huiskamer

Ken jij deze uitleendiensten al?

Natuurlijk kennen we allemaal de bibliotheek. Elke stad en dorp heeft wel een bibliotheek waar je met een abonnement naar hartenlust boeken, tijdschriften, dvd’s en soms ook cd’s kunt lenen. Maar de bibliotheek is écht niet de enige instantie die spullen leent aan mensen door middel van bijvoorbeeld een abonnement. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te huur of te leen. Ken jij deze uitleendiensten al?

Speelotheek

speelgoed

De speelotheek is dé plek bij uitstek om speelgoed en spelletjes te lenen voor kinderen. Voor een klein prijsje word je lid van de lokale speelotheek en hier kun je dan regelmatig speeltjes halen voor een aantal weken. Zijn de kinderen ermee uitgespeeld? Dan breng je het weer terug en zoek je iets anders uit. Alhoewel de speelotheek nog niet zo bekend is, vind je deze in bijna elke stad of dorp. Op de website van Vereniging Speelotheken Nederland vind je al een uitgebreid overzicht, maar dit zijn zeker nog niet alle vestigingen in ons land.

Kledingbibliotheek

kledingbibliotheek

De kledingbibliotheek is een vrij nieuw fenomeen in ons land. Hier kun je, met een abonnement of tegen betaling van een bijdrage, kleding uit het assortiment lenen voor een bepaalde tijd. Zo heb je voor elk seizoen, elke trend en elke gelegenheid iets tot jouw beschikking en ben je niet langer meer afhankelijk van jouw eigen garderobe of de fast fashion ketens in de winkelstraten. Er zijn zowel online platformen beschikbaar als winkels, bijvoorbeeld in Amsterdam en Den Haag.

Kunstuitleen

kunst

Het fenomeen kunstuitleen gaat al aardig wat jaren mee en is nog steeds vrij populair. Er zijn tegenwoordig naast ‘stenen’ vestigingen ook diverse online platformen die kunstuitleen doen. Met een abonnement kun je uit het assortiment kiezen voor jouw favoriete kunstwerk. Deze mag je voor een bepaalde tijd in huis hangen en als je toe bent aan iets nieuws, wissel je het kunstwerk weer om. Zo heb je altijd iets inspirerends om naar te kijken. Er zijn diverse locaties door het hele land waar je terecht kunt als kunstliefhebber, dus zoek vooral bij jou in de buurt.

Videotheek

film

De videotheek was vroeger ongekend populair, maar tegenwoordig heeft deze uitleendienst grotendeels het veld moeten ruimen voor streamingdiensten als Netflix en HBO. Toch is het principe videotheek niet helemaal verdwenen. Zo is de welbekende keten Videoland vooral online actief met hun streamingdienst en kun je op allerlei platformen nog online films huren. Zo is er Pathé Thuis, Google Play Video en Apple iTunes. Hier kun je veelal terecht voor nieuwe films die je toch vaak nog niet op andere streamingdiensten kunt vinden.

Babytheek

babykamer

Baby’s zijn erg duur en het is onvoorstelbaar hoeveel spullen je nodig hebt voor een nieuw mensje in het gezin. Veel van deze spullen gebruik je ook nog eens heel kort en daarna geef of verkoop je de spullen alweer door. Dat kan slimmer! De babytheek in België, of soortgelijke initiatieven in Nederland, verhuren diverse babyspullen voor een bepaalde tijd. Zo’n initiatief maakt kwalitatief goede spullen beschikbaar voor iedereen en de spullen kunnen na gebruik weer worden ingeleverd en gewoon opnieuw worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een babybadje, buggy, draagzak of wipstoeltje. Zelfs pakketten met alle benodigdheden voor wasbare luiers zijn te huur, bijvoorbeeld via deze platformen.There are no comments

Add yours