Project Drawdown

Leestip: Drawdown

Steeds meer mensen worden zich bewust van de benarde klimaatsituatie waar we inzitten. We willen in actie komen en zelf ons steentje bijdragen om de wereld een betere plek te maken én we willen bedrijven en overheden tot de orde roepen en op hun verantwoordelijkheden wijzen. Maar het probleem is zó veelomvattend dat we vaak niet eens weten waar te beginnen. Hoe red je planeet die afkoerst op rampspoed door zoveel verschillende factoren? Precies: door al die factoren te veranderen. Dat voelt als een onmogelijke opgave en vaak wordt dit zo ook gepresenteerd door bedrijven en overheden. Maar alleen door allemaal de handen uit de mouwen te steken en de verantwoordelijkheden te nemen, kunnen we klimaatontwrichting écht keren. En daar biedt Project Drawdown alle benodigde handvatten voor. In dit ambitieuze plan worden alle oplossingen voor de huidige klimaatproblemen aangereikt!

Project Drawdown

Project Drawdown is een ambitieus plan om de opwarming van de aarde niet alleen af te remmen, maar ook om te keren. Het project is in 2014 opgestart door Paul Hawken en zet zich als non-profit organisatie in voor het in kaart brengen, meten en onderzoeken van oplossingen voor de huidige klimaatproblemen en vooral ook het communiceren over de bevindingen van de onderzoeken. Wereldwijd werken er wetenschappers, geleerden en ondernemers aan dit project en door hun gezamenlijke inspanningen zijn er 100 verschillende oplossingen geïdentificeerd om de opwarming van de aarde om te keren. Sommige ideeën uit Project Drawdown worden al in steeds grotere mate toegepast, andere ideeën staan nog in de kinderenschoenen. Sommige oplossingen liggen voor de hand, andere oplossingen zullen iedereen verrassen. Alle plannen zijn geselecteerd omdat ze financieel haalbaar zijn, uitgevoerd kunnen worden met middelen die nu al bestaan en een enorm verschil kunnen maken. Maar dan wel met de hulp van iedereen: burgers, bedrijven, organisaties, stichtingen en overheden wereldwijd.

Project Drawdown

In het boek ‘Drawdown’ vind je alle 100 plannen die uit het onderzoek van het project naar voren zijn gekomen als oplossingen voor de huidige klimaatontwrichting. Bij elk plan vind je uitgebreide informatie over de oplossing en de mogelijke impact qua CO2-reductie. Al deze oplossingen vallen in 8 verschillende categorieën, namelijk: Energie, Voedsel, Vrouwen en meisjes, Gebouwen en steden, Landgebruik, Transport, Materialen en Innovaties. Sommige oplossingen zijn al vrij bekend en liggen voor de hand. Denk aan de overstap naar zonne- en windenergie, recycling en een plantaardig dieet. Maar andere oplossingen zijn geheel nieuw en nog erg onbekend. Zo kan de industriële teelt van hennep uitkomst bieden voor de huidige problemen met de katoenteelt en kan voedselteelt tussen de bomen enorm veel voordelen bieden voor boeren. Maar ook investeren in onderwijs voor meisjes en gezinsplanning heeft enorm veel, vaak onverwachte, voordelen. De emancipatie van vrouwen kan door middel van gezinsplanning de bevolkingsgroei afremmen en onderwijs versterkt de positie van vrouwen in de wereld en de veerkracht om met een veranderend klimaat om te gaan.

Project Drawdown

Je ziet dat Project Drawdown een enorme diversiteit aan oplossingen biedt voor onze huidige problemen. Dat is ook direct waarom ik dit boek aan iedereen kan aanbevelen. Het stimuleert je om out of the box te denken en wie weet stuit je wel op ideeën waar jij op jouw eigen manier en binnen jouw veld van expertise aan kunt bijdragen! Het boek ‘Drawdown’ is onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 25,-. Wil je meer weten over het project? Bezoek dan ook zeker de website van Project Drawdown. Hier vind je volop informatie over het project, de verschillende oplossingen en het meest recente nieuws.

Deze review bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours