introvert

De beste vakantie hacks voor introverten

Sinds ik heb ontdekt dat ik introvert ben en een hsp’er ben, is het leven een stuk makkelijker geworden. Ik kan mezelf en mijn quirks beter accepteren en ik houd er zoveel mogelijk rekening mee. Zo voorkom ik overprikkeling en alle gevolgen van dien. Mijn leven is veel minder druk en sociaal, maar ik voel me er wel een stuk beter onder. Ik leer ook elke dag nog bij. Zo heb ik eigenlijk pas deze zomer ontdekt hoe ik een gezellige vakantie kan vieren met mijn gezin zonder mijzelf helemaal voorbij te lopen. De vakantie is misschien bijna voorbij, maar op de valreep wil ik toch een paar superhandige hacks met jullie delen die allerlei veelvoorkomende (sociale) situaties een stuk eenvoudiger maken. Deze tips zijn onmisbaar voor introverten en hsp’ers.

#1 Een tafel in de hoek van het restaurant

restaurant

Ik vind het meestal heel gezellig om uit eten te gaan, maar locatie in het restaurant is alles. Ik heb er echt een hekel aan om met mijn rug naar andere mensen of een gangpad te zitten. Er gebeurt teveel achter me waardoor ik continu alert moet zijn. Daarom zit ik het liefst met mijn rug tegen de muur aan om rust om me heen te hebben en zicht te hebben op de ruimte. Een tafel in de hoek van het restaurant is helemaal ideaal omdat het een heel stuk rust en privacy biedt.

#2 Een zonnebril en koptelefoon

koptelefoon

Een zonnebril en koptelefoon zouden onderdeel moeten zijn van de standaarduitrusting van alle introverten. Als je gevoelig bent voor geluid en licht bieden deze dingen een stuk rust als je de deur uitgaat. Daarnaast kun jij je met een zonnebril en koptelefoon ook even afzonderen als het te druk wordt.

#3 De natuurcamping

camping

Als je graag gaat kamperen, maar niet houdt van die massale campings waar het dag en nacht superdruk is, dan is de natuurcamping een uitkomst. Deze campings zijn zowel in binnen- en buitenland te vinden en bieden kampeerplekken op rustige en groene plekken. Dat kan bij een boer in het weiland zijn, maar ook in het bos of in de duinen. De campings variëren van heel sober tot relatief luxe en bieden vaak meer rust en ruimte dan andere kampeerterreinen. Ideaal als je toch op zoek bent naar wat rust en privacy tijdens de kampeervakantie. Je zet je tentje neer, hangt je hangmat op en geniet van de rust.

#4 De rustige parkroute

wandelen

Als je een pretpark of een dierentuin gaat bezoeken in de zomervakantie, krijg je vaak te maken met lange rijen en drukte in het park. Het maakt een bezoek een stuk minder leuk en ontspannend voor introverten. Wij proberen tegenwoordig de meest rustige route in het park te volgen, bijvoorbeeld door de route achterstevoren te volgen. Door aan het einde van het park te beginnen, heb je alle ruimte en rust om je heen.

#5 Ga met eigen vervoer

fiets

Als je een dagje weg gaat, houd dan vooraf al rekening met overprikkeling en vermoeidheid. Als je weg wilt, moet dat gewoon mogelijk zijn zonder al teveel problemen. Daarom is het altijd handig om met eigen vervoer ergens heen te gaan en niet al te afhankelijk te zijn van anderen of van het openbaar vervoer. Als ik naar huis wil, wacht ik liever niet op iemand anders. En een lange busreis of treinrit is vaak te veel als ik toch al vermoeid en overprikkeld ben. Ga dus met de fiets of met de auto en houd de regie in eigen handen.

#6 Plan een rustdag in

slapen

Als je een drukke dag hebt gehad, houd daar dan rekening mee door de agenda daarna even vrij te houden. Het is voor niemand goed om altijd maar ‘aan’ te staan, maar introverten hebben echt behoefte aan wat oplaadtijd, het liefst een hele dag. Houd hier al rekening mee wanneer je een afspraak maakt, bijvoorbeeld door de dag erna helemaal leeg te houden.

#7 Neem altijd een boek mee

boek

Of je nu naar het zwembad gaat of op een terrasje gaat zitten: een boek is onmisbaar in de standaarduitrusting van de introvert. Het geeft je de mogelijkheid om overal en altijd even tijd voor jezelf te nemen en je af te zonderen. Bijkomend voordeel is ook dat mensen je minder snel aanspreken als je met je neus in een boek zit. Ideaal voor als je echt even met rust gelaten wilt worden.

Dit artikel bevat een gesponsorde link van hangmatwereld.nl. Lees voor meer info mijn disclaimer.

2 gedachten over “De beste vakantie hacks voor introverten”

  1. Mooie tips. Ik ben ook introvert en hsp, en herken veel. Hoewel ik met een gezin niet altijd tot lezen kom, sleep ik wel meestal een e-reader mee. De koptelefoon niet, dat heeft op uitstap weinig zin, maar die gebruik ik dan wel weer als ik werk. Voor drukte in bv een pretpark kan ik me redelijk afsluiten, maar ik heb wel af en toe een dagje alleen nodig om op te laden. Dat is echt essentieel – maar voor andere gezinsleden soms lastig te plaatsen (de agenda is toch leeg? Dan kunnen we toch iets plannen? Daarom plan ik de rustdag tegenwoordig maar in). Ook van werk heb ik rusttijd nodig. Een dag alleen thuis is het fijnste wat er is. Kids op school, man aan het werk. Niet dat ik dan ‘niks’, maar ik doe het wel alleen en in stilte. Heel hard nodig. En nog steeds ben ik met de regelmatig van de klok zwaar overprikkeld. Dat herken ik goed en zie ik vaak ook wel aankomen, maar het is helaas niet altijd mogelijk het zo te plannen dat ik het kan voorkomen – al hou ik er wel zo veel mogelijk rekening, mee. Het OV vind ik overigens zelf wel prettig, ik vind hetgeen ontspannen manier van reizen, een vorm van onthaasting.

    1. Slim dat je de rustdag actief inplant. Hier vinden ze het ook vaak lastig te begrijpen dat een vrij dagje soms ook betekent dat ik echt even tijd voor mezelf nodig heb, maar iedereen is erbij gebaat als ik op mijn best ben. Het wordt mij evengoed regelmatig teveel hoor, grenzen bewaken blijft lastig en een leerproces. Gelukkig gaat het al heel veel beter dan een paar jaren terug.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *