huiskamer

10 supermakkelijke opruimtips

Met een druk huisgezin (of als onvervalste rommelkont) kan het soms lastig zijn om orde in de chaos te houden. Je blijft opruimen en soms snap je niet meer waar je het eigenlijk voor doet. Nu zijn er allerlei tips voor organisatiesystemen, klusjesschema’s voor de huisgenoten en minimaliseertips te geven, maar ik wil graag beginnen bij de basis. Want met deze 10 supermakkelijke opruimtips maak je opruimen in huis een stuk eenvoudiger voor iedereen.

#1 Geef alles een eigen plek

minimaliseren in rommellade

Eén van de meest belangrijke tips die Marie Kondo ons heeft geleerd is dat alles in huis een thuis nodig heeft. Geef spullen een eigen plek en zorg dat iedereen weet waar dit is. Introduceer een mandje voor al het schrijfgerei, een kast voor de boeken en een lade voor de sleutels. Zo is er één aangewezen plek voor die categorie en zwerven die rommelmakers voortaan niet meer door het huis. Opruimen wordt zo écht een stuk makkelijker omdat het een kwestie is van spullen weer terugleggen op de juiste plek.

#2 Een mand voor ieder gezinslid

speelgoed

Installeer in de gang of bij de trap een rijtje manden voor alle gezinsleden. Niet op de trap, want dat is vragen om ongelukken. Hier verzamel je gedurende de dag alle spullen in die niet op hun plek lagen en van die betreffende persoon zijn. Aan het einde van de dag mogen ze zelf die spullen op de juiste plek terugleggen.

#3 Ruim ‘s avonds op

huiskamer

Maak er een goede gewoonte van om ‘s avonds, voordat je naar bed gaat, even snel een opruimronde te doen. Maak de tafel leeg, ruim de keuken op en zorg ervoor dat er geen rommel meer in het oog springt. Het is een kleine gewoonte die misschien 5 minuten van je tijd neemt (als de rommel niet te gek is, natuurlijk), maar het geeft elk begin van de dag een flink stuk rust.

#4 Ruim de vaatwasser direct in

serviesgoed

De afwas is het minst favoriete klusje van veel mensen en zelfs de vaatwasser in- en uitruimen kan rekenen op flink wat weerstand. Maak dit klusje een stuk makkelijker door de vaatwasser altijd leeg te ruimen als deze gedraaid heeft en standaard al de afwas direct na gebruik in de vaatwasser te plaatsen. Als dit een gewoonte wordt voor alle huisgenoten is de afwas een stuk sneller gedaan.

#5 Maak elke ochtend het bed op

Leer alle huisgenoten aan om elke ochtend zelf het bed op te maken als ze opstaan. Zo oogt de kamer direct al een stuk netter en leren zelfs de kleinsten in huis al goed mee te helpen.

#6 Zet een wasmand op elke slaapkamer

was

Je kunt wel duizend keer vriendelijk vragen of iedereen zijn of haar was mee naar de badkamer wil nemen, maar het blijkt toch keer op keer teveel werk of te moeilijk om te onthouden. Maak het jezelf iets makkelijker door op elke slaapkamer een wasmand te plaatsen. Dan kan iedereen in huis de was in enkele stappen in de wasmand gooien en hoef je niet meer tussen stapels was op stoelen en tafels te graaien naar wat mogelijk in de was kan.

#7 Creëer een doneerdoos

kartonnen doos

Tijdens het opruimen kom je regelmatig dingen tegen die eigenlijk wel weg mogen. Maak het iedereen in huis gemakkelijk om deze dingen ook echt weg te doen door een doneerdoos in huis te plaatsen. Reserveer er een plekje voor in de gang of in de kast en verzamel hierin alle spullen die weggegeven, verkocht of weggegooid mogen worden. Als de doos vol is, zoek je uit wat er met de spullen moet gebeuren. Dat ruimt flink op!

#8 Zorg voor een lege tafel

eetkamer

Platte oppervlakten zijn rommelmagneten. Leg een paar tijdschriften op tafel en voor je het weet is de tafel bezaaid met troep. Ik overdrijf niet want ik maak het keer op keer mee. Vooral eetkamertafels lenen zich goed voor allerlei rommel. Zorg er daarom dus voor dat de eetkamertafel, op een bos bloemen of andere decoratie na, helemaal leeg blijft. Zo heb je er goed zicht op wanneer er rommel ligt en blijft de tafel beschikbaar voor maaltijden en spelletjes.

#9 Laat kinderen dagelijks opruimen

speelgoed

Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan al aan te leren om hun rommel op te ruimen. Dat kunnen ze ook heel goed én ze vinden het vaak heel erg leuk. Maak er een gewoonte van om de kinderen na het spelen direct op te laten ruimen of op z’n minst aan het einde van de dag alles op te ruimen. Kinderen willen graag van alles laten staan voor een later moment, maar voor je het weet ligt het hele huis bezaaid met allerlei projecten, legosteden, poppenkamers en tekeningen. Reserveer een plank voor ‘bewaarspeelgoed’ en wees rigoureus in al het andere speelgoed. Het geeft een stuk rust en overzicht aan het einde van de dag.

#10 Een eigen kleur sokken voor iedereen

wat te doen met oude sokken

De was doen is een terugkerende verschrikking en vooral het sorteren van de sokken is een haast onmogelijk opgave. Want met vier personen in huis en veel zwarte sokken ben je onnodig veel tijd kwijt aan het sorteerwerk. Dit is eenvoudig opgelost door elk lid van het gezin een eigen kleur (of motief) sokken toe te wijzen. Zo weet je voortaan in één oogopslag van wie de sokken zijn en hoef je geen paren meer bij elkaar te sprokkelen.There are 2 comments

Add yours
  1. Jessica J.

    Slim, zo’n doneerdoos! Ik merk dat ik spullen die ik niet meer hoef, direct op categorie wil sorteren (verkopen, meenemen naar kantoor, in een weggeefgroep zetten …) en zo gaat het tergend traag. Ik ga ook eens proberen om dus alles samen in één doos te mikken en dan pas uit te zoeken. Bedankt voor de tip!


Post a new comment