kantoor

Deeleconomie in beeld: Seats2Meet

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Seats2Meet

kantoor

Seats2Meet is een platform dat werkplekken door het hele land beschikbaar stelt die mensen kunnen ‘huren’ tegen betaling van sociaal kapitaal. Het bedrijf is al zo’n 10 jaar actief en werkt zelf vanuit Utrecht. Seats2Meet is eigenlijk begonnen als Meeting Plaza in 1989, maar veranderde in 2007 naar Seats2Meet om zelfstandigen een werkplek te bieden en meer aan te sluiten bij de huidige markt. Geen verkeerde stap: dat blijkt wel uit het feit dat ze tegenwoordig maar liefst meer dan 2000 verschillende S2M werklocaties en meer dan 400 vergaderlocaties hebben wereldwijd. Je vindt locaties van Seats2Meet onder andere bij Amersfoort Centraal, de Stadsschouwburg Utrecht, JURR Almere, Center Parcs Zandvoort en The Penthouse in Den Haag, maar ook in Sao Paolo, Berlijn, Cozumel, Jakarta, Helsinki of Tokyo.

Het principe van Seats2Meet kan nogal ingewikkeld zijn voor mensen die er pas kennis mee maken, maar het is ontzettend interessant. Zowel zzp’ers als bedrijven kunnen een werkplek boeken via het platform en in ruil daarvoor hun kunde en kennis beschikbaar stellen ter plaatse. Dat betekent in de praktijk vooral dat je Seats2Meet exposure geeft door in te checken en via een vragenlijst aangeeft wat jouw expertise is. Zo kun je eventueel op locatie jouw expertise beschikbaar stellen voor andere aanwezigen. In ruil hiervoor krijg je een werkplek, gratis internet en koffie en leg ook jij waardevolle contacten met anderen.

Werk je liever in alle rust aan je eigen projecten? Dan is misschien Seats4Silence iets voor jou. Binnen dit project worden diverse mooie buitenlocaties verbonden aan het Seats2Meet netwerk. Zo kunnen mensen in alle rust in een buitengebied aan de slag. Zo kun je bijvoorbeeld plaatsnemen bij Theetuin de Winkel in Utrecht, De Zoete Geest in Linden, Werkpension Wongema in Hornhuizen of bij Kasteel Cannenburch in Vaassen.

Hoe werkt het?

kantoor

Via het platform kun je eenvoudig zoeken naar een werkplek of vergaderruimte op locatie, datum, tijd en aantal deelnemende personen. Bij elke locatie vind je informatie over de ruimtes, de aanwezige faciliteiten, de contactpersonen ter plaatse en uitgebreide reviews van eerdere gebruikers. Zo weet je altijd de juiste locatie te vinden voor jouw behoeften. De voorwaarden van de boekingen zijn erg flexibel; je mag gratis wijzigen of annuleren tot 24 uur voor de reservering. Je boekt de werkplekken per stoel en ‘betaalt’ met jouw sociaal kapitaal. De vergaderruimtes zijn tevens te boeken per stoel, al betaal je hier wel een financiële vergoeding voor.

Heb je een stoel geboekt op een locatie? Dan kun je met jouw account precies zien wie er aanwezig is op de locatie. Zo weet je exact welke expertises er op dat moment in huis zijn en bij wie je eventueel aan kunt kloppen voor advies of assistentie. De drempel hiervoor is natuurlijk heel laag; iedereen die deelneemt aan Seats2Meet weet dat ze hun expertise beschikbaar stellen voor andere aanwezigen.

Deelnemen?

kantoor

Wil je gebruik maken van de werkplekken of vergaderruimtes van de locaties die deelnemen aan Seats2Meet? Bekijk dan het actuele aanbod via de website van Seats2Meet. Wil je een ruimte aanbieden via het platform? Dan vind je op de website ook alle informatie die je als host nodig hebt, inclusief de mogelijkheden voor jouw locatie en de tarieven voor het gebruik maken van het netwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *