De herfst is nu overduidelijk aangebroken in ons land. De bladeren vallen van de bomen, de regen lijkt eindeloos en we kunnen eindelijk weer die comfortabele warmen truien uit de kast trekken. Een verandering van seizoen betekent ook een verandering van aanbod in de schappen van de winkels. Lokaal eten met het seizoen mee is één van de meest duurzame stappen die je kunt zetten in de keuken. In de zomer liggen de schappen in de winkels en de kramen op de markt vol met heerlijk zomerfruit en is de keuze aan groente reuze, maar ook in de herfst is er een heleboel heerlijks te ontdekken van eigen bodem. Deze groentesoorten zijn op dit moment in het seizoen, uit eigen land en écht ontzettend lekker (mits je ze goed weet te bereiden).
Bieten
De rode bieten zijn het hele jaar door verkrijgbaar van eigen bodem, al is er wel een onderscheid tussen zomer- en winterbieten.
Bloemkool
Bloemkool is van juni tot en met november van eigen bodem verkrijgbaar.
Boerenkool
Boerenkool is doorgaans verkrijgbaar uit eigen land van september tot en met maart.
Knolselderij
Knolselderij is het hele jaar door verkrijgbaar uit eigen land en past natuurlijk fantastisch is een heerlijke soep of herfstig groentegerecht.
Koolraap
Koolraap is doorgaans uit Nederland verkrijgbaar van oktober tot en met maart.
Pastinaak
De pastinaak is allang geen vergeten groente meer en is van eigen bodem verkrijgbaar van september tot en met maart.
Pompoen
Pompoen is natuurlijk dé herfstgroente bij uitstek. Pompoenen zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar van oktober tot en met december van eigen bodem.
Prei
Prei is het hele jaar door uit eigen land verkrijgbaar, al is er wel een verschil tussen winter-, zomer- en herfstprei.
Spinazie
Spinazie is van maart tot en met november verkrijgbaar uit Nederland.
Spruiten
Spruiten uit Nederland zijn doorgaans van oktober tot en met februari verkrijgbaar.
Winterwortel
Alhoewel deze wortelsoort de winterwortel heet, is deze het hele jaar door verkrijgbaar uit eigen land.
Witlof/Roodlof
Witlof is het jaar rond verkrijgbaar uit eigen land en roodlof is van oktober tot en met mei van eigen bodem beschikbaar.
Natuurlijk zijn er nog wel meer groentes die in dit seizoen uit eigen land komen, maar dit zijn naar mijn idee de meest populaire en lekkere groentesoorten van eigen bodem. Wat is jouw absolute favoriet? En heb je een lievelingsgerecht met deze groentesoort wat ik zeker moet proberen?