laptop

Deeleconomie in beeld: Wikipedia

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Wikipedia

laptop

Je denkt er misschien niet direct aan, maar ook Wikipedia is onderdeel van de deeleconomie. Het platform heeft het delen van kennis enorm groot en populair gemaakt en binnen enkele jaren korte metten gemaakt met de traditionele encyclopedie. De online vrije encyclopedie is in 2001 opgericht door de Amerikanen Jimmy Wales en Larry Sange. In datzelfde jaar ontstond ook de Nederlandstalige versie van het platform. Wikipedia is een stichting en kan bestaan door bijna uitsluitend donaties van gebruikers van over de hele wereld. Tegenwoordig groeit het platform met zo’n 40.000 pagina’s per maand over de meest uiteenlopende onderwerpen en is er informatie beschikbaar in meer dan 280 verschillende talen.

Hoe werkt het?

laptop

De enorme online vrije encyclopedie wordt samengesteld door vrijwilligers van over de hele wereld. Deze bijdragen zijn vrijwillig en alle content op de pagina wordt gepubliceerd onder een vrije licentie, waardoor de inhoud opnieuw te gebruiken is op andere locaties. Op deze manier wordt informatie vrij en toegankelijk gemaakt voor iedereen. Informatie zoeken is eenvoudig. De pagina’s komen vrij hoog uit in Google zoekopdrachten, maar je kunt ook zoeken naar informatie op de pagina zelf. Je kunt een taal instellen en zoeken naar een specifiek onderwerp. Je kunt je ook laten verrassen en meer leren over de uitgelichte onderwerpen, recent aangepaste artikelen of de artikelen in de etalage. In elk artikel kun je vervolgens weer doorklikken naar nieuwe informatie als de zin of een specifiek woord gemarkeerd is. Zo heb je eenvoudig een heel netwerk aan informatie beschikbaar.

Wil je graag bijdragen aan de pagina’s van Wikipedia? Dan is dat ook voor iedereen toegankelijk. Een account maak je gratis aan via de hoofdpagina en na het lezen van de richtlijnen van Wikipedia kun je aan de slag. Je kunt een stub aanvullen, dat is een artikel waar slechts weinig informatie in staat, een foto toevoegen of een nieuw artikel beginnen. Zorg er wel voor dat de informatie actueel, accuraat en van toegevoegde waarde is. De onderlinge controle op het platform is enorm hoog en men werkt continu aan het bijschaven van de informatie. Raak daar echter niet door ontmoedigd want het komt de kwaliteit alleen maar ten goede.

In de beginjaren van Wikipedia werd informatie van het platform nog wel eens gezien als onbetrouwbaar. Tegenwoordig weten we dat juist door de strenge onderlinge controle en de continue veranderingen de informatie juist heel actueel en betrouwbaar is. Natuurlijk hebben de pagina’s ook te maken met vandalisme, fake news en trolling. Gelukkig wordt hier vaak rap en adequaat op gereageerd. Als bijdrager aan het platform kun je hier ook aan meewerken door onderhoud te plegen, spam te verwijderen en informatie te controleren.

Deelnemen?

laptop

Wikipedia is overal en altijd vrij toegankelijk voor iedereen. Via de website van Wikipedia kun je zoeken naar informatie of je registeren als vrijwilliger om bij te dragen aan de pagina. Wikipedia heeft ook een handige app die gratis beschikbaar is op Google Play of de App Store.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *