smartphone

5 tips voor mindful smartphonegebruik

De smartphone is een ware vloek én een zegen voor ons allemaal. We zijn altijd en overal bereikbaar, hebben alle informatie ter wereld in onze broekzak en al onze geliefden zijn slechts één druk op de knop verwijderd van ons. Maar we hebben daardoor ook nooit echt rust. De smartphone zorgt veelal voor een gevoel van onrust en FOMO en veel mensen verspillen dagelijks uren van hun tijd door zonder na te denken te scrollen door feeds en spelletjes te spelen. Ontzettend zonde natuurlijk, vooral omdat er zoveel te beleven is in de wereld als we even onze ogen van het scherm kunnen afhouden. Om nog maar niet te spreken van de gezondheidsvoordelen van even niet online zijn. Natuurlijk is een digitale detox een oplossing hiervoor. Een bepaalde periode afstand doen van social media, het obsessief checken van je telefoon en even niet bereikbaar zijn is zeker fijn. Het laat je ervaren hoe simpel het leven kan zijn en je hebt echt weer even tijd om prioriteiten te stellen en tot jezelf te komen. Maar helemaal digitaal afgesloten zijn is weinig realistisch. Daarvoor is een smartphone veel te handig. Je wilt nu eenmaal bereikbaar zijn voor de mensen die belangrijk zijn in je leven en het is toch wel ontzettend makkelijk om altijd en overal de route op te kunnen zoeken, je favoriete recepten bij de hand te hebben en het laatste nieuws te kunnen checken. Daarom deel ik graag 5 tips voor mindful smartphonegebruik. Want ook met een smartphone op zak kun je een stuk bewuster leven, met volle aandacht voor het hier en nu.

#1 Gebruik je telefoon minder vaak

smartphone

De meest rigoureuze manier om te breken met je smartphone afhankelijkheid is door je telefoon simpelweg minder te gebruiken. Laat je smartphone vaker thuis, zet hem eens uit ‘s avonds en leg je telefoon op een centrale plek als je thuiskomt en houd hem niet binnen handbereik. En als je echt grote stappen wilt zetten, kun je ook kiezen voor een minder geavanceerde telefoon waar je niet allerlei moderne apps op kunt gebruiken. Met een ouder model telefoon en een simonly abonnement heb je jouw telefoon beschikbaar voor de meest belangrijke functies. Je kunt ermee bellen, berichten versturen, notities maken en misschien zelfs wel een agenda bijhouden, en dat is het. Er zijn zelfs steeds meer mensen die heel bewust kiezen voor een ‘dumbphone‘ in plaats van een smartphone. Natuurlijk is een simonly abonnement ook ideaal als je niet meer mee wilt doen in de ratrace om de allernieuwste smartphone. Een simonly abonnement is er in allerlei vormen en maten en zo kun je heel bewust kiezen voor een bundel die helemaal aansluit bij jouw wensen. Wel of geen internet? Maandelijks opzegbaar of niet? Een beperkte bundel met minuten of niet? Het is de makkelijkste manier om je eigen gebruik te sturen.

#2 Word je bewust van je smartphonegebruik

smartphone

Je weet ergens wel dat je teveel tijd op je telefoon doorbrengt, maar hoeveel uren per dag je op het scherm staart, is je een raadsel. Toch is het belangrijk op inzicht te krijgen in je smartphonegebruik. Gelukkig zijn hier allerlei handige apps voor die je precies vertellen hoeveel tijd op een dag je jouw telefoon gebruikt, hoe vaak je ‘even checkt’ of je nog meldingen hebt en hoeveel tijd je precies aan welke apps besteedt. Met dit inzicht kun je vervolgens je smartphonegebruik gericht verminderen. Handige apps hiervoor zijn onder andere Forest, Moment, Quality Time en SPACE.

#3 Zet de meldingen uit

smartphone

Eén van de redenen dat we onze smartphones maar blijven checken, is vanwege de vele meldingen die we de hele dag door ontvangen. Je moet wel heel stevig in je schoenen staan als je niet nieuwsgierig bent naar die meldingen die piepen en oplichten. De beste manier om niet de hele dag door getriggerd te raken en je smartphonegebruik terug te dringen, is door die meldingen simpelweg uit te zetten. Dat kun je permanent doen, maar ook voor een bepaalde tijdsperiode of voor een specifieke app. Via de instellingen op jouw telefoon of in een app kun je exact instellen wanneer je geen meldingen meer wilt ontvangen. Zo heb ik ingesteld dat mijn e-mail slechts één keer per dag wordt opgehaald op mijn telefoon en ontvang ik van veel apps geen meldingen meer. Het geeft een stukje rust en je went er snel genoeg aan.

#4 Verwijder apps

smartphone

Soms is het ook gewoon handiger om bepaalde apps te verwijderen van je telefoon. Simpelweg omdat ze te moeilijk te weerstaan zijn of teveel tijd opslokken. En daar zijn er veel van! Als je de app niet langer meer op je telefoon hebt staan, kom je ook niet meer in de verleiding om je tijd te besteden aan dat platform of dat specifieke spel. Zelf heb ik bijvoorbeeld heel bewust geen Facebook of Facebook messenger op mijn smartphone staan. Als ik op Facebook wil kijken, doe ik dat enkel en alleen op mijn laptop. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen, vooral omdat dit soort platformen enorme tijdopslokkers zijn.

#5 Gebruik mindfulness apps

smartphone

Een smartphone is natuurlijk niet per definitie slecht; je kunt deze ook voor heel veel nuttige dingen gebruiken. Hetzelfde geldt voor de apps die je op je telefoon zet. Niet alle apps zijn afleiders en sommige apps kunnen je zelfs helpen bij het vinden van meer rust en meer mindfulness. Mijn persoonlijke favorieten zijn Calm en Headspace. Deze apps bieden diverse meditaties, kalmerende muziek, ademhalingsoefeningen en nog heel veel meer. Ideaal om bij de hand te hebben zodat je altijd en overal even tot jezelf kunt komen en een moment rust vindt op de dag. Ja, zelfs met een smartphone in de hand.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ben. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *