zero waste winkelen bij Turkse supermarkt

Zero waste winkelen bij de Turkse supermarkt

Wij zijn al geruime tijd bezig met het terugdringen van het afval in ons huis. Waar eerst de nadruk lag op het recyclen van ons afval, proberen we nu vooral de hoeveelheid afval flink te verminderen. Dit doen we door allerlei kleine veranderingen door te voeren in het dagelijks leven. De voornaamste bron van afval is toch wel de lading boodschappen die we elke week in huis halen, dus het is logisch dat we vooral bij deze bron proberen veranderingen door te voeren en bewustere keuzes te maken. Dat kan op allerlei manieren en verpakkingsarm winkelen kan in nagenoeg elke winkel en supermarkt. Nu is helemaal zero waste boodschappen doen wel erg uitdagend. Sommige producten zijn gewoon niet verkrijgbaar zonder verpakkingen, maar wel onmisbaar in de meeste keukens. Het is hierbij dan belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten verpakkingen en de duurzamere keuze te maken. Sommige verpakkingen zijn namelijk makkelijker en duurzamer te produceren en eenvoudiger te recyclen dan anderen. Meer informatie over duurzame verpakkingen vind je op Milieu Centraal. Vermijd vooral de onnodige verpakkingen en de excessieve verpakkingen. Niemand heeft baat bij winterpenen in plastic verpakt of voorgepelde uien in plastic. Het is ook niet nodig om een product in een plastic zakje in een kartonnen doosje aan te leveren of om winegums stuk voor stuk apart in te pakken en dan in een plastic zakje te verkopen. Het loont om bij elke aankoop kritisch te kijken naar de verpakkingen en te kiezen voor het product met de minste impact. Gewapend met deze kennis doe je voortaan een stuk duurzamer jouw boodschappen. Ik geef vandaag graag tips voor zero waste winkelen bij de Turkse supermarkt, de toko of de Noord-Afrikaanse warenwinkel.

Groente en fruit

zero waste winkelen bij Turkse supermarkt

De voornaamste reden om boodschappen te doen bij de Turkse supermarkt (of de toko of de Noord-Afrikaanse winkel) is vanwege het enorm uitgebreid aanbod aan verpakkingsvrije groente en fruit. En alles is nog ontzettend voordelig ook! Van verse groente tot heerlijke kruiden: alles is zonder plastic te koop. Zelfs producten die doorgaans niet zonder plastic verkrijgbaar zijn, zoals druiven, tomaten of komkommers, zijn hier gewoon met eigen zakjes te halen.

Brood

Veel Turkse winkels hebben een ruime broodafdeling waar veel verschillende soorten broden verpakkingsvrij te koop zijn. Hier koop je de lekkerste pide, platbroden en sesamringen, gewoon met eigen zakjes.

Muesli

Je zult in de meeste Turkse supermarkten wel een beperkt aanbod aan ontbijtgranen vinden, maar vrijwel alles is verpakt in plastic of in karton. Als je geluk hebt, tref je een kartonnen verpakking met muesli zonder plastic binnenzak. Deze verpakking kan na gebruik worden gerecycled via het oud papier.

Broodbeleg

zero waste winkelen bij Turkse supermarkt

Voor zoetigheid op brood vind je in de meeste supermarkten de standaardproducten, vaak in glazen potten of kartonnen verpakkingen. Deze glazen potten kunnen via de glasbak gerecycled worden en de kartonnen verpakkingen (zonder venster) kunnen bij het oud papier worden ingeleverd. Veel Turkse supermarkten bieden een uitgebreid assortiment aan hummus en andere spreads aan. Deze zijn vaak met eigen bakjes te koop.

Granen, rijst en pasta

Als je geluk hebt, kun je een Turkse supermarkt in de buurt vinden waar je allerlei granen, rijstsoorten en pasta’s verpakkingsvrij kunt kopen. Er zijn niet zoveel winkels waar dit kan, maar ik weet toevallig dat bijvoorbeeld Le Souk in Groningen heel veel bulkcontainers heeft.

Conserven

Zoals in elke supermarkt vind je ook in de Turkse supermarkt talloze potjes en blikjes met groente, fruit en andere basisproducten voor in de keuken. Niet erg zero waste, maar soms erg handig. Als je geluk hebt, tref je een Turkse supermarkt waar je producten als bonen en gedroogd fruit gewoon uit de bulkcontainers kunt scheppen en olijfolie en azijn kunt tappen met eigen flesjes.

Noten en chips

zero waste winkelen bij Turkse supermarkt

In veel Turkse supermarkten vind je een bulksectie of bulkcontainers waar je zelf diverse noten en zaden kunt scheppen. Ook olijven en ander lekkers is hier gewoon verpakkingsvrij verkrijgbaar. Chips is doorgaans niet verpakkingsvrij te koop.

Dranken

Net als in elke andere supermarkt vind je bij veel supermarkten een uitgebreid assortiment aan dranken in pakken of in plastic flessen. Hierbij hebben de flessen met statiegeld de voorkeur. Deze kunnen na gebruik weer worden ingeleverd en worden hergebruikt.

Diepvriesfruit en -groente

Veel Turkse supermarkten hebben wel een beperkte afdeling met diepvriesfruit en -groente, maar dit is veelal in plastic verpakt.

Koek en snoep

Le Souk

Koek en snoep is doorgaans niet zo eenvoudig verpakkingsvrij te koop, tenzij je een bakker of een snoepwinkel bezoekt. Bij sommige Turkse supermarkten is er een uitgebreide broodafdeling aanwezig waar ook diverse koeken en hartige baksels worden verkocht. Deze zijn vaak met eigen bakjes en zakjes mee te nemen. Ook hebben veel winkels een ruim assortiment aan baklava en ander lekkers.

Mocht je nog toevoegingen hebben op deze lijst, dan hoor ik dat natuurlijk graag! Neem jij wel eens je eigen bakjes en zakjes mee naar de supermarkt?

Nog meer zero waste winkelen kan ook bij deze winkels:

2 gedachten over “Zero waste winkelen bij de Turkse supermarkt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *