speelgoed

5 tips om voor duurzaam speelgoed te kiezen

Er zijn allerlei redenen waarom mensen geïnteresseerd raken in duurzamer leven. Ze schrikken bijvoorbeeld van de hoeveelheid plastic in huis, ze willen graag positief bijdragen aan het oplossen van de huidige klimaatcrisis of ze willen het beste doen voor mens, dier en milieu. Maar de meest gehoorde reden blijft toch dat mensen hun kinderen een gezonde en veilige toekomst toewensen. Voor mij was de komst van mijn eerste kind ook de voornaamste reden om ons leven tot dan toe onder de loep te nemen. Je wilt natuurlijk het beste voor je kind, maar welke keuzes maak je dan? Je denk na over de voeding die je geeft, de kleding die je koopt en de veiligheid in huis. Maar heb je wel eens nagedacht over het speelgoed waar de kinderen mee spelen? Lang niet al het speelgoed op de markt is altijd even gezond en veilig voor (kleine) kinderen en veel speelgoed is alles behalve duurzaam te noemen. Om de keuze voor veilig, eerlijk en gezond speelgoed makkelijker te maken, deel ik in dit artikel 5 tips om voor duurzaam speelgoed te kiezen.

#1 Investeer in kwaliteit

speelgoed

De meest belangrijke vuistregel om te onthouden bij de aanschaf van nieuw speelgoed is om te investeren in kwaliteit. De winkels liggen tegenwoordig vol met allerlei speeltjes en de keuze is haast overweldigend te noemen. Maar veel van dit speelgoed is van bar slechte kwaliteit en gaat slechts heel kort mee voor het kapot gaat. Dat is ontzettend onduurzaam en zo blijf je aan de gang. Kies in plaats van die goedkope prullen voor speelgoed van goede kwaliteit. Dit is duurzaam speelgoed dat lang mooi blijft, veilig is in gebruik, van duurzame materialen is gemaakt en lang leuk blijft om mee te spelen. Het is vaak iets duurder, maar het is de investering dubbel en dwars waard.

#2 Vermijd plastic

speelgoed

Het meeste speelgoed in de schappen van de speelgoedwinkels is tegenwoordig gemaakt van plastic, maar wist je dat plastic eigenlijk alles behalve duurzaam en gezond materiaal is? Het productieproces van plastic is milieuonvriendelijk en na de (toch al korte) levensduur is het materiaal haast onverwoestbaar. En daarnaast bevatten veel plastic speeltjes BPA en weekmakers die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Niet echt iets waar je jouw kinderen mee wilt laten spelen, toch? Gelukkig zijn er ook veilige en stevige soorten plastic waar ik mijn kinderen wel met een gerust hart mee laat spelen. Denk bijvoorbeeld aan het speelgoed van LEGO, Playmobil of Greentoys. Daarnaast ben ik gek op duurzaam houten speelgoed. Het is stevig en kan wel tegen een stootje en het blijft lang mooi. Let daarbij wel op de afwerking van het speelgoed en op de veiligheid van de gebruikte verf. Dat kan makkelijk met deze tips van de Consumentenbond.

#3 Minder is meer

Natuurlijk wil je er als ouders voor zorgen dat je kinderen niets tekort komen, maar hebben ze écht zoveel speelgoed en spelletjes nodig? Ook voor kinderen geldt: minder is meer. Hoe meer spullen de kinderen hebben, hoe minder tevreden ze zijn en hoe minder ze er mee spelen. Investeer dus liever in kwaliteit dan kwantiteit. Neem vooral eens thuis de proef op de som door het speelgoed dat je aanbiedt te verminderen. Laat slechts een selectie in de kast liggen en berg de rest tijdelijk op. Wat valt op? Bij ons thuis was het direct duidelijk dat het speelgoed een stuk interessanter was en dat er veel meer gespeeld werd met alles. Door het verminderen van keuzes voelen kinderen zich minder overweldigd en vermaken ze zich écht beter. Door regelmatig te rouleren in het aanbod kun je ze altijd iets ‘nieuws’ aanbieden en kinderen worden ook veel creatiever met het speelgoed dat ze hebben.

#4 Lenen en delen in plaats van kopen

speelgoed

Als je jouw kind graag regelmatig iets nieuws aanbiedt, kun je natuurlijk ook kiezen voor het lenen of delen van speelgoed. Zo hoef je (niet direct) een nieuwe aankoop te doen en verminder je de kans op een miskoop. Want er is niets zo onduurzaam als een product dat niet gebruikt wordt. Leen eens speelgoed van vrienden of familieleden of wordt lid van een speelotheek in de buurt. Hier kun je met een abonnement naar hartenlust speelgoed en spellen lenen. Ideaal om eens een nieuw stuk speelgoed uit te proberen of de kinderen uit te blijven dagen met nieuwe materialen.

#5 De Speelgoed Schijf van Vijf

speelgoed

Er is tegenwoordig zoveel aanbod qua speelgoed dat het moeilijk te identificeren is waar kinderen écht wat aan hebben. Gelukkig is er de Speelgoed Schijf van Vijf van Marianne de Valck van Adviesbureau Spelen en Speelgoed. Zij maakt een onderscheid tussen vijf soorten spel en speelgoed, namelijk creatief, constructief, cognitief, sociaal en motorisch. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen om ze op al deze vlakken uit te dagen en daarom is deze Speelgoed Schijf van Vijf een mooie ondersteuning bij de aanschaf van speelgoed.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Houtspel. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “5 tips om voor duurzaam speelgoed te kiezen”

  1. Wat een leuke tips om duurzaam speelgoed te geven aan de kids! Ook een handig lijstje voor de feestdagen, en wie weet houdt de sint dit jaar ook rekening met de duurzaamheid van kado’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *