gereedschap

Deeleconomie in beeld: Repair Café

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over het Repair Café

repareren

Een Repair Café is een lokaal georganiseerde bijeenkomst waar vrijwilligers aanwezig zijn om diverse spullen te repareren van aanwezigen. Een Repair Café wordt vaak georganiseerd op een centrale locatie en is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Hiermee wil de stichting laten zien dat repareren ontzettend makkelijk, leuk, sociaal én duurzaam is. Het concept is gestart in 2009 in Amsterdam op initiatief van Martine Postma. Stichting Repair Café is opgericht op in 2010 en sinds die tijd is het rap gegroeid. Tegenwoordig worden er Repair Cafés georganiseerd op meer dan 1.650 locaties over de hele wereld. Vooral in landen als de Verenigde Staten en Australië groeit het aantal locaties snel.

Hoe werkt het?

gereedschap

Tijdens een Repair Café ligt er een sterke nadruk op samen repareren. Vrijwilligers zijn op de locatie aanwezig om de bezoekers te assisteren in het repareren van hun producten. Je kunt gewoon langskomen met een kapot koffiezetapparaat, een brakke fiets, een defecte radio of een trui met een gat erin. De aanwezige vrijwilligers zullen je met hun expertise ondersteunen om zo het product te repareren. Natuurlijk verschilt het per locatie wie er aanwezig is, maar er kunnen fietsenmakers, elektriciens, timmerlieden, naaisters of gewoon ontzettend handige buren aanwezig zijn om jou te helpen. Op de locatie zijn ook allerlei materialen en gereedschappen aanwezig om de reparatie uit te voeren. De reparaties zijn gratis, al kan het voorkomen dat je een kleine betaling moet doen voor gebruikte materialen voor de reparatie.

Deelnemen?

Repareer.com

Repair Cafés zijn door het hele land te vinden en worden zeer regelmatig georganiseerd. Op de website van het Repair Café vind je een overzicht van alle locaties en links naar de websites of Facebookpagina’s van de betreffende Repair Cafés. Zo weet je precies waar jij kunt aanschuiven voor een reparatie of om te helpen. Wil je graag zelf een Repair Café opzetten in jouw woonplaats? Dan vind je daar alle informatie voor op de website van het Repair Café.

Ben je werkzaam in het onderwijs? Dan kun je tegenwoordig bij Stichting Repair Café ook een lespakket bestellen. Dit pakket heet ‘Repair Café in de klas’ en bevat lesmateriaal voor basisscholen om een reeks repareerlessen te verzorgen, in samenwerking met de vrijwilligers van het Repair Café.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *