goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #128

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Nieuwe website voor Krijgdekleertjes

kleding

Het kledingruilplatform Krijgdekleertjes heeft dit jaar veel veranderingen doorgemaakt. De grootste verandering is wellicht wel de nieuwe website van het ruilplatform. Sinds 1 november is deze nieuwe website live en hiermee is het ruilen van kleding via het platform nog eenvoudiger geworden! De website werkt niet langer meer met een bijdrage per pakket, maar met een abonnement van slechts € 12,- per jaar. Daarnaast vind je nu op de website ook meer informatie over de ruilpunten in het land waar je terecht kunt. Bezoek dus snel de nieuwe website van Krijgdekleertjes.

Genderneutrale speelgoedgids

bol.com speelgoedgids

Elk jaar laait de discussie rondom de stereotype rolpatronen in speelgoedgidsen in aanloop naar de feestdagen weer op. Meisjes staan vaak met een roze speelgoedstofzuiger in de hand afgebeeld terwijl de jongens met plastic helmen aan het timmeren en zagen zijn. Die beelden zijn niet meer van deze tijd en geven speelgoed een onnodige gendering. Waarom zouden meisjes niet met auto’s of bouwmaterialen willen spelen? En jongens kunnen toch net zo goed graag een pop op hun verlanglijstje willen zetten? Weg dus met die stereotyperende afbeeldingen! Gelukkig is er langzaamaan verandering merkbaar, zo ook in de speelgoedgids van Bol.com van dit jaar. Al het speelgoed is vertegenwoordigd, maar dan wel op een genderneutrale manier. Geen aparte roze en blauwe pagina’s voor respectievelijk meisjes en jongens. En, als klap op de vuurpijl, meisjes die met autootjes spelen en jongens die in het speelkeukentje staan en achter de kinderwagen lopen. En groots de leus ‘Poetsen en klussen, net als papa en mama’ op de pagina. Go Bol.com!

Sinterklaasfeest voor iedereen

Sinterklaas

De laatste jaren is er steeds meer discussie over het Sinterklaasfeest en dan vooral over de rol van de Pieten hierin. En geheel terecht; het Sinterklaasfeest zou een inclusief feest moeten zijn waar iedereen zich welkom voelt. Het zou absoluut geen discriminatie en uitsluiting teweeg moeten brengen. Helaas gebeurt dit wel en daarom juich ik elk initiatief toe dat het Sinterklaasfeest inclusiever wil maken. Dat vond een groep Groningse ouders ook en daarom zijn zij het mooie initiatief Sinterklaasfeest voor iedereen gestart. Dit initiatief stelt posters en raamstickers beschikbaar die verkrijgbaar zijn voor iedereen die wil communiceren dat zij een inclusief Sinterklaasfeest vieren. Hiermee willen ze laten zien op hoeveel plekken in Nederland het Sinterklaasfeest al voor iedereen gevierd wordt. Een inclusief Sinterklaasfeest houdt in dat Pieten niet zwart worden geschminkt of stigmatiserend zijn verkleed, de cadeautjes niet worden ingepakt in papier met afbeeldingen van een Zwarte Piet en de liedjes zo zijn aangepast dat ze bij deze tijd horen. De posters en stickers zijn beschikbaar via de website van Sinterklaas voor iedereen.

Doe maar lekker vegetarisch

Doe maar lekker vegetarisch

Elk jaar ontvangen deelnemers van de Postcode Loterij een cadeaukaart die ze kunnen besteden aan boodschappen bij Albert Heijn. Elk jaar ergert de claim ‘duurzaam eten’ ter promotie van de kaart me omdat de deelnemende producten van Unilever vaak alles behalve duurzaam zijn. Dit jaar werd ik echter aangenaam verrast. De kaart dit jaar promoot namelijk vegetarisch eten en overstappen naar meer plantaardig eten is de beste stap die je kunt zetten voor een meer duurzaam eetpatroon. Onder het motto ‘Doe maar lekker vegetarisch’ is de cadeaukaart in de winkel te besteden aan vega producten van Knorr, Unox, De Vegetarische Slager, AH eigen merk, Conimex en Ben & Jerry’s. De producten die meedoen aan de actie zijn te herkennen aan het logo in de schappen.

Heb je nou al een vriend?

Ik heb op Awkward Duckling al vaker de podcast en het boek ‘Damn, Honey’ getipt. Marie Lotte en Nydia weten via deze kanalen op ludieke en vaak humoristische wijze onderwerpen als feminisme, racisme, genderstereotypen en intimidatie te bespreken. Ik volg ze met heel veel plezier en ik ben dan ook enorm enthousiast over het feit dat hun tweede boek deze week is verschenen! In ‘Heb je nou al een vriend?’ geven ze 50 reacties op shit waar je als vrxow van deze tijd mee moet dealen. Van vragen als ‘Draaf je niet een beetje door met dat feminisme?’ tot het welbekende nagesist worden op straat: het komt allemaal aan bod en met hun originele suggesties heb jij voortaan altijd een antwoord klaar op deze onzin. Snel bestellen dus!

2 gedachten over “Dat is pas goed nieuws! #128”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *