fashion

Deeleconomie in beeld: Dressoir

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Dressoir

fashion

De kledingindustrie, en dan vooral fast fashion, is een enorm problematische sector. Vervuiling, uitbuiting, dierenleed en onveiligheid zijn er aan de orde van de dag en, hoe flauw het ook klinkt, met elk item dat we kopen dragen we hier indirect aan bij. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven voor fast fashion en voor een duurzame garderobe, ook binnen de deeleconomie. Maak bijvoorbeeld kennis met Dressoir, een online platform waar je terecht kunt voor het lenen de meest prachtige jurken. Dressoir is een kledingbibliotheek: je kunt hier kleding voor een bepaalde tijd lenen en deze na gebruik weer retourneren. Zo kun je, zonder nieuwe kleding te kopen, toch regelmatig iets nieuws dragen. Dressoir is opgericht door Maxine Hassing en hiermee hoopt ze het huidige fashionlandschap een duurzame impuls te geven in Nederland.

Hoe werkt het?

fashion

Op de website van Dressoir vind je een uitgebreid aanbod aan prachtige jurken voor allerlei gelegenheden, maar ook rokken, jumpsuits en tops vind je in het aanbod. Het zijn niet zomaar kledingstukken, maar kleding van grote merken en designerstukken van ontwerpers als Diane von Furstenberg, Alexander McQueen, Badgley Mischka, Ralph Lauren en Rachel Zoe. Je kunt in het aanbod zoeken op kleding voor diverse gelegenheden, maar ook filteren op merk en designer, prijs, maat en kleur. Vind je een item waar je helemaal enthousiast over bent? Dan kun je het item online bestellen voor een bedrag dat maximaal 20% van de aankoopprijs is. Er zijn al items verkrijgbaar vanaf € 30,- per keer. Je kunt ook kiezen voor een abonnement bij Dressoir. Voor € 60,- per maand mag je elke maand 3 nieuwe items reserveren. Het item wordt gratis thuisbezorgd met een brievenbuspakket. Je mag het item 6 dagen houden. Daarna retourneer je het pakket en kun je weer iets nieuws uitzoeken. De prijs die je betaalt is inclusief stomerijkosten en inclusief eventuele beschadiging van het item tot een bedrag van € 100,-. Dat ontzorgt ook weer.

Deelnemen?

fashion

Wil je eens een kijkje nemen in de kledingkast van Dressoir? Breng dan een bezoek aan de website van Dressoir en vergaap je aan al dat moois. Volg Dressoir ook zeker op Instagram voor stylinginspiratie en de nieuwste items in het aanbod.There are 2 comments

Add yours
  1. Tamara

    Wat een leuk initiatief! Ik kende wel de fysieke kledingbibliotheek, maar nog niet zo via internet. Hoe makkelijk dat je gewoon vanuit je luie stoel de mooiste designer items kan bestellen voor een speciale gelegenheid?! Ik ben nu al fan!


Post a new comment