdag. Je kunt kiezen voor een box met groenten of fruit maar ook alles zelf samenstellen. Alles wordt afgeleverd in een grote blauwe kist en zoveel mogelijk in papieren zakken, glazen flessen etc zodat je heel weinig afval hebt!
    Meer informatie op : https://degroteverleiding.nl/winkel/index2.htm
    Groetjes,
    Diana

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *