zonnepanelen

4 eenvoudige stappen om zonnepanelen te plaatsen

Als er iets duidelijk is geworden bij de meest recente klimaatstakingen is dat ontzettend veel mensen klaar zijn voor een duurzame transitie. Ze verwachten actie van bedrijven en overheden, maar zijn vaak zelf ook heel bereid om een steentje bij te dragen aan een mooiere wereld. Dat doen ze bijvoorbeeld door minder vaak vlees te eten, vaker de fiets te pakken en te kiezen voor biologische producten. Ook kiezen veel mensen voor het verduurzamen van hun huis. Eén van de meest gewilde duurzame innovaties is het plaatsen van zonnepanelen. Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, kun je zelf energie uit zonlicht opwekken. Zo wordt jouw huis duurzamer, ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en bij overschotten kun je zelfs stroom terugleveren aan het netwerk en geld verdienen. Genoeg voordelen dus, maar hoe start je het traject op om zelf zonnepanelen te (laten) plaatsen? Ik deel 4 eenvoudige stappen die je kunt nemen als je zonnepanelen wilt plaatsen.

#1 Onderzoek of het kan

zonnepanelen

Er zijn heel veel mogelijkheden op het gebied van zonnepanelen, maar zonnepanelen zijn niet op elk dak even rendabel. Je wilt natuurlijk dat de zonnepanelen zoveel mogelijk energie opwekken en hiervoor moeten de panelen wel in de zon liggen, zonder veel schaduw van omliggende huizen of bomen. De zonnepanelen liggen idealiter op het zuiden gericht voor een maximale opbrengst en ook de hellingshoek is belangrijk. Op de website van de Consumentenbond vind je veel informatie over de ideale plaatsing. Onderzoek met deze kennis of jouw dak genoeg mogelijkheden biedt voor de plaatsing van zonnepanelen voordat je verder gaat in het traject. Heb je een huurwoning of deel je het dak met andere eigenaren? Dan kun je altijd nog kijken of het mogelijk is om de juiste instanties of personen enthousiast te maken. Bijvoorbeeld bij een VVE-vergadering of in gesprek met de verhuurder. Is er echt geen mogelijkheid om zelf panelen te plaatsen, dan kun je altijd nog duurzame energie afnemen bij lokale opwekkers.

#2 Informeer jezelf

zonnepanelen

Als je erover uit bent dat je zonnepanelen wilt (laten) plaatsen, lees je dan goed in over de systemen, de plaatsing en de prijzen van zonnepanelen. Er zijn namelijk verschillende soorten panelen op de markt met elk hun eigen voor- en nadelen en ook qua omvormers wil je goed ingelezen zijn. Voor de installatie van zonnepanelen heb je namelijk niet alleen de panelen nodig, maar ook een omvormer en een monitoringssysteem om bij te houden hoeveel energie er wordt opgewekt. Daarnaast is het ook goed om te inventariseren hoeveel panelen er nodig zullen zijn om te kunnen voorzien in het energieverbruik van de woning.

#3 Financiering en subsidie

zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is een flinke investering. De terugverdientijd is tegenwoordig erg gunstig, maar de initiële investering zal wel een flinke hap uit het budget zijn. Gelukkig zijn er diverse regelingen actief om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te maken voor een grote groep mensen. Veel gemeentes werken met subsidies voor de plaatsing of bieden aantrekkelijke leningen aan voor duurzame innovaties. Op Energiesubsidiewijzer vind je een overzicht van de mogelijkheden per gemeente, maar informeer ook zeker zelf of er mogelijkheden zijn met landelijke of gemeentelijke energiebespaarleningen of verduurzamingssubsidies.

#4 Kies een leverancier

zonnepanelen

Er zijn veel partijen op de markt die zonnepanelen aanbieden en installeren. Het is belangrijk om je goed te oriënteren op de markt. De prijzen kunnen flink verschillen, maar ook de garantievoorwaarden willen nog wel eens variëren. Kies daarnaast voor een erkend installateur om de zonnepanelen te plaatsen zodat je er zeker van bent dat alles goed wordt geïnstalleerd. Een keurmerk om op te letten is Zonnekeur. Wees goed op de hoogte van de garantievoorwaarden en vraag zeker ook na hoe je de panelen moet onderhouden om zo lang mogelijk van je eigen opgewekte energie te kunnen profiteren.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met SkyDreams. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *