reizen

Deeleconomie in beeld: Couchsurfing

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Couchsurfing

reizen

Reizigers die houden van een authentieke reiservaring kennen het platform Couchsurfing ongetwijfeld. Het platform is het grootste internationale online netwerk voor reizigers. Leden van het platform kunnen via Couchsurfing aangeven op zoek te zijn naar een slaapplaats en andere leden kunnen deze beschikbaar stellen. Zo heb je als Couchsurfing reiziger altijd de beschikking over slaapplaatsen over de hele wereld bij gelijkgestemden. Dat kan natuurlijk een bank of een matrasje zijn, maar vaak genoeg hebben deelnemers hele slaapkamers beschikbaar of zelfs ruimte in de tuin voor het opzetten van een tent. Iedereen kan deelnemen aan Couchsurfing en je hoeft niet altijd zelf een slaapplaats aan te bieden om gebruik te maken van de faciliteiten van anderen.

Coachsurfing wordt vaak ook beschouwd als een community vanwege de nadruk op het sociale aspect. Dit zie je ook terug in de waarden van het platform: ‘Share Your Life. Create Connection. Offer Kindness. Stay Curious. Leave It Better Than You Found It.’ Couchsurfing past ook heel goed bij mensen die graag duurzaam reizen. Het platform werd in 2004 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd project. Het platform heeft tegenwoordig 14 miljoen leden in meer dan 200.000 steden wereldwijd!

Hoe werkt het?

reizen

Gebruik maken van het platform is gratis en heel eenvoudig. Je kunt op de website van Couchsurfing een account aanmaken. Je vult een profiel over jezelf in met informatie over jezelf, jouw lifestyle en wat jij belangrijk vindt in het leven. Door dit profiel maak je sneller contact met anderen en weten anderen ook wat ze van je kunnen verwachten. Je kunt eventueel ook een profiel aanmaken met jouw Facebookaccount. Met jouw account kun je vragen om slaapplekken overal ter wereld. Door het handige beoordelingssysteem weet je heel goed waar je terecht komt en wat de ervaringen waren van andere reizigers met deze locatie en deze mensen. Je kunt ook host worden en slaapplaatsen aanbieden én de website leent zich zelfs uitstekend voor het ontdekken van leuke activiteiten in de buurt en het leggen van connecties met mensen op plekken die je nog niet kent.

Deelnemen?

reizen

Wil je graag gebruik maken van Couchsurfing tijdens jouw reis of juist een bed aanbieden aan andere reizigers? Dan kun je een account aanmaken via de website van Couchsurfing. Deelname is altijd gratis en je hoeft de host ook nooit te betalen voor een verblijfplek. Het platform heeft ook een handige gratis app die verkrijgbaar is via Google Play of de App Store.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *