Greenwheels

Deeleconomie in beeld: Greenwheels

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Greenwheels

Greenwheels

Er zijn binnen de deeleconomie veel platformen die duurzame vervoersoplossingen bieden. Autodelen is daarbij een geliefde oplossing om kosten te besparen en duurzamer te rijden. Een bekend platform voor autodelen is Greenwheels: hier kun je met een abonnement gebruik maken van één van de vele leenauto’s van Greenwheels die door het hele land geparkeerd staan wanneer het jou uitkomt. Het lenen van een auto bij Greenwheels is ideaal als je niet vaak onderweg hoeft met de auto, maar toch af en toe de beschikking wilt hebben over een auto. Berekeningen laten zien dat een abonnement bij Greenwheels zelfs voordeliger is dan een eigen auto als je minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt. Daarbij hoef jij je ook niet te bekommeren om zaken als verzekeringen, belastingen, onderhoud en wegenwachtdiensten.

Greenwheels is al in 1995 opgericht in Rotterdam door Gijs van Lookeren Campagne en Jan Borghuis. Ze bedachten het concept omdat ze het zonde vonden dat een auto het grootste deel van de tijd niet wordt gebruikt. Omdat 90% van de kosten van het autobezit bestaan uit vaste kosten, ben je ook met een auto die stilstaat maandelijks evengoed veel kosten kwijt aan verzekering, parkeergelegenheid en belasting. Het is dus niet verwonderlijk dat zij tot de conclusie kwamen dat het delen van een auto milieuvriendelijker en economisch slimmer is. Greenwheels begon met 3 deelauto’s in Rotterdam, maar groeide door de jaren heen uit tot een flink wagenpark. Toen ze de samenwerking aangingen met de NS, en deelauto’s konden plaatsen bij stations, groeide het platform nog verder. Tegenwoordig staan er op meer dan 1.800 locaties in Nederland auto’s van Greenwheels klaar.

Hoe werkt het?

Greenwheels

Wil je een auto van Greenwheels lenen? Dan maak je allereerst een account aan bij Greenwheels via de website. Je vraagt een kaart aan voor € 25,- of je koppelt jouw OV-kaart gratis aan het account. Met deze kaart kun je de auto’s openen en gebruiken. Met een OV-kaart kun je meestal al binnen een half uur jouw auto ophalen, met een nieuwe kaart zul je deze binnen enkele dagen in huis ontvangen en kun je vanaf dat moment gebruik maken van Greenwheels. Via de website of app zou je naar een auto van Greenwheels in de buurt die beschikbaar is op een door jou gekozen moment. Je hebt de keuze uit verschillende auto’s van Greenwheels. De meest bekende auto’s zijn de kleine stadsauto’s, maar zo nodig zijn er ook grotere gezinsauto’s, caddy’s en elektrische auto’s beschikbaar.

Er zijn diverse abonnementen bij Greenwheels en daarmee ook diverse tarieven voor de verschillende auto’s, de huurtijd en de afgelegde kilometers. In de kilometerprijs zit de brandstof al meegerekend. Je hoeft dus nooit bij te betalen om te tanken. Dit doe je met de tankpas in de auto. Heb je een auto gereserveerd? Dan kun je deze op het gekozen moment ophalen op de locatie naar keuze. Met de kaart open je de auto. Vervolgens pak je de boardcomputer uit het dashboardkastje en voer je een pincode in. Trek de sleutel uit de boardcomputer en je bent klaar om weg te rijden. Zorg ervoor dat de auto schoon en op tijd weer op de juiste plek staat.

Deelnemen?

Wil je meer weten over Greenwheels of zelf een abonnement afsluiten? Breng dan een bezoek aan de website van Greenwheels. De Greenwheels app is gratis te downloaden via de App Store of via Google Play. Er zijn verschillende abonnementen om uit te kiezen bij Greenwheels. Als je slechts af en toe gebruik maakt van een leenauto, kun je al een abonnement voor € 0,- afsluiten. Wil je vaker gebruik maken van een leenauto? Dan is een abonnement van € 10,- of € 25,- per maand wellicht gunstiger. De uurtarieven en kilometertarieven zijn hier namelijk lager. Houd wel rekening met een borg voor het abonnement. En leuk nieuws: als abonnementhouder van de NS krijg je tegenwoordig een rijtegoed van € 25,- bij Greenwheels.

Bron foto’s: GreenwheelsThere are no comments

Add yours