vloer

5 tips voor het verduurzamen van de vloer

Sinds wij in ons nieuwe huis zijn getrokken vorig jaar zijn we volop bezig met het maken van allerlei plannen om ons huis te verduurzamen. We wonen in een vrij tochtig huis dat erg oud is. Het heeft volop sfeer, prachtige grote ramen en een grote tuin, maar er is ook nog flink wat werk nodig om het huis een stuk duurzamer en comfortabeler te maken. We hebben de tuin al onder handen genomen, de tochtige achterdeur wordt vervangen en zonnepanelen worden nog dit jaar geplaatst. Ons volgende project is zonder twijfel de vloer. Deze is namelijk flink tochtig en slecht geïsoleerd, zowel boven als beneden. Omdat ik me volop heb verdiept in mogelijkheden om de vloer te verduurzamen, deel ik in dit artikel graag mijn tips met jullie.

#1 Type vloer

vloer

Bij het kiezen voor een type vloer zijn er veel factoren die je mee moet nemen in de overwegingen. Wat vind je mooi? Wat past er bij het huis en het interieur? Wat valt binnen het budget? Zijn er allergieën om rekening mee te houden? En: wat is het meest duurzaam? Hoe duurzaam een vloer is, hangt af van diverse factoren, waaronder het productieproces, de gebruikte stoffen, de recyclemogelijkheden, de levensduur en het gewenste onderhoud. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan genoeg mooie en duurzame opties voor elke stijl en elk type huis.

Qua vloeren zijn er diverse duurzame mogelijkheden en voor iedere woning is er wel een passende vloer beschikbaar. Kurk en bamboe zijn duurzame materialen die steeds meer in woningen worden gebruikt, maar ook massief houten vloeren zijn erg duurzaam (met een keurmerk als FSC of PEFC). Een duurzame houten vloer gaat lang mee, mits goed onderhouden, en kost minder productie energie dan bijvoorbeeld laminaat. Houten vloeren zijn daarbij ook goed te recyclen. Een andere duurzame optie is marmoleum. Dit materiaal wordt gemaakt van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, hars, houtmeel en kalksteen. Er zijn genoeg opties voor een mooie en duurzame vloer dus oriënteer je zeker goed op het aanbod.

#2 Vloerisolatie

vloer

Met het isoleren van de vloer boek je in huis eenvoudig enorm veel winst, zowel op duurzaamheidsvlak als financieel gezien, omdat je eenvoudig veel energie bespaart. Er zijn talloze manieren om de vloer goed te isoleren en voor elk huis en elke vloer is er wel een gepaste oplossing, maar verdiep je goed in hoe de vloer is gelegd en de mogelijkheden die je hebt. Op MilieuCentraal vind je volop isolatiemogelijkheden en tips voor elk type vloer. En bedenk: isolatiematerialen zelf zijn misschien niet altijd erg duurzaam, maar de energiebesparing in huis weegt daar ruimschoots tegenop.

#3 Ondervloer

vloer

Niet alleen de vloer zelf is belangrijk, maar ook zeker de ondervloer. Een goede ondervloer verstevigt de basis voor de vloer én het heeft toegevoegde waarde voor de isolatie en de geluidsdemping. Met een goed gekozen basis, passend bij de geselecteerde vloer, verleng je bovendien de levensduur van de vloer. En zo lang mogelijk met een vloer doen is natuurlijk het meest duurzame dat je kunt doen. De keuze qua ondervloeren is erg ruim en voor elk budget en elke wens is een ondervloer beschikbaar. Sommige ondervloeren hebben een uitstekend egaliserend vermogen, andere ondervloeren werken vochtwerend. Heb je extra geluidsdemping nodig? Of juist een warmte-isolerende vloer? Laat je goed informeren over de verschillende soorten ondervloeren en welke ondervloer ideaal is bij jouw droomvloer.

#4 Vloerverwarming

vloer

Vloerverwarming is ideaal in huis omdat je altijd warme voeten hebt. De vloerverwarming kan fungeren als aanvulling op de bestaande verwarming, maar kan ook ter vervanging zijn van de radiatoren. Dat scheelt ruimte in huis en oogt vaak ook mooier. Er zijn twee soorten vloerverwarming: elektrische verwarming en verwarming met warm water. De meest duurzame optie is de vloerverwarming met warm water. Hierbij wordt warm water door buizen in de vloer gepompt waardoor het oppervlak wordt verwarmd. De verwarming is gelijkmatig en omdat er minder warmte verloren gaat, bespaar je energie. Vloerverwarming is mogelijk onder veel meer vloeren dan men vaak denkt. Het systeem is populair bij betonvloeren, veel soorten gietvloeren, vloeren van natuursteen en keramische tegen. Maar ook een dynamische visgraat vloer leent zich uitstekend voor vloerverwarming, net als een aantal soorten houten vloeren.

#5 Onderhoud

stofzuigen

De vloer is gelegd en alles is naar wens. En nu? Natuurlijk zijn alle belangrijke keuzes gemaakt, maar hier houdt het zeker niet op. Het onderhoud van de vloer is waar je een heleboel duurzame winst boekt. Hoe langer je met een vloer doet, hoe duurzamer het is. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van wat jouw vloer nodig heeft. Is een dweilbeurt genoeg of moet de vloer ook regelmatig in de lak of olie? En wat mag je wel en wat kun je vooral niet doen op de vloer? Elke vloer heeft zo zijn eigen handleiding en het is belangrijk daar vooraf al rekening mee te houden. Met goede zorg en aandacht heb je ontzettend lang plezier van jouw duurzame vloer.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Martijn de Wit Vloeren. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *