cadeau

Need, Read, Deed. De ultieme cadeauhandleiding voor de feestdagen

Met de feestdagen voor de deur is ook de tijd weer aangebroken voor een overvloed aan cadeaus. In een poging om hun vrienden en familie hun liefde te tonen, schieten mensen vaak compleet door in hun consumptiegedrag. Het resultaat? Overprijsde cadeaus waar niemand iets aan heeft en een heleboel onnodige aankopen. Zonde van het geld, zonde van de grondstoffen en zonde van alle moeite. Dat moet en dat kan anders. Elk jaar deel ik mijn tips voor duurzamere feestdagen. Ik geeft tips om duurzamere cadeaus te kopen of zelf iets te maken. Dit jaar wil ik graag dé ultieme cadeauhandleiding voor groene doeners en zero wasters met jullie delen. En het enige dat je hiervoor hoeft te onthouden is ‘Need, Read, Deed‘.

Wat is need, read, deed?

cadeaumand

‘Need, Read, Deed’ is een cadeauhandleiding voornamelijk gericht op kinderen. Rond de feestdagen zijn het vooral de kleinsten die worden overspoeld met speelgoed terwijl ze al zo ontzettend veel hebben. Veel van dat speelgoed belandt achter in de kast of is binnen de kortste keren kapot omdat het van niet al te beste kwaliteit was. Om deze enorme toestroom van speeltjes tegen te gaan, is de ‘Need, Read, Deed’ methode bedacht. Ik trof deze methode voor het eerst aan op het Instagramaccount van Anita Vandyke, bekend van ‘A Zero Waste Life’, en ik was direct fan! Eenvoudig gezegd betekent het dat je een cadeau geeft dat iemand nodig heeft (Need), dat iemand kan lezen (Read) of dat iemand kan gebruiken (Deed).

Need

kerstcadeau

Als je iemand een cadeau geeft, wil je natuurlijk altijd dat diegene er blij mee is en het met veel plezier gebruikt. De kans dat dit gebeurt, is veel groter wanneer je iets geeft dat iemand ook écht nodig heeft. Vandaar de categorie ‘Need’. Kies in plaats van een stuk speelgoed voor een kind, of een random douche giftset voor een volwassene, voor iets dat diegene echt nodig heeft. Kleding is altijd een succes, maar je kunt ook denken aan een agenda, een set stiften of een parfum. Informeer bij de persoon wat ze graag zouden willen hebben en echt nodig hebben en stem jouw cadeau daarop af. Zo weet je zeker dat jouw cadeau ook echt gebruikt wordt.

Read

boeken

Lezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling, zowel voor jong als voor oud. Je kunt nooit genoeg boeken lezen en wij stimuleren het lezen in huis dan ook actief. Elk jaar krijgen de kinderen met de feestdagen een nieuw boek en hier hebben ze jarenlang plezier van. Een boek is bijna nooit een verloren cadeau en mocht het boek uitgelezen zijn of toch niet in de smaak vallen, dan kun je het altijd makkelijk doorgeven aan iemand anders. Maak het schenken van een boek zeker vast onderdeel van de feestdagencadeaus.

Deed

pretpark

Het ultieme zero waste cadeau is iemand een ervaring schenken. Ervaringen blijven iemand vaak langer bij dan welk cadeau dan ook, vooral als het iets is waar die persoon veel waarde aan hecht. Een mooie ervaring kan zoveel meer betekenen dan het zoveelste item in huis en geeft echt aan dat je goed over het cadeau hebt nagedacht en graag iets waardevols wilt geven. Een ervaring kan natuurlijk van alles zijn en is voor alle leeftijden geschikt. Je kunt iemand een etentje geven of een lidmaatschap van de bibliotheek. Je kunt een escaperoom uitje plannen of iemand juist een concertkaartje cadeau doen. De mogelijkheden zijn eindeloos en je hoeft er (bijna) niets materieels voor aan te schaffen.There are 2 comments

Add yours
  1. Tamara

    Wat een handige cadeau handleiding! Ik vraag altijd wat iemand wil hebben voor kerst, want vind het zonde als het rechtstreeks in de prullenbak verdwijnt. Ook leuk om ervaringen te geven tijdens kerst. Zo dacht ik eraan om mijn dochter met kerst een abonnement op Blijdorp te geven. Heeft ze een heel jaar plezier van haar Kerstcadeau in plaats van speelgoed wat na een week weer in de kast verdwijnt.

    • awkwardduckling

      Ik vraag het dus ook altijd omdat ik absoluut niet iets wil geven waar iemand niets mee kan. Ik maak voor de kinderen ook altijd een lijstje. Een abonnement op Blijdorp is leuk! Zo heb je een jaar lang iets leuks en quality time met het gezin!


Post a new comment