onze toekomst is nu

Leestip: Onze toekomst is nu!

2019 is zonder twijfel het jaar van Greta Thunberg te noemen. De jonge klimaatactiviste was non-stop in het nieuws met haar schoolstaking en haar inspirerende speeches. Ze is geliefd onder klimaatactivisten wereldwijd en wordt gevreesd en gehaat door mensen die hun status quo bedreigd zien door haar oproep tot meer actie en minder discussie. Want waarom gaat zo’n jong meisje niet naar school? Waar durft ze zich eigenlijk mee te bemoeien? Er is al veel gezegd en gedacht over Greta Thunberg, maar nooit zo duidelijk en begrijpelijk als in het nieuwe boek ‘Onze toekomst is nu!’. Het boek laat lezers, jong en oud, kennismaken met de echte Greta Thunberg en haar missie om de wereld te redden.

Het boek ‘onze toekomst is nu!’ is gemaakt door de Duitse journalisten Claus Hecking en Charlotte Schönberg en de Duitse schrijfster en redacteur van kinderboeken Ilka Sokolowski. Het boek is een handleiding voor jongeren om zich, net als Greta Thunberg, in te zetten voor een betere wereld. Met de leus ‘Wees een held, red de wereld!’ hopen ze de jonge generatie te inspireren en motiveren door Greta’s verhaal.

In het boek maken jonge (en oudere) lezers kennis met Greta Thunberg, het 16-jarige Zweedse meisje dat eist dat regeringen en volwassenen wereldwijd zo snel mogelijk in actie komen voor een beter klimaat. Daarom is ze sinds augustus 2018 in staking van school; eerst alle schooldagen en daarna elke vrijdag. Met een bord ‘Schoolstaking voor het klimaat’ zit ze buiten het Zweedse parlement. Want waarom zou ze naar school gaan en leren voor haar toekomst, als volwassenen die toekomst kapotmaken? Haar actie bleef niet onopgemerkt en in slechts een jaar tijd kreeg haar actie navolging van jongeren én volwassenen wereldwijd. Ze is een inspiratiebron voor velen en weet precies te verwoorden wat zoveel mensen denken, namelijk ‘genoeg is genoeg!’.

‘Onze toekomst is nu!’ is geschreven voor kinderen, dat blijkt duidelijk uit het taalgebruik en de tone of voice, maar is wat mij betreft een must read voor jong en oud. Nog nooit is de klimaatproblematiek, de motivatie van Greta Thunberg én de oplossing voor de huidige stand van zaken zó eenvoudig en begrijpelijk verwoord. De prachtige illustraties in het boek zetten de boodschap kracht bij en vrolijken het geheel op. Naast het verhaal over Greta Thunberg is het boek ook gericht op onze eigen invloed op het klimaat. En dan vooral op hoe we onze impact kunnen verminderen. Daarbij is Greta natuurlijk ook een grote inspiratiebron.

Het boek ‘Onze toekomst is nu!’ is nu overal verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 13,99. En mooi om te weten: 10% van de opbrengst van het boek gaat naar The Ocean Cleanup! Voor meer informatie over het boek kun je ook een bezoek brengen aan Kinderboeken.nl. En wil je na het lezen van dit boek meer weten over Greta’s inspirerende strijd of de huidige klimaatcrisis? Dan vind je achterin het boek een overzicht met inspirerende speeches van Greta Thunberg.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

3 gedachten over “Leestip: Onze toekomst is nu!”

  1. Lijkt me een prachtig boek. De illustratie op de cover alleen al! Ik heb oneindig veel respect voor Greta en vind het verschrikkelijk wat dat meisje allemaal naar haar hoofd geslingerd krijgt. Hoe je als volwassene een kind dat nota bene de waarheid spreekt, zo kan behandelen …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *