moestuin

Deeleconomie in beeld: Permies *gestopt*

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Permies

moestuin

Permies is en vraag en aanbodplatform voor particulieren voor alle benodigdheden voor een (moes)tuin. Je kunt hier terecht voor bomen, planten, zaden en bollen, maar ook voor dieren, boeken, cursussen en overige materialen. Het platform is ideaal voor iedereen die bezig is met een eetbare (moes)tuin, een voedselbos of een permacultuur project. Het online platform wordt gerund door Bianca Bode en bestaat sinds het eerste kwartaal van dit jaar. Ze zag hoeveel vraag en aanbod voor zaden en planten er was op social media en daarom besloot zij een speciaal platform voor particulieren op te zetten om vraag en aanbod eenvoudiger bij elkaar te brengen.

Hoe werkt het?

moestuin

Op het platform van Permies kun je advertenties plaatsen en zoeken naar benodigdheden voor de (moes)tuin. Als je op zoek bent naar zaden, planten of andere benodigdheden, kun je eenvoudig in het aanbod zoeken op categorie, type of standplaats. Daarbij is er onderscheid te maken in het aanbod tussen producten die men wil ruilen, die worden aangeboden tegen een bepaalde prijs of producten die worden weggegeven. Je kunt zoeken in een lijst van advertenties, maar ook kiezen voor weergave op een kaart. Zo kun je direct zien welke aanbiedingen er zijn bij jou in de buurt. Wie weet leg je wel een leuk contact voor verdere uitwisseling.

Natuurlijk kun je ook een advertentie plaatsen op Permies. Een account aanmaken is gratis en daarna kun je aan de slag. Je kunt alle gegevens over de plant, de zaden of met andere materiaal invullen en eventueel een foto toevoegen. Je kunt in de advertentie aangeven of het gaat om een ruil, een aanbod of een weggeefactie. De producten kunnen in sommige gevallen verzonden worden, maar afhalen aangeven is ook mogelijk. Via het platform kunnen mensen aangeven interesse te hebben in het product of ze kunnen een reactie achterlaten bij de advertentie of een bericht sturen naar de aanbieder.

Deelnemen?

moestuin

Wil je ook aanbieden of ruilen via het platform? Maak dan een account aan op de website van Permies. En als je gebruik maakt van een gratis aanbod van zaden of planten: pay it forward. Als iedereen elkaar een handje helpt, profiteren we allemaal van prachtige (moes)tuinen en een rijke oogst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *