speelplaats

Hoe creëer je een avontuurlijke speelplaats voor kinderen?

De kranten en tijdschriften staan er de laatste jaren bol van: kinderen bewegen te weinig, spelen te weinig buiten en raken het contact met de natuur kwijt. Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Jantje Beton bleek dit jaar dat één op de zeven kinderen tussen de 4 en 14 jaar niet tot nauwelijks buiten speelt. Kinderen zitten vaker voor de televisie of spelen computerspellen dan dat ze buiten de wereld ontdekken. Al dat binnen zitten is natuurlijk helemaal niet goed voor een mens; niet voor volwassenen, maar zeker niet voor jongeren. We hebben dagelijks frisse lucht nodig, de zon op ons gezicht houdt ons gezond en door te spelen en te ontdekken in de natuur worden we gezonder, fitter, creatiever én gelukkiger! Hoog tijd dus dat alle kinderen van de bank komen en buiten gaan spelen en daar kunnen we allemaal een handje bij helpen. Creëer bijvoorbeeld een avontuurlijke speelplaats voor kinderen. Dit kan in het park, in het bos of op school met behulp van de juiste instanties, maar natuurlijk ook gewoon in de achtertuin. Ik leg je in dit artikel uit hoe je een avontuurlijke speelplaats voor kinderen kunt creëren.

Spelen in de natuur

natuureducatie

Voor een avontuurlijke speelplaats is een stuk (wilde) natuur onmisbaar. Nergens valt zoveel te ontdekken als in de natuur en kinderen kunnen zich er tijdenlang en in elk seizoen mee vermaken. En het mooie is: je hebt er zelf vrij weinig omkijken naar. Met een natuurlijke omgeving met bomen, gras, struiken, zand en eventueel water vermaken de kinderen zich op elk moment in het jaar uitstekend. Ze bouwen een dam, klimmen in de bomen, kruipen door het gras en zoeken naar noten en bladeren. En geen enkele dag in de natuur is hetzelfde.

Speeltoestellen

speelplaats

Natuurlijk valt er in de vrije natuur van alles te beleven, maar speeltoestellen geven kinderen volop de gelegenheid om te klimmen, schommelen, duikelen en glijden. Speeltoestellen mogen dus niet ontbreken op een speelplaats. Gelukkig zijn er tegenwoordig ontzettend veel mooie speeltoestellen die zeker niet misstaan op een natuurspeelplaats, zoals de Robinia speeltoestellen. Het milieuvriendelijke hout past uitstekend in een natuurlijke omgeving en de kinderen kunnen veilig klimmen, klauteren en spelen. En de vormgeving van de speeltoestellen kan zo origineel en uitdagend zijn dat je zelf ook zin hebt om te spelen!

Gebruik natuurlijke materialen

Maak voor de speelplaats volop gebruik van de materialen die je al voorhanden hebt. Gebruik stenen, takken, zand en water uit de omgeving en creëer daarmee de leukste spellen. Denk bijvoorbeeld aan een hinkelbaan, een balanceerbalk, een blotevoetenpad of een wilgentent. Of geef de kinderen de materialen en laat ze zelf bouwen en experimenteren.

Zorg voor een zandbak

speelplaats

De mogelijkheid om met zand te spelen mag absoluut niet ontbreken op een speelplaats. Dat kan natuurlijk een zandbak zijn zoals we die gewend zijn, maar eigenlijk is elke hoop zand al genoeg om kinderen urenlang zoet te houden. En met water erbij is het een gegarandeerd succes!

Houd rekening met de seizoenen

speelplaats

Houd bij het aanleggen van een avontuurlijke speelplaats rekening met het verloop van de seizoenen. Dat betekent dat er ook in de winter iets te beleven valt en geen kale vlakte is en dat de kinderen in de zomer volop kunnen spelen met zand en water. In de herfst kunnen de kinderen zich vermaken met een hoop bladeren en alle noten die van de bomen vallen en in de lente wekken al die opkomende bloemen zeker weten de aandacht.

Zorg voor verrassingen

fairy door

Iedereen houdt van verrassingen en er is niets leuker op een speelplaats dan de gelegenheid om telkens weer iets nieuws te ontdekken. Stimuleer de nieuwsgierigheid en de creativiteit van de kinderen door te zorgen voor allerlei verrassingen. Dit kan iets simpels zijn als verstopte kaboutertjes, maar ook iets mysterieus als een fairy door dat de fantasie van jong en oud prikkelt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kinderland Speeltoestellen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *