muziek

Tips om overbelasting te voorkomen

We zijn de hele dag druk in de weer. We rennen van ons werk naar de school van de kinderen en ondertussen proberen we ook nog de boodschappen voor het avondeten in huis te halen. Ergens op de dag willen we het liefst ook nog een work-out inplannen en laten we ook het huishouden niet vergeten. Die hoop stof onder de bank spreekt boekdelen. En hoe lang is het geleden dat je met die vriendin hebt afgesproken? Snel even een koffiedate plannen. En moeten de bibliotheekboeken niet al eens teruggebracht worden? Die boete zal niet mis zijn. Oh nee, vanavond is die vergadering op school. Hoe gaan we dat nu weer redden? Door alle dagelijkse beslommeringen, verplichtingen en verwachtingen van onszelf vergeten we vaak de tijd te nemen voor ons eigen welzijn. En juist dat is zó belangrijk om dit allemaal vol te kunnen houden. Zo nu en dan is het echt belangrijk om pas op de plaats te maken en rust te nemen. Wanneer je dit namelijk niet doet, geeft je lichaam vanzelf aan wanneer het niet langer meer zo kan doorgaan. En dat is vaak op het moment dat het juist niet uitkomt. Voorkom overbelasting met deze 5 tips.

#1 Neem je rust

introvert

De allerbelangrijkste tip die ik je kan meegeven is ‘neem je rust’. Niet wanneer je uitgeput bent of wanneer het tijd is om naar bed te gaan, maar gewoon elke dag tijdens alle dagelijkse beslommeringen. Wacht niet tot het teveel is, tot jij je overweldigd voelt of tot je zó moe bent dat je écht even een dutje moet doen. Wees al deze alarmsignalen voor en neem gewoon de rust wanneer het even kan om te ontprikkelen. Dat betekent dat je een momentje tijdens de ochtend neemt om een kop thee of koffie in rust te drinken of dat je een wandeling maakt na het avondeten terwijl je luistert naar een interessante podcast. Het kan een extra dutje in het weekend zijn, maar ook een uitgebreide meditatiesessie in de ochtend. Hoe jij jouw moment van rust vormgeeft is voor iedereen anders, zolang je maar iets doet waar je kalm van wordt en waarvan je even een moment van bezinning hebt.

#2 ‘Nee’ is ook een antwoord

goed nieuws

Natuurlijk willen we het allemaal zo goed mogelijk doen en omdat we sociale dieren zijn, houden we er niet van om iemand teleur te stellen. Maar vergeet niet om je eigen welzijn voorop te stellen. Dit betekent soms ook dat de wensen van anderen haaks kunnen staan op wat goed is voor jou. Die vergadering ’s avonds is misschien niet handig als je echt toe bent aan een goede nachtrust. En een gezellig familiediner kan soms ook gewoon even niet uitkomen als je al een volgeboekt weekend hebt. In dit soort gevallen is ‘nee’ ook gewoon een antwoord. Je hoeft niet overal bij te zijn en het iedereen naar de zin te maken. Leer het jezelf aan om vaker ‘nee’ te zeggen. Vind je het echt lastig om direct een verzoek af te wijzen? Vraag dan om enige bedenktijd zodat je zeker weten de juiste keuze kunt maken.

#3 Luister naar je lichaam

vloer

Lang voordat we zelf doorhebben dat het allemaal teveel is, geeft ons lichaam ons al volop signalen dat het niet goed gaat. We krijgen last van hoofdpijn, spierpijn, hyperventilatie, vermoeidheid, paniekaanvallen, oorsuizen, maagzuur, darmkrampen, rugpijn, duizelingen, noem het maar op. Helaas leren we onszelf en elkaar aan dat we deze signalen niet serieus moeten nemen. We nemen een pilletje tegen de pijn en gaan weer verder. Omdat we het contact met ons lichaam verliezen, gaan we veel te lang door. Het wordt tijd dat we de relatie tussen lichaam en geest weer herstellen en onze klachten serieus nemen. Sta even stil bij pijn en ongemak, voel wat er aan de hand is, vraag je af waar de klachten vandaan komen en trek daaruit je conclusies.

#4 Maak een realistische planning

weekplanning

Eén van de redenen dat veel mensen teveel hooi op hun vork nemen, is dat ze een vrij onrealistische tijdsplanning aanhouden. Je kunt niet altijd maar doorgaan en in de hoogste versnelling functioneren en bovendien vergissen mensen zich vaak in de tijd en energie die nodig is voor een bepaalde taak. Hierdoor stapelt het werk zich op en is overbelasting slechts een kwestie van tijd. Neem eens een kijkje in mijn artikel vol tips voor een realistische weekplanning om dit in de toekomst te voorkomen.

#5 Vraag om hulp

body positivity

Soms is alles gewoon teveel voor één persoon en is het raadzaam om hulp in te schakelen. Dit kan op allerlei manieren en er is niet één oplossing aan te wijzen. Soms betekent hulp vragen dat je een oppas regelt voor de kinderen zodat je er een dagje tussenuit kunt. Soms heb je gewoon een extra paar handen nodig op het werk. In andere gevallen betekent het dat je contact opneemt met de huisarts of een psycholoog om de problemen met een professional te bespreken. Wees is geen van deze gevallen bang om hulp te vragen: ‘No man is an island’. Die hulp kan net dat zetje zijn dat nodig is om de boel weer helder te overzien of tot rust te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *