bladeren

Dat is pas goed nieuws! #126

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Friesland 100% zwerfafvalvrij

friesland zwerfafvalvrij

Friesland zet zich vol in tegen zwerfafval. Deze week is de campagne Friesland 100% zwerfafvalvrij gelanceerd. De Friese gemeenten slaan de handen ineen voor een zwerfafvalvrij Friesland in samenwerking met onder andere NederlandSchoon, Circulair Friesland en de Friese Milieu Federatie. Er wordt voor het ambitieuze plan nauw samengewerkt met lokale ondernemers, bedrijven en particulieren. Het plan bestaat uit acties vanuit alle partijen, voorlichting en bewustwording. Ik ben benieuwd of de grote belangstelling en inzet een verschil gaat maken in Friesland en hopelijk is het een voorbeeld voor de rest van Nederland.

Damn, Honey kledingruil

Wie wel eens naar de podcast van Damn, Honey luistert (moet je doen!) wist het waarschijnlijk al: de meiden organiseren binnenkort een heuse kledingruil onder het motto ‘Fuck Fast Fashion’. Dit idee kwam tot stand na hun aflevering over de kledingindustrie en op zaterdag 9 november is het dan zover. De kledingruil is duurzaam én inclusief en wordt ongetwijfeld ontzettend gezellig. Kaartjes zijn nu te koop tegen verschillende tarieven om het toegankelijk te houden voor iedereen en de locatie is goed bereikbaar met het ov en is rolstoeltoegankelijk. Mest je kledingkast uit en kom op 9 november naar De Hallen Studio’s in Amsterdam. Tussen 13.00 uur en 14.00 uur kun je jouw kleding inleveren en van 14.00 uur tot 17.00 uur kan er volop geshopt worden. Kaarten zijn te bestellen via deze link.

VegFest 2019

Vegfest

Op 2 en 3 november kunnen liefhebbers van plantaardig eten zich te buiten gaan in Utrecht. Dan vindt namelijk het VegFest 2019 plaats. Dit jaar vindt het foodevenement alweer voor het zevende jaar plaats. Breng een bezoek aan de foodmarkt en foodcourt, woon lezingen bij van diverse interessante sprekers, zoals Lobke Faasen en Janneke van der Meulen, en bezoek één van de kookdemonstraties. Het evenement is te bezoeken op zaterdag 2 en zondag 3 november in het Beatrixgebouw bij de Jaarbeurs Utrecht. vindt alwaar voor het zevende jaar op rij plaats. Ook dit jaar weer in het Beatrixgebouw bij de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie over het programma en de kaartjes vind je op de website van VegFest.

Klimaatneutrale catering van HartBiet

HartBiet

Het vega(n) lunchcafé HartBiet in de Jordaan in Amsterdam heeft deze week als eerste cateraar in Amsterdam een klimaatneutrale cateringdienst gelanceerd. HartBiet was al op veel gebieden bezig met duurzame bedrijfsvoering, ze werken ook zoveel mogelijk met biologische seizoensingrediënten, maar met deze klimaatneutrale catering willen ze meer bewustzijn creëren over de impact van onze voedselkeuzes op het klimaat en de aarde. HartBiet heeft de klimaatimpact van hun cateringmaaltijden laten berekenen door GiantLeaps, een bedrijf dat een tool heeft ontwikkeld om de CO2 uitstoot per maaltijd te berekenen. In die berekening worden factoren meegenomen zoals herkomst, wijze van verbouwing, transport en seizoen. Vervolgens wordt de impact van de verschillende broeikasgassen die zijn uitgestoten voor de totale maaltijd omgerekend naar hun equivalent in CO2, en zodanig weergegeven bij elk gerecht. Klanten krijgen zo niet alleen inzicht in de impact van hun maaltijd, maar krijgen ook de mogelijkheid deze te compenseren via een donatie aan Trees for All.

Bron foto 2: NederlandSchoon
Bron foto 4: VegFest
Bron foto 5: HartBiet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *