kerstboom

Dat is pas goed nieuws! #135

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Kabinet moet de uitstoot terugbrengen

CO2-compensatie

Deze week werd de uitslag van de Hoge Raad bekend: de Staat is verplicht om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Deze uitspraak is natuurlijk al eerder gedaan; vorig jaar besloot het gerechtshof al dat het eerdere spraakmakende vonnis in zaak van Urgenda bleef staan. Hier werd echter beroep tegen aangetekend door minister Wiebes. Nu is door het hoogste orgaan ook bevestigd dat de Staat een zorgplicht heeft en dat de gedane uitspraak in deze zaak blijft staan. Deze uitspraak houdt in dat de uitstoot van broeikasgassen voor eind 2020 met ten minste 25% moet zijn verminderd ten opzicht van 1990. Uit recent onderzoek is gebleken dat de reductie vorig jaar 15% bedroeg en daar is bijna 30 jaar over gedaan. De Staat heeft nog wat werk te doen!

Meer Veganz bij Albert Heijn

veganz

Na een succesvolle pilot breidt Albert Heijn het assortiment aan vegan chocoladerepen, koekjes en candybars van het merk Veganz uit naar ruim 300 winkels. Het Duitse merk Veganz is enorm populair onder veganisten en met de uitbreiding richt Albert Heijn zich op de nog steeds groeiende mark van vegans. Naast de uitbreiding van de Veganz producten, is in de winkels van Albert Heijn ook een vegan schapkaartje geïntroduceerd. Hiermee is met één blik duidelijk welke producten in de winkel vegan zijn.

Hogeschool Rotterdam legt daktuin met zonnepanelen aan

zonnepanelen

Steeds meer organisaties en instanties nemen hun verantwoordelijkheden en dragen een steentje bij aan de verduurzaming van hun omgeving. Zo ook Hogeschool Rotterdam. Onlangs heeft Hogeschool Rotterdam op locaties Museumpark en Academieplein daktuinen laten aanleggen om het overvloedige regenwater, dat steeds vaker tot grote problemen leidt, op te vangen. Daarnaast zijn er ook meer dan 800 zonnepanelen op de daken geplaatst. Zo wekt de Hogeschool Rotterdam een hoeveelheid energie op die te vergelijken is met het verbruik van 72 huishoudens. Goed bezig!

Tiny houses in Apeldoorn

tiny house

Gemeente Apeldoorn heeft deze week laten weten dat ze een proef willen aangaan met tiny houses. Er is een stuk land vrijgemaakt voor zo’n 10 tiny houses waar mensen die geïnteresseerd zijn in het wonen in een tiny house zo’n 5 jaar kunnen leven. Aan het einde van de periode wordt het experiment geëvalueerd en dan is een verlenging van de periode ook mogelijk. Ik vind het mooi om te zien dat steeds meer gemeenten openstaan voor de vestiging van tiny houses. Wil je meer weten over de voorwaarden of je inschrijven als geïnteresseerde? Dan kan dat via de website van gemeente Apeldoorn.

Bron foto 3: Proveg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *