keuken

De Voorraadkast Challenge

Persoonlijke groei komt niet uit de lucht vallen. Dat weet ik zelf als de beste. Om als persoon te veranderen is actie nodig en een verlangen naar die verandering. Je moet af en toe buiten je eigen comfortzone treden, nieuwe dingen proberen en vooral heel nieuwsgierig zijn naar jezelf, anderen en de wereld om je heen. Maar dan gebeuren ook de mooiste dingen! Je ontdekt de schoonheid in simpele dingen, doet nieuwe kennis en vaardigheden op en je ontwikkelt je als persoon. Omdat ik iedereen al dit moois toewens, deel ik elke maand een interessante challenge met jullie. Om jezelf uit te dagen buiten je comfortzone te treden en nieuwe dingen te ontdekken. Deze maand tip ik iedereen om mee te doen aan de Voorraadkast Challenge.

Het probleem met voedselverspilling

groenteafval hergebruiken

Voedselverspilling staat de laatste jaren steeds meer in de spotlights, en terecht. Het is een groot probleem in de hele keten; van producent tot consument. De gemiddelde persoon gooit zo’n 41 kilo voedsel per jaar weg. Dat is voedsel dat nog prima te gebruiken was en daarmee gooien we jaarlijks ook € 145,- per persoon per jaar direct in de afvalbak! Dat betekent dus dat alle moeite en grondstoffen die zijn gebruikt voor het produceren van het product voor niets zijn geweest. Eeuwig zonde toch? Gelukkig zijn er talloze manieren waarop je voedselverspilling kunt tegengaan. Met deze eenvoudige tips ga je voedselverspilling in eigen keuken tegen en door platformen als Too Good To Go en Restoranto te gebruiken, help je mee in de strijd tegen voedselverspilling bij winkels en horecagelegenheden. Maar er is nog veel meer dat je kunt doen in eigen huis!

De Voorraadkast Challenge

keuken

De Voorraadkast Challenge is een variant op de Amerikaanse welbekende Pantry Challenge. Tijdens deze uitdaging sta je eens stil bij wat je eigenlijk al allemaal in de kast hebt liggen en hoe je deze producten kunt opmaken voor ze in de prullenbak belanden. Haal jouw voorraadkasten eens voor de geest en bedenk wat er allemaal in de kastjes en lades staat. Of loop eens naar de keuken en trek een willekeurig kastje open. We klagen dagelijks dat er niets in huis is, maar als we heel eerlijk zijn hebben we kasten vol met bruikbare voorraden om iets lekkers van te maken. We zijn vaak te gemakzuchtig of te druk om erbij stil te staan en daardoor kiezen we al snel voor gemak of zekerheid en niet zozeer voor duurzaamheid. Met als resultaat dat het pak pasta al maanden ongebruikt in de la staat, de rijstvellen die je ooit nog eens ergens voor zou gebruiken de houdbaarheidsdatum naderen en je het zoveelste restje melk door de gootsteen kunt gieten omdat het niet goed meer is. Zonde toch?

Hier in Nederland is pantry een vrij onbekend woord en hebben we doorgaans nog nooit gehoord van een Pantry Challenge, maar in Amerika is dit een best populair concept. Een pantry is niets meer dan een voorraadkast en tijdens deze Voorraadkast Challenge ligt dan ook de aandacht op het opmaken van wat je hebt staan in de kasten. En december is daar een ideale maand voor, want zo begin je het nieuwe jaar met opgeruimde kasten en heb je volop ruimte om de boodschappen voor de feestdagen op te bergen. Daarnaast bespaar je flink wat geld door niet alles nieuw te kopen, maar juist gebruik te maken van wat je hebt. Dat kan voor verrassende combinaties zorgen waardoor jouw creativiteit in de keuken ook weer wordt uitgedaagd!

Meedoen?

koken

Wil je dit jaar ook afsluiten met een opgeruimde en duurzame keuken? Doe dan mee met de Voorraadkast Challenge! Eerlijk waar, de challenge heeft alleen maar voordelen:

 • de keukenkastjes zijn na de challenge weer overzichtelijk en leeg
 • je bespaart flink wat geld op boodschappen
 • je ontdekt nieuwe gerechten
 • je bespaart tijd omdat je minder boodschappen hoeft te doen
 • je spaart een heleboel potentiële voedselverspilling uit

Meedoen is simpel: je neemt gewoonweg de tijd om te ontdekken wat er eigenlijk allemaal verstopt is in jouw kasten en koelkast. Hier maak je een lijstje van en zo weet je precies wat er op het menu komt te staan de komende maand. Zoek hier fijne recepten bij en wees niet bang om te experimenteren. Het doel is om alle overbodige voorraden op te maken voor het einde van het jaar. Is er nu iets dat je echt niet wilt gebruiken of niet lust? Geef het dan weg aan iemand anders die er wel blij mee is.There are 4 comments

Add yours
 1. Hermien - KouweKleren

  In dit geval is de uitdaging niet zo heel groot, want we koken hier echt vaak met voorraad, zowel uit de vriezer als uit de voorraadkast. We hebben vrij veel op voorraad, maar wel vrij standaard dingen. Mijn vriend had vorig jaar in de loop van de tijd 5 zakjes tacokruiden gehamsterd, terwijl ik alles het liefst zelf maak. Daar hebben we ons inmiddels doorheen gegeten en nu houden we beter overzicht.

  • awkwardduckling

   Wat goed dat jullie dat standaard doen! Wij doen ook ons best om de wekelijkse boodschappen zó in te plannen dat het allemaal op gaat, maar zo nu en dan halen we dingen in huis die niet worden gebruikt. Met als resultaat dat we dus 3 blikken kikkererwten, verschillende soorten pasta etc. in de kast hebben staan. De kasten puilen uit.

 2. Tamara

  Toevallig heb ik vorige week nog mijn voorraadkast uitgepluisd! Ik vond er voornamelijk veel kruiden, ooit gekocht met het idee om een recept te maken, en uiteindelijk nooit meer wat van gekomen. Ze staan nu prominent op mijn aanrecht en iedere keer als ik niet weet wat we moeten eten, maak ik iets met die kruiden. Zo kom ik toch door mijn voorraad heen. Verder gebruik ik altijd alles uit de voorraadkast, koelkast en vriezer. Eerst opeten, dan nieuwe kopen.


Post a new comment