groen in de stad

De vele voordelen van groen in de stad

Steeds meer mensen wonen tegenwoordig in de stad. Dat is handig omdat er vaak genoeg werkgelegenheid is, er van alles te beleven valt en er allerlei voorzieningen zijn om het leven zo comfortabel mogelijk te maken. Maar het heeft ook zeker zijn nadelen. De huizenprijzen zijn ongekend hoog in de grote steden, de wegen in en rond de stad staan altijd vol en je bent in de stad ver verwijderd van de natuur. En die natuur is zo’n groot gemis in stedelijke gebieden! Er zijn natuurlijk verschillende manieren om de stad te vergroenen. Gemeentes en organisaties kunnen actief werken aan het behoud en beheer van bossen, parken en groenstroken, maar ook burgers en bedrijven kunnen hun steentje bijdragen. Zo kunnen stadsbewoners bijvoorbeeld bijdragen aan een groene stad door het aanleggen van een geveltuin, een groene voortuin, een daktuin of een sedumdak. En bedrijven kunnen hun steentje bijdragen door het terrein rondom hun kantoor te vergroenen, een sedumdak aan te leggen of te investeren in een groene gevel. Een groene stad heeft ontzettend veel voordelen, dus waar wachten we op?

Gezondheidsbevorderend

groen in de stad

We beseffen het vaak niet, maar de natuur is zó belangrijk voor ons welzijn. Door regelmatig in een groene omgeving te zijn, verbeteren we zonder enige verdere moeite onze fysieke én mentale gezondheid. Volgens dr. Qing Li van het prachtige boek ‘Shinrin-yoku‘ hebben mensen een aangeboren behoefte aan natuur, ook wel biofilie genoemd. Dat we nu in steden wonen, betekent dat we extra ons best moeten doen om in die behoefte te voorzien. Maar de oplossing is eenvoudig: meer groen in de stad voorziet veelal in onze natuurbehoefte. Een wandeling door het park zorgt al voor veel voordelen voor onze mentale en fysieke gezondheid.

Verkoeling

park

Afgelopen zomer was het ontzettend heet in Nederland en vooral mensen in de stad hadden te kampen met hoge temperaturen. Hitte-eilanden werden ze genoemd: plekken met veel bebouwing en weinig groen waar de temperatuur 3 tot wel 13 graden hoger kan zijn dan elders. Steden houden enorm veel warmte vast, blijkt uit onderzoek van de TU Delft, en door relatief weinig wind vindt er weinig verkoeling plaats. Straten vormen een soort kloof waar warmte blijft hangen. De straten en gebouwen worden de hele dag verwarmd en ‘s avonds wordt de opgeslagen warmte uit het beton en asfalt weer uitgestraald. Hierdoor koelt het in steden ook ‘s avonds en ‘s nachts nauwelijks af. Planten en bomen zouden schaduw en verkoeling kunnen bieden, maar deze ontbreken vaak in stedelijke gebieden. Groen heeft namelijk een verkoelend effect. De schaduw verlaagd de temperaturen en bomen reguleren de luchtkwaliteit en de waterhuishouding. Groenvoorzieningen zijn verreweg de meest effectieve manier om de stad leefbaar te houden op warme dagen.

Stemmingsbooster

groen in de stad

Heb je wel eens gehoord van Nature Deficit Disorder? Deze stoornis komt steeds vaker voor en geeft klachten als aandachtsproblemen, depressiviteit en angstproblematiek simpelweg door een gebrek aan groen in de omgeving. In de natuur zijn heeft een directe uitwerking op onze stemming. We voelen ons kalmer, creatiever, meer geconcentreerd en gelukkiger na een wandeling in een groene omgeving. Een bijkomend voordeel is dat je tijdens zo’n wandeling geniet van frisse lucht en het zonnetje op je gezicht. Zo krijg je voldoende daglicht om jouw vitamine D op peil te houden en dat werkt ook weer positief door op de gezondheid en de stemming.

Stimuleert duurzaam gedrag

groen in de stad

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een groene omgeving niet alleen ons gemoed positief beïnvloedt, maar ook ons gedrag. Mensen die veel in een groene omgeving verkeren, tonen vaak meer respect voor de natuur en geven aan duurzaam leven en natuurbehoud belangrijk te vinden. Bovendien leiden ervaringen in de natuur van kinderen tot een sterkere verbinding met de natuur op latere leeftijd. En juist die verbinding met en dat respect voor de natuur hebben we in deze tijd zó nodig.

Mooier uitzicht

groene gevel

Wees eens eerlijk: een straat vol met bomen en kleurrijke perken is toch een veel aantrekkelijker aanzicht dan een straat vol met asfalt, auto’s en tegels? De gebouwen in een stad kunnen nog zó mooi ontworpen zijn, maar zonder groen in de omgeving is een stedelijke omgeving toch vooral een geheel van beton, asfalt en glas. Onze ogen verlangen naar wat variatie en dat is precies wat groen in de stad biedt. En de mogelijkheden zijn eindeloos! Als er geen ruimte is voor een tiny forest of een park, kunnen er vast wel plantenbakken, bomen, geveltuinen of perken worden aangelegd. Of overweeg eens de mogelijkheden van een sedumdak of een groen gevelsysteem voor een groene façade. Er zijn talloze creatieve mogelijkheden voor meer groen in de stad voor een aantrekkelijkere leefomgeving.

Bevordering biodiversiteit

groen in de stad

Alhoewel de stad voornamelijk het domein is van de mens, gedijen ook veel andere soorten uitstekend in de stad. Ze moeten vaak wel: steeds meer diersoorten zijn afhankelijk van stedelijke gebieden omdat er geen buitengebied nabij meer beschikbaar is of omdat deze niets meer te bieden heeft. We delen onze leefruimte dagelijks met vogels, rupsen, muizen, wormen, lieveheersbeestjes, bijen, pissebedden, spinnen en talloze anderen dieren. Ze zijn goed aangepast aan het stadse leven, maar hun overlevingskansen in de stad nemen aanzienlijk toe door de stedelijke ruimte in te richten voor het welzijn van mens én dier. Meer groen is onmisbaar voor de biodiversiteit in de stad omdat het leefruimte, voedsel en veiligheid biedt voor veel diersoorten. Meer groen geeft dus de mogelijkheid om een solide ecosysteem te creëren in de stad waar planten, insecten en andere dieren in goede balans kunnen leven.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Mobilane. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

3 gedachten over “De vele voordelen van groen in de stad”

  1. Pingback: Maak van het park je eigen achtertuin: meer tijd buiten doorbrengen – Showbiznewz

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *