groente

Zo worden jouw boodschappen voortaan een stuk duurzamer

Steeds meer mensen willen duurzamer gaan leven, maar de eerste stap naar een duurzamere lifestyle lijkt voor veel mensen nog best groot te zijn. Want hoe gooi je een lifestyle om waar je zo aan gewend bent? En waar begin je in hemelsnaam mee? Op Awkward Duckling deel ik zoveel mogelijk tips om duurzamer te leven in allerlei opzichten, maar wat mij betreft zet je de meest belangrijke stap bij het kiezen van de dagelijkse boodschappen. Zonder dat je het weet, maak je hier namelijk elke keer weer erg belangrijke keuzes die veel effect hebben op mens, dier én milieu. Daarom help ik jullie graag op weg om de meest duurzame keuzes te maken bij het boodschappen doen.

#1 Kies voor biologisch

Er is geen excuus meer: biologische producten zijn vrijwel overal verkrijgbaar en het prijsverschil is vaak ook verwaarloosbaar. Bovendien zijn er bij de teelt van biologische producten geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, wat beter is voor de bodem en voor de natuur. Daarbij zijn biologische boeren vaak meer bezig met natuur- en dierenwelzijn. Je herkent biologische producten aan het Europees keurmerk voor biologische landbouw (het groene blaadje), het EKO keurmerk of het Demeter keurmerk (bio-dynamisch).

#2 Kies voor lokaal

groente

Lokaal en met de seizoenen mee eten is een belangrijke duurzame stap die je kunt nemen. En het is helemaal niet zo moeilijk. Lokale seizoensproducten liggen altijd volop in de winkels en zijn meestal erg voordelig als ze in overvloed zijn. Denk aan het pompoenseizoen, de overvloedige appeloogst of de spotgoedkope aardbeien in de zomer. Er staat bij de producten ook altijd waar ze vandaan komen, dus wen jezelf aan om hier voortaan goed op te letten.

#3 Neem witte eieren

10x wat te doen met lege eierdozen

We kunnen we een discussie voeren over of eieren wel of niet duurzaam zijn, maar het staat natuurlijk als een paal boven water dat de huidige bio-industrie weinig duurzaam is en het niet consumeren van dierlijke producten verreweg de meest duurzame keuze is. Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk altijd mensen die wel dierlijke producten willen nuttigen, maar hierin de meest duurzame keuzes willen maken. Eén eenvoudige verandering met veel effect is het kiezen van witte eieren in plaats van bruine. De meeste eieren in de winkel zijn bruin van kleur, maar wist je dat witte eieren eigenlijk duurzamer zijn? Er is geen smaakverschil tussen bruine en witte eieren, maar witte eieren zijn afkomstig van een ras kippen dat minder voer nodig heeft en meer eieren legt. Zo kunnen deze kippen veel duurzamer worden gehouden en is de milieu impact kleiner. Bovendien zijn deze witte eieren meestal nog voordeliger ook! Een aanrader zijn de eieren van Kipster, verkrijgbaar bij Lidl.

#4 Koop producten met 35% korting

boodschappen

In steeds meer supermarkten wordt een poging gedaan om voedselverspilling tegen te gaan door producten die de houdbaarheidsdatum naderen af te prijzen. Dat gebeurt door 35% korting te geven, de producten aan te bieden voor een kwartje of door andere vormen van korting te verrekenen. Maak hier zeker gebruik van waar mogelijk. Je helpt namelijk mee om verspilling te voorkomen en je eet nog eens voordelig ook. Voedselverspilling is ontzettend onduurzaam omdat alle moeite die is gedaan voor het creëren van het product voor niets is geweest.

#5 Kies een vleesvervanger

vegan burger

Plantaardige producten zijn vele malen duurzamer dan dierlijke producten. In ‘De verborgen impact‘ van Babette Porcelijn blijkt uit uitvoerig onderzoek dat je qua voeding de meeste impact reduceert door te kiezen voor plantaardige producten. Vegetarisch of veganistisch gaan eten is dus een enorme stap voorwaarts. Mocht je hier echter (nog) niet toe bereid zijn, dan is zo af en toe kiezen voor een vleesvervanger zeker een goede stap met veel positieve impact. Er zijn tegenwoordig enorm veel, en erg smaakvolle, vleesvervangers op de markt waar je een stuk vlees of vis prima mee kunt vervangen. Of lees eens mijn tips om meer plantaardig te eten om inspiratie op te doen.

#6 Bewust verpakkingsarm

zero waste

Plastic is tegenwoordig toch wel het materiaal van voorkeur bij het verpakking van de boodschappen. Helaas is plastic ontzettend onduurzaam, de productie vervuilend en is het ook slecht te recyclen. Bovendien blijkt steeds meer dan plastic verpakkingen helemaal niet zo gezond zijn voor ons. Daarom is het ook belangrijk om tijdens het boodschappen te doen te letten op de verpakkingen. Natuurlijk zijn het tegengaan van voedselverspilling en het kiezen voor plantaardige producten prioriteit, maar als het even kan, neem dan jouw boodschappen in eigen bakjes en zakjes mee. Dat is een kleine moeite waar je enorm veel afval mee bespaart. En als je een keuzes hebt tussen diverse verpakkingsopties, probeer dan bewust te kiezen voor glas, karton of blik in plaats van plastic.

#7 Vermijd gebotteld water

plastic flesjes

De supermarkten staan vol met allerlei grote en kleine flessen en pakken bronwater, maar eigenlijk is dit grote onzin. Het kraanwater in Nederland is van uitstekende kwaliteit. Waarom zou je dan in hemelsnaam meer geld uitgeven aan en onnodige verpakkingen in huis halen met gebotteld water dat vaak van dezelfde bron komt als ons kraanwater? Laat dat water dus voortaan maar staan.

#8 Koop de lelijke groente en fruit

wat te doen met bananenschillen

De supermarkten hanteren enorm strenge schoonheidseisen voor al hun groente en fruit. Mede daardoor worden veel producten verspild op diverse punten in de keten. Wij kunnen daar als consument een duidelijk boodschap over uitdragen door juist die ‘lelijke’ groente en fruit te kopen. Dit zijn appels en peren met plekjes erop, bananen die al wat bruiner zijn, kleine courgettes en aubergines en kromme komkommers en wortels. Er is niets mis mee, ze zien er misschien alleen iets anders uit. Ga verspilling tegen en zoek juist die groente en fruit uit die iemand anders niet mee zal nemen.

3 gedachten over “Zo worden jouw boodschappen voortaan een stuk duurzamer”

  1. Bij de Albert Heijn neem ik geregeld een zak Buitenbeentjes mee; groente en fruit dat er niet perfect uitziet, maar waarmee uiteraard niets mis is. Bovendien ook stukken goedkoper dan “mooie” exemplaren.

  2. Dat van die witte eieren, dat wist ik niet. Ik kies altijd voor de – best dure – bio eieren. En die zijn in mijn super in elk geval altijd bruin.Zijn de lidl witte eieren bio? Dat ga ik eens checken, ‘t zou in elk geval zeker een reden zijn om ervoor naar de Lidl te gaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *