laptop

Unplugged Challenge

Persoonlijke groei komt niet uit de lucht vallen. Dat weet ik zelf als de beste. Om als persoon te veranderen is actie nodig en een verlangen naar die verandering. Je moet af en toe buiten je eigen comfortzone treden, nieuwe dingen proberen en vooral heel nieuwsgierig zijn naar jezelf, anderen en de wereld om je heen. Maar dan gebeuren ook de mooiste dingen! Je ontdekt de schoonheid in simpele dingen, doet nieuwe kennis en vaardigheden op en je ontwikkelt je als persoon. Omdat ik iedereen al dit moois toewens, deel ik elke maand een interessante challenge met jullie. Om jezelf uit te dagen buiten je comfortzone te treden en nieuwe dingen te ontdekken. Deze maand tip ik iedereen om mee te doen aan de Unplugged Challenge.

Onze relatie met elektronica

smartphone

Onze relatie met apparaten wordt steeds ingewikkelder. We zitten de hele dag aan apparaten gekoppeld; of het nu onze laptop is op het werk, de televisie thuis of onze smartphone in al die verloren momenten tussendoor. We weten vaak niet eens meer hoe ons leven eruitzag zonder al die apparaten en alleen al de gedachte aan een dag zonder elektronica jaagt mensen doorgaans de stuipen op het lijf. Toch zou het helemaal geen kwaad kunnen om eens wat afstand te nemen van onze favoriete apparaten, zoals de smartphone. Het blijkt namelijk steeds meer dat onze relatie met de smartphone erg problematische vormen begint aan te nemen. We kijken naar het scherm voordat we gaan slapen, als we in goed gezelschap zijn, als we in de auto zitten en soms zelfs tijdens de seks! Met alle gevolgen van dien. We willen altijd bereikbaar zijn, niets missen en elke lege seconde opvullen. Maar het resultaat is vermoeidheid, gespannenheid, een gebrek aan vrije tijd, minder verbinding met onze omgeving en een pijnlijke nek als bonus. Dat moet toch anders kunnen?

De Unplugged Challenge

smartphone

De Unplugged Challenge is een challenge om mensen bewust te maken van hun smartphone gebruik. Door middel van een digitale detox wordt de schermtijd drastisch verminderd en worden deelnemers aangespoord om meer in het hier en nu te leven. Er zijn verschillende vormen van de Unplugged Challenge, voor iedereen is er wel een gepaste vorm te vinden. Sommige mensen kiezen ervoor om gedurende een maand helemaal geen gebruik te maken van de smartphone, maar het kan natuurlijk ook door het rigoureus verminderen van de schermtijd per dag. Maak een afspraak met jezelf en creëer een Unplugged Challenge waar jij je goed bij voelt. Misschien is dat een hele dag per week zonder telefoon (zondag is daar de ideale dag voor) of geen telefoongebruik meer na 8 uur ’s avonds? Of misschien kun je de telefoon eens uitlaten als je op vakantie bent? Doe waar jij je goed bij voelt en ervaar wat een periode unplugged voor jou kan betekenen. Doorgaans geeft minder schermtijd meer tijd voor jezelf en voor jouw geliefden en een stuk meer rust, ontspanning en vrije tijd. Heerlijk toch?

Meedoen?

zen

Je kunt natuurlijk op elk willekeurig moment beginnen met een Unplugged Challenge, maar het begin van een nieuwe maand is natuurlijk een fijn startpunt. Je kunt een challenge voor jezelf creëren met jouw eigen voorwaarden, maar je kunt ook deelnemen aan één van de reeds bestaande Unplugged Challenges of digitale detoxes. Of gebruik een handige app om jouw telefoongebruik te monitoren of de telefoon te vergrendelen gedurende een bepaalde periode. Handige apps zijn My Phone Time, Flipd, ShutApp of de Forest app.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *