goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #116

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Een nieuw seizoen VPRO Tegenlicht

VPRO Tegenlicht

Vanaf 8 september is VPRO Tegenlicht weer terug op televisie met een nieuwe reeks afleveringen. In de nieuwste afleveringen gaat het onder andere over het belang van bossen en bomen, plattelandspioniers, de zaak Shell en de zeespiegelstijging. Een absolute must see dus! Vanaf 8 september kun je elke zondag een nieuwe aflevering bekijken om 21.05 uur op NPO2.

We moeten van het vlees af

landbouw

De Volkskrant had deze week een ontzettend indrukwekkende en spraakmakende voorpagina met het artikel ‘We moeten van het vlees af’. De krant schreef dit artikel naar aanleiding van een speciaal rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Donderdag verscheen deze studie over de relatie tussen landgebruik en klimaat en de conclusie was duidelijk: we moeten echt veel minder vlees eten, minder voedsel verspillen en veel zuiniger zijn op onze bossen. Met de huidige gang van zaken omtrent veeteelt, landbouw en bosbouw dragen we enorm bij aan de opwarming van de aarde. En deze opwarming bedreigt onze voedselzekerheid, nu en in de toekomst. Natuurlijk is dit geen goed nieuws op zich, maar dat zelfs de reguliere media zo groots en overtuigd schrijven over onderwerpen als voedselschaarste en vleesconsumptie is een stap in de goede richting!

The Tower of Power

Op het Instagramaccount van The Happy Activist ontdekte ik deze week The Tower of Power: een indrukwekkende toren van 21 meter hoog genaamd The Green Energy Mill. Deze toren kan zonne- én windenergie opwekken en leveren en doordat de toren uitklapbaar is, kan deze overal gebruikt worden. Hij is ontworpen door de TU Eindhoven om vervuilende dieselgeneratoren te vervangen, bijvoorbeeld op festivals. De primeur is voor Pukkelpop, maar hopelijk volgen er nog heel veel festivals!

Volop vega(n) food op Lowlands

vegan burger

De food line-up op veel van de populaire festivals is al enkele jaren flink in beweging en steeds meer festivals breiden het aanbod aan vega(n) food flink uit. Zo ook het grote festival Lowlands dat volgende week plaatsvindt. Als vega(n) zit je daar dit jaar helemaal goed, want bij elke foodstand op het terrein kun je wel 1 of 2 vega(n) gerechten halen en het aanbod aan foodstands die een volledig plantaardig menu serveren is ook heel ruim! Zo eet je dit jaar onder andere de heerlijke gerechten van Yotam Ottolenghi bij Plenty Vegan, Aziatische gerechten bij Asian Vegan, de populaire burger van The Dutch Weed Burger, vegan burgers bij Where’s The Beef? en vegan pizza’s bij de stand van New York Pizza. En ook dit jaar is Brasserie 2050 op het festival aanwezig. De brasserie serveert het eten van de toekomst, gemaakt van ingrediënten die ‘toekomstbestendig’ zijn. Dit zijn ingrediënten die aanzetten tot nadenken en passen bij een toekomst waar bijna 10 miljard mensen moeten worden voorzien van voldoende gezond en duurzaam voedsel. Als je volgend weekend naar Lowlands gaat wens ik je alvast heel veel (eet)plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *