productiviteit

5 inspirerende TED talks over productiviteit

2019 staat voor mij in het teken van zelfzorg en zelfontplooiing. Om écht tijd voor mezelf te maken en goed voor mezelf te zorgen, wen ik mijzelf heel bewust nieuwe gewoontes aan. Eén van deze goede gewoontes is het dagelijks kijken van een TED talk. Elke dag laat ik me via TED.com inspireren, motiveren en voorlichten over allerlei interessante onderwerpen. TED staat voor Technology, Entertainment, Design en het is begonnen als een jaarlijkse bijeenkomst. In maximaal 18 minuten geven inspirerende personen een presentatie over hun expertise. Dit kan werkelijk overal over gaan, van techniek tot aan opvoeding en van voeding tot aan duurzaamheid. De spreker probeert in deze korte presentatie het onderwerp zo toegankelijk mogelijk te maken terwijl er toch ruimte is voor verdieping en een ‘call to action’. De TED talks zijn ondertussen zo’n enorm succes dat het allang niet meer enkel een jaarlijkse bijeenkomst is. Er zijn meerdere zusterconferenties bijgekomen en over de hele wereld organiseren steden en landen hun eigen variant van TED. Er is op de website van TED, waar je alle talks gratis kunt bekijken, dus genoeg te ontdekken! Om je alvast op weg te helpen, deel ik graag mijn favoriete TED talks over productiviteit.

Tim Urban – Inside the mind of a master procrastinator

Je kunt het niet over productiviteit hebben zonder te kijken naar de andere kant van de medaille, namelijk uitstelgedrag. We hebben er allemaal in meer of minder mate last van. We willen van alles, maar écht starten, of juist iets afmaken, is niet zo eenvoudig. In deze hilarisch eerlijke TED-talk legt Tim Urban als ervaringsdeskundige uit wat procrastination, oftwel uitstelgedrag, precies inhoudt en wat de consequenties ervan zijn. Een absolute aanrader met een afsluiter die je aanzet tot nadenken!

Chris Bailey – How to get your brain to focus

Chris Bailey is een heuse expert op het gebied van productiviteit. In deze TEDx talk legt hij uit wat de impact kan zijn van het verminderen van ons smartphonegebruik en het toestaan van verveling. Na talloze onderzoeken en experimenten kwam hij zelf tot de conclusie dat hij enorm veel tijd kwijt was aan de schermen in zijn leven en nauwelijks tot niet in staat was om rust te nemen. Door een stap terug te doen en verveling toe te laten, geeft hij ruimte om de continue overprikkeling te verminderen. Dit is dé manier om tot mooie dingen te komen.

Carlin Daharsh – Too busy for productivity

In deze TEDx talk vertelt Carlin Daharsh hoe onze drang naar drukte en succes onze werkelijke productiviteit in de weg staat. Steeds meer mensen pochen met ‘druk, druk, druk’ alsof het een prestatie is, maar eigenlijk is al deze drukdoenerij slecht voor onze gezondheid, onze relaties, ons geluk en onze productiviteit. Zelf viel ze al op jonge leeftijd in deze val, maar haar ogen waren al snel geopend en nu hoopt ze anderen ook te inspireren om hun werkelijke dromen te volgen.

Arne Sigurd Rognan Nielsen – How to do less and get more done

In deze TEDx talk van de CEO van Brainworker Arne Sigurd Rognan Nielsen draait alles om het optimaliseren van resultaat met minder werk. Je kunt altijd heel druk zijn, maar ben je wel bezig met de juiste dingen? Met een wiskundige benadering legt Arne Sigurd Rognan Nielsen uit hoe je jouw tijd optimaal kunt gebruiken zonder energie te verspillen aan zaken die minder van belang zijn. Zijn ideeën zijn wellicht radicaal, maar zeker het overwegen waard.

Arianna Huffington – How to succeed? Get more sleep

Verreweg mijn meest favoriete productiviteitstip ooit: slapen! Arianna Huffington, bekende duizendpoot en hoofdredacteur van The Huffington Post, ondervond zelf na het instorten van vermoeidheid hoe belangrijk slaap is om productief te blijven. Sindsdien is ze erg vocaal over het belang van voldoende rust voor onze gezondheid, ons geluk en onze productiviteit. De TED talk is erg kort, maar met een enorm belangrijke boodschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *