buurtleren

Deeleconomie in beeld: Buurtleren

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Buurtleren

buurtleren

Buurtleren is een online marktplaats voor leren van en met jouw buren. Het platform maakt kennis eenvoudig beschikbaar voor een grote doelgroep en biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier in contact te komen met mensen uit de buurt. Buurtleren is een initiatief van Klaas Wever uit Heerhugowaard en is gestart als een buurtplatform voor kennisuitwisseling. Hij vergelijkt het in interviews met een platform als Marktplaats, maar dan met kennis in plaats van spullen. Het platform werd in februari 2019 gelanceerd en iedereen in Nederland heeft de mogelijkheid om mee te doen.

Hoe werkt het?

buurtleren

Op het online platform van Buurtleren kunnen mensen gratis op zoek gaan naar een cursus, workshop, bijeenkomst of les in de buurt. Dat kan variëren van van een naaicursus tot hulp bij een gezonde lifestyle. Hiervoor maak je een account aan en je kunt vervolgens in het aanbod zoeken op categorie of prijs of een kijkje nemen in het aanbod op de kaart. In de advertentie vind je meer informatie over de cursus of de workshop. Je vindt er een beschrijving van het aanbod, maar ook informatie over de locatie, de prijs, de aanbieder en de frequentie. Je aanmelden voor een activiteit gaat ook eenvoudig via het platform en een eventuele betaling wordt geregeld nadat de aanbieder de aanmelding heeft geaccepteerd. Je ontvangt dan een betalingsverzoek per e-mail.

Natuurlijk kun je ook zelf een advertentie plaatsen op Buurtleren. Ook hiervoor heb je een account nodig en eventueel een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) om jouw betrouwbaarheid duidelijk uit te dragen. Maak jouw advertentie zo aantrekkelijk mogelijk en zorg voor alle benodigde informatie voor eventuele geïnteresseerden. De aanmeldingen en de betaling verlopen via het platform. Het plaatsen van een activiteit op het platform is gratis, maar voor het boeken van cursisten en het afhandelen van de betaling hanteert Buurtleren een fee van 15%.

Deelnemen?

buurtleren

Wil je een activiteit aanmelden of zelf deelnemen aan een cursus of workshop in de buurt? Bezoek dan de website van Buurtleren voor een overzicht van het aanbod. Vooralsnog is het aanbod vooral geconcentreerd rondom Heerhugowaard, maar hoe meer mensen deelnemen, hoe leuker het platform wordt!

2 gedachten over “Deeleconomie in beeld: Buurtleren”

  1. Wat een tof idee! 😀 Ik ga dit platform in de gaten houden. En er misschien zelfs iets op plaatsen, zodra ik bedacht heb wát dan…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *