goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #136

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Ban op knetterballen

De laatste jaren zijn knetterballen ontzettend populair geworden. Dit vuurwerk zorg niet alleen voor geluidsoverlast, maar het is ook ontzettend vervuilend. Hele straten zijn bezaaid met plastic hulzen die vaak niet worden opgeruimd. Daarom besloten Zwerfinator en de Plastic Soup Surfer tot Operatie Knetterbal: een actie om het afval van de knetterballen in kaart te brengen en producenten en verkopers van deze producten te waarschuwen voor de gevolgen. De knetterballen werden namelijk in vrijwel elke winkel gewoon verkocht. De actie bleek een groot succes. HEMA en Albert Heijn kondigden al snel aan de knetterballen uit het assortiment te halen en daarna volgden vele andere bedrijven. Door de media aandacht voor de actie en de vooraanstaande bedrijven die zich erbij aansloten, besloten ook bedrijven als Action, Gamma, Intratuin, Karwei, Blokker, Vomar en Big Bazar de knetterballen uit de schappen te halen. Topnieuws!

De vegetarische burger mag gewoon een burger blijven heten

vegan burger

De laatste jaren is er flink wat gedoe geweest over de opkomst van de vleesvervangers. Opeens werd er gesteggeld over de benamingen van deze producten en bleken benamingen als ‘sojamelk’, ‘vegaburger’ en ‘vega schnitzel’ te verwarrend voor de ‘gewone mens’ te zijn. Stel je toch eens voor dat iemand per ongeluk iets niet-dierlijks consumeert! Gelukkig is er nu licht aan het einde van de tunnel. Alhoewel in Frankrijk namen voor vegetarische producten die doen denken aan vlees verboden zijn en ook het Europees Parlement liever geen ‘vlezige’ namen heeft voor plantaardige producten, heeft minister Bruins in Nederland besloten dat benamingen als burger, rookworst en schnitzel geen alleenrecht zijn van de vleesindustrie. In het ‘Actieplan Etikettering van Levensmiddelen’ is vastgelegd dat deze benamingen voor vleesvervangers geen probleem zijn, zolang het duidelijk wordt gemaakt dat het een vegetarisch product betreft. Lekker plan!

Hemwegcentrale is gesloten

CO2-neutraal

De kolencentrale in Amsterdam, ook wel bekend als de Hemwegcentrale, is deze week officieel gesloten. De centrale is 25 jaar actief geweest, maar nu gesloten onder veel belangstelling en actievoering. De kolencentrale is gesloten om de klimaatdoelstellingen van het kabinet te kunnen halen. In 2018 stond de centrale al op de lijst van de grootste Nederlandse CO2-uitstoters met een uitstoot van 4 megaton. Door de sluiting van de centrale zijn grote stappen gezet in de klimaatdoelstellingen, maar we zijn er natuurlijk nog niet.

Positief jaaroverzicht

Krijg je geen genoeg van goed nieuws in deze donkere dagen van het jaar? Dan kan ik het Positief Jaaroverzicht van Trouw van harte aanraden. In dit uitgebreide nieuwsoverzicht vind je nog meer goed nieuws uit 2019!There are no comments

Add yours