felyx

Deeleconomie in beeld: felyx

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over felyx

Alhoewel elektrisch rijden steeds populairder wordt, heb ik nooit gesnapt waarom hier niet massaal wordt ingesprongen om de mobiliteit en luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties binnen de deeleconomie die hierin wel mogelijkheden zien, zoals felyx. Deze dienst biedt elektrische scooters in deze steden aan om de mobiliteit te verbeteren. De elektrische scooters sparen uitstoot in de stad en omdat ze naar eigen behoefte te leen zijn, scheelt het veel vervoersmiddelen in de vaak toch al overvolle straten en parkeergelegenheden. felyx is actief in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Brussel.

felyx is opgericht door Maarten Poot en Quinten Selhorst. In 2017 lanceerden ze felyx en reden de eerste elektrische scooters rond in Amsterdam. Het concept bleek al snel een succes te zijn en het jaar daarop volgde de uitbreiding naar Rotterdam en daarna Den Haag en Brussel. Je kunt tegenwoordig niet in één van deze steden lopen zonder de groene scooters te zien rijden.

Hoe werkt het?

Wil je gebruik maken van één van de elektrische deelscooters van felyx? Dan is dat heel eenvoudig. Als klant met een account, aan te maken door je persoonlijke gegevens in te vullen en je rijbewijs te uploaden, kun je eenvoudig inloggen en zien waar er in de buurt scooters beschikbaar zijn. Je kunt de scooter vervolgens reserveren en deze met de app eenvoudig ontgrendelen. Er zijn dus geen pasjes en sleutels nodig. felyx zorg ervoor dat de scooters altijd zijn opgeladen, dus hier hoef jij je als klant niet om te bekommeren. Volledig opgeladen kunnen de scooters een afstand van zo’n 60 kilometer afleggen. Je kunt dus overal rondrijden met de scooters en deze ook binnen het servicegebied parkeren waar dit uitkomt. Je betaalt € 0,30 per minuut voor het gebruik van een scooter van felyx. Dit tarief is in veel gevallen goedkoper dan rijden per auto of gebruik maken van een taxi. En daarbij heb je dus geen kosten voor tanken of parkeren.

Deelnemen?

Wil je ook gebruik maken van deze handige deelscooters? Breng dan snel een bezoek aan de website van felyx en registreer je als klant. Als jij je nu registreert, krijg je de eerste 30 minuten gratis. Felyx heeft ook een handige gratis app die te downloaden is via Google Play en de App Store. Is felyx nog niet actief in jouw buurt? Schrijf je dan in via de website om op de hoogte te blijven van toekomstige uitbreidingen.

Bron foto’s: felyx

1 gedachte over “Deeleconomie in beeld: felyx”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *